..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Hakan Yozcu




6 Nisan 2020
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"  
Hakan Yozcu
Cevahir Caþgir, 2009 yýlýnda Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarý Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’na girerek sözleþmeli oyuncu olarak görev yapmaya baþladý. Caþgir, her ne kadar bir tiyatro sanatçýsý ise de onun edebiyat yönü de çok kuvvetlidir. Þiiri çok seven Caþgir, daha ortaokul ve lise yýllarýnda þiir okumaya baþlamýþ, küçük yaþlarda þiirle tanýþmýþ ve þiiri bir tutku haline getirerek þiirler yazmaya baþlamýþtýr.


:AGAB:

     Duygu, hayal ve düþüncelerin bir düzene baðlý olarak, çekici bir dil ve ahenkli mýsralar içinde aktarýlmasýna þiir denir.
Þiir, nazmýn üstün bir zevk, düþünce ve idrak süzgecinden geçirilmiþ halidir. Ýnsan duygularý ile ilgilidir þiir. Çünkü insan, duygu yüklü bir varlýktýr. Bazen güler, bazen, aðlar, bazen hüzünlüdür, bazen neþeli… Her hali yaþar insan…
Burada, “Þiir nedir?” sorusunu sormak gerekir. Bunca yýldýr birçok sanatçý, düþünür þiiri anlatmaya, onun tanýmýný yapmaya çalýþmýþlardýr. Ama gelin görün ki þiirin ne tam bir tanýmý yapýlmýþtýr; ne de tam bir açýklamasý olmuþtur.
Herkes kendine göre bir þeyler söylemiþtir. Bir þeyler anlatmýþtýr. Hepsinin de doðruluk payý yüksek olmuþtur. Çünkü þiir hepsidir. Çünkü þiir her þeydir. Onu anlatmak, ne kelimelere, ne kitaplara, ne de duygulara sýðmaktadýr. Derya gibidir þiir… Umman gibidir…
Peki, hiç merak ettiniz mi “Ýnsan olarak þiir yazmayan var mýdýr bu dünyada” diye? Mutlaka her insan bir iki satýr, bir iki dize söyleyip yazmýþtýr. Þiir yazmayan insan yoktur diye düþünüyorum. Çünkü insan duygularýný bir inci kolyesi gibi art arda sýralar ve onlarý düzenli ve ahenkli bir þekilde bir araya getirir. Sonrasýnda þiir dediðimiz hayat iksiri ortaya çýkar.
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Sanatçýsý Cevahir Caþgir de duygu ve düþüncelerini dizelere dökmüþ, onlara þiir olarak hayat vermiþ bir sanatçýmýz:
Günaydýn
Bir rüya kadar yakýndým sana
Gördün mü?
Ve beni gecenin köründe,
Uykunun en derininde,
Bir düþte,
Bir düþüþte,
Orta yerimden böldün mü?
Kime anlatýrsan anlat
Hayra yorar mý ki beni?
Uyanmak lazýmdý...
Uyandýn
Cevahir Caþgir, 2009 yýlýnda Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarý Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’na girerek sözleþmeli oyuncu olarak görev yapmaya baþladý.
Caþgir, her ne kadar bir tiyatro sanatçýsý ise de onun edebiyat yönü de çok kuvvetlidir. Þiiri çok seven Caþgir, daha ortaokul ve lise yýllarýnda þiir okumaya baþlamýþ, küçük yaþlarda þiirle tanýþmýþ ve þiiri bir tutku haline getirerek þiirler yazmaya baþlamýþtýr.
Þöyle diyor Cevahir Caþgir:
“Birbirimizden aldýðýmýz, ya da birbirimizden çaldýðýmýz hayallerimizi hangimiz hangimizin yüzüne vurmaya; ya da söylemeye cesaret edebildi ki?
Hep baþkalarýnýn uçurumlarýna gelip, intihara yeltenmedik mi, tutsunlar diye bizi?
Kimse kimsede ölmeyi gerçekten istemedi ki! Ölmek isteyen kendi uçurumundan atlardý çünkü...
Yapamadýk... Þiir yazdýk yüzsüzce... Yaþamayý çok sevdiðimizden, Bir de -çok- sevdiðimizden...”
     Cevahir Caþgir, þiirlerini “100süz Þiirlerim” adýný verdiði kitabýnda toplayarak yayýnladý. Dorlion Yayýnlarý arasýnda çýkan kitap 112 sayfadan oluþuyor.
     Kitap, 1000 adet basýlmýþ olup D&R , N11, Ýnsancýl Kitap, Kitap Yurdu gibi yayýn kuruluþlarýnda ve bu yayýn kuruluþlarýnýn online satýþ sitelerinde satýþa sunulmaktadýr.
Þair Cevahir Caþgir, eser için þunlarý dile getiriyor: “Kadýn ya da erkek, hangi tarafta olursa olsun insan her þeyi yüzsüzce yaþamak ister. Bencillik, en çok da aþký yaþarken kök salar hücrelerimize. Benliðimizi sarar ve ondan çok kendimiz için sevdiðimiz, ondan çok kendimiz için mutlu olmak istediðimiz ve her þeyi -çokça- istediðimiz yegâne duygudur aþk. Yüzsüzce sevilmek isteriz. Düþünmeden, sormadan sorgulamadan da severiz zaten. Kiþiliksizdir, kimliksizdir, yüzsüzdür aþk.
Ben bir kadýn olarak aþkýn yüzsüzce yaþandýðý ve yüzsüz bedenlerde var etmeye çalýþtým þiirleri.
Acý oldu, gözyaþý oldu, tutku oldu, ihanet oldu aþk oldu; Þiir oldular. Yüzsüzce...”
Kitapta yer alan þiirler, genelde aþký, sevgiyi, insanlýðý ve insan olmayý anlatýyor. Ýnsan olup da hangimiz sevmedik ki? Tertemiz duygularý hangimiz beslemedik ki? Ýnsana olan, hayata olan, doðaya olan tutkularýmýzý hangimiz dile getirmedik ki?
Sevgi, aþk, insan olabilmenin ilk þartý deðil mi? Yüreðinde sevgi taþýmayanlara kim insan diyebilir ki? Ýþte Caþgir’in dizelerinde bu duygular en güzel bir þekilde hayat buluyor ve insana insan olduðunu, insan kalmayý bir kez daha öðretiyor:
DEMLENDÝM
Ne güzel bekledim seni
Dinlendim...
Demlendim...
Bir þarap gibi;
Öfkeliysen dibine kadar,
Mutluysan yeteri kadar,
Aþkla tutuþunca sabaha kadar,
Eþlik etmek için sana...
Ne güzel bekledim seni,
Tozlu raflarýnda geçmiþimin...
Bilirsin herkes anlamaz þaraptan.
Ve ben seni,
Bir kadehte gördüm göreli can gibi,
Söyle sevgilim,
Þimdi daha anlamlý ne olabilir ki,
Birlikte "yaþamaktan”
Hayat, yaþamýmýz boyunca bizi adeta deneyerek bir süzgeçten geçiriyor. Bizi her defasýnda sýnavdan geçiriyor hayat. Kimilerimiz baþarýlý olurken, kimilerimiz tutunamýyor bu hayata. Kadýn olsun, erkek olsun, herkes feleðin çemberinden geçiyor adeta. Bu çemberden geçerken de insanýn tutunduðu tek dal sevgi olmuyor mu? Ve bu sevgi karþýsýnda her ne olursa olsun insan yüzsüzleþmiyor mu?
(S)ÜZÜLMEK          
Ben de yaðmur oldum bir cama vurdum
Öyle yorgundum ki dinince,
Süzülemedim
Ben de aþýk oldum bir cana vurdum
Öyle yorgundum ki bitince,
Üzülemedim”
“100süz Þiirlerim”e online satýþ üzerinden sahip olabilirsiniz. Geliþmelerden haberdar olmak, fikir ve görüþ bildirmek için Facebook üzerinden 100süz Þiirlerim sayfasýný takip edebilir, yine sayfa üzerinden verilen sitelerden satýn alma iþlemini gerçekleþtirebilirsiniz.
Edebiyatýmýza, þiirimize “100süz Þiirlerim” ile bir soluk, bir nefes veren Cevahir Caþgir’i kutluyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz. Kendisinden daha nice þiirler, kitaplar bekliyoruz.
     “100süz Þiirlerim”i okumanýz dileklerimle þiir dolu günler diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
"Bitemeyen Proje" Üzerine
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
sabahattin Ali’nin Ýçimizdeki Þeytan Üzerine
Masumiyet Müzesi ve Orhan Pamuk
"Kadirli Bohçasý" Üzerine
Kadirlili Þair Mehmet Yozcu’nun Þiirleri
Dýþardakiler
Talip Güvel Anýsýna Þiirler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.