..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




13 Mart 2021
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu  
Hakan Yozcu
Sayýn Kýraç, Kýbrýs’ýn Ortadoðu’da çok önemli bir konuma sahip olduðunu, bu nedenle de bütün süper güç devletlerin dikkatini çektiðini dile getiriyor: “Kýbrýs, Ortadoðu’nun kapýsý. Burada kýyýlarý var. Jeopolitik bir öneme sahip. Yeraltý zenginliklerini de buna eklersek süper güçlerin dikkatini çekiyor. Hepsi de buraya konuþlanmak ve buraya hâkim olmak istiyor.” diye görüþ belirtiyor.


:IIA:


     TRT Haber Bürosu Kýbrýs Sorumlusu Sayýn Tahir Olcay Kýraç Hakikat WEB TV’de yayýnlanan “Hakan Yozcu Ýle KKTC Güncel” adlý programa konuðumuz oldu.
     Tahir Olcay Kýraç ile Kýbrýs sorununu, Kýbrýs’ý ve Kýbrýs’ta TRT tarafýndan çekilen “Bir Zamanlar Kýbrýs” dizisini konuþtuk.
     Tahir Olcay Kýraç, 1971 yýlýnda Ankara’da doðmuþ. Ýlk ve orta öðrenimini burada yapmýþ. Yükseköðrenimi için Ýstanbul’a gitmiþ. Sonra tekrar Ankara’ya dönmüþ. Birçok okulda eðitim görmüþ. TRT’nin açtýðý bir münhali kazanarak muhabirliðe baþlamýþ.
     Kýraç, TRT’nin bir okul olduðunu belirterek, insanýn bu kurumda birçok þey öðrendiðini ve kendini hayata nasýl hazýrladýðýný belirtiyor. Bunu, uzun bir çalýþma sonunda çok daha iyi anladýðýný söylüyor.
     2014 yýlýnda Kýbrýs’a TRT sorumlusu olarak geldiðini ve o günden beri burada görev yaptýðýný anlatýyor. Kýbrýs’ý ve Kýbrýslýlarý çok iyi tanýdýðýný ve burayý çok sevdiðini anlatýyor: “Kýbrýslýlar, çok iyi insanlar, misafirperver, yardýmsever, sýcakkanlý insanlar. Her þeyden önce baðýþlayýcý bir özelliðe sahipler. Kin tutmuyorlar. Herkese ve her þeye hoþgörü ile bakýyorlar. Ben burayý çok sevdim.” diyor.
     Gazeteciliðin zor bir meslek olduðunu, insanýn birçok tehlikelerle karþýlaþtýðýný söylüyor. Bir gazetecinin evinde pek duramadýðýný, meslek gereði durmadan gezdiðini, haber peþinde koþtuðunu belirtiyor: “Haberi, anýnda vatandaþa duyurmak gerekiyor. Günü geçmiþ haberi duyurmak bir iþe yaramaz. O nedenle haberi gününde ve hatta en önce vermek gerekiyor. Bu nedenle de gazeteciler çok geziyor. Doðal afetlerle karþýlaþýyor. Dünyada yaþanan bütün olaylarý, çatýþmalarý, savaþlarý takip ediyor. Bunlar da stres yapýyor. Psikolojik durumlar yaþanabiliyor. Düþünün, kendinizi birden bre bir savaþýn ortasýnda buluyorsunuz. Bombalar, silahlar, patlamalar, yaralanmalar ile karþý karþýya kalýyorsunuz. Ölümle burun buruna geliyorsunuz. Ölümler dahi yaþanýyor. Ben Irak’ta da uzun süre görev yaptým. Orada en az 200 kadar gazeteci arkadaþým hayatýný kaybetti. Bu anlamda ben hala yaþadýðým için kendimi þanslý hissediyorum. Onlar, meslekleri uðruna hayatlarýný kaybetti. Onlarý saygýyla anýyorum.” diye anlatýyor.
     Sayýn Kýraç’a Kýbrýs sorununu soruyorum. Çünkü kendisi uzun yýllar burada görev yapýyor ve birçok görüþmenin içinde olmuþ birisi.
1960 Cumhuriyetinden sonra Rumlarýn yetkili tarafmýþ gibi gösterilmeye çalýþýldýðýný belirtiyor. Bu nedenle de Rumlarýn kendilerini tek yetkili olduklarýný gördüklerini, bunun yanlýþ olduðunu belirtiyor. Oysa Kýbrýs’ta Türklerin de olduðunu ve onlarýn da ayný haklara sahip olduklarýný dile getiriyor. Rumlarýn, kendilerini tek yetkili görmelerinden ve Türklere karþý haksýz bir ambargonun uygulanmasýndan dolayý þu ana kadar bir neticeye varýlamadýðýný söylüyor. Annan Planý’ndan sonra da Rumlarýn ödüllendirildiðini, Türklerin “Evet” demesine raðmen AB’ye tek taraflý olarak “Hayýr” diyen Rumlarýn alýndýðýný ve dolayýsý ile Türklerin bundan büyük zarar gördüðünü söylüyor.
     KKTC’nin tanýnmamýþlýðýnýn, sonuçlarý olumsuz etkilediðini anlatýyor. Bunun sonucunda da Kýbrýslý Türklerin dünya arenasýnda birçok haklardan mahrum kaldýðýný, birçok uluslararasý etkinliklere katýlamadýklarýný söylüyor. “Kýbrýslý Türkler, tanýnmadýklarý için uluslar arasý spor etkinliklerine katýlamýyor. Olimpiyatlara, Avrupa Kupalarýna, Dünya Futbol Kupalarýna, atletizm gibi dallara ve diðer bütün spor dallarýna katýlamýyor. Kýbrýs Türkleri de bundan olumsuz yönde etkileniyor. Oysa Kýbrýs’ta da çok yetenekli sporcular var. Bunlar pekâlâ da bu etkinliklere katýlabilir.”
     Sayýn Kýraç, Kýbrýs’ýn Ortadoðu’da çok önemli bir konuma sahip olduðunu, bu nedenle de bütün süper güç devletlerin dikkatini çektiðini dile getiriyor: “Kýbrýs, Ortadoðu’nun kapýsý. Burada kýyýlarý var. Jeopolitik bir öneme sahip. Yeraltý zenginliklerini de buna eklersek süper güçlerin dikkatini çekiyor. Hepsi de buraya konuþlanmak ve buraya hâkim olmak istiyor.” diye görüþ belirtiyor.
     Sayýn Kýraç’a önümüzdeki günlerde yapýlacak olan 5+1 görüþmelerini soruyorum. Açýk yüreklilikle cevap veriyor: “5+1 dedikleri þey, bir sefer müzakere deðil. Adý üzerinde gayrý resmi bir görüþme. O nedenle herkes orada düþündüklerini söyleyecek. Herkes ortaya bir görüþ koyacak. Benim görüþüm þöyle, benim düþüncem böyle diyecekler. 3 gün süreceðine göre demek ki birçok konu masaya yatýrýlacak. Bundan bir þey çýkar mý diye soracak olursanýz ben, bir þey çýkacaðýný beklemiyorum. Neticede bu bir ön görüþme. Rumlarýn tuzu kuru. Kýbrýs’ta çözümü daha çok isteyen taraf biziz. Bunun için gerek Türkiye, gerekse KKTC büyük adým attýlar. Buna taviz de denildi. Ama gelinen noktada gördük ki Kýbrýs’ta çözümü isteyen ve bunun için uðraþan Türkler oldu. Rumlarýn olumsuz tutumlarýndan dolayý yýllarca bir çözüme ulaþýlamadý.”
     Kýraç, Türk halkýnýn Kýbrýs’ý ve Kýbrýslý Türkleri çok sevdiðini, onlar için her fedakarlýðý yapmaya hazýr olduklarýný dile getirdi. Kýbrýs’ýn Türkiye için önemli olduðunu ve Türkiye’nin Kýbrýs’tan asla vazgeçmeyeceðini, bunun düþünülmesinin bile yanlýþ olduðunu belirtti.
     Sohbetimizin son bölümünde TRT tarafýndan Kýbrýs’ta çekilen ve iddialý bir proje olan “Bir Zamanlar Kýbrýs'ý konuþuyoruz.
     Sayýn Kýraç, TRT’nin son dönemlerde çok iddialý projelerle izleyicilerin karþýsýna çýktýðýný ve yapýlan dizi ve programlarýn büyük ilgi gördüðünü söyledi. Bu amaçla da Kýbrýs’ta geçmiþ dönemlerde yaþanan Kýbrýs Türkü’nün yaþadýðý, çektiði acýlarý seyircilerin önüne getirmek amacýyla bu projenin hayata geçtiðini anlattý: “Bir Zamanlar Kýbrýs dizisi Kýbrýs Türkünün 1963-1974 yýllarý arasýnda çektiði acýlarý ve çileleri anlatýyor. Neticede bu olaylar yaþandý. Bu acýlarýn anlatýlmasý ve bilinmesi gerekir. Çok araþtýrmacý ve geniþ bir ekiple senaryo hazýrlandý. Kýbrýs’ta geniþ bir araþtýrma yapýldý. Gerçeðe büyük ölçüde sadýk kalýndý. Ama bakacak olursak sonuçta bu bir kurgu. Yani kurmaca. Bir film senaryosu. O nedenle her þeyin yüzde yüz gerçek olmasý beklenemez. Bazý eleþtiriler alýyoruz. Olsun. Biz eleþtiriye açýðýz. Eleþtirilerin daha iyiye ve daha güzele götüreceðine inanýyoruz. Sabýrlý olsunlar. Beklesinler. Ürün ortaya bir çýksýn. Onlarýn da beðeneceðinden eminim.” diyor.
     Diziyi Hakan Ýnan gibi Türkiye’de bu iþin uzmaný olan çok yetenekli, profesyonel birinin yönettiðini, Ahmet Kural, Pelin Karahan, Serkan Çayoðlu gibi oyunculuk alanýnda kendilerini kanýtlamýþ ve Türkiye’de isim yapmýþ çok ünlü kiþilerin yer aldýðýný belirterek, bu dizi için hiçbir masraftan kaçýnýlmadýðýný anlattý. Kýbrýslý birçok oyuncunun da dizide görev aldýðýnýn altýný çizdi. “Böylece bu iþe yetenekli ve istekli gençlere de bir fýrsat tanýnmýþ oldu. Ekonomik açýdan da katký saðlanmýþ olundu” dedi.
     26 bölümden oluþacak dizinin ilk etapta 80 milyon insan tarafýndan izleneceðini ve daha sonra dünya piyasasýna sunulacaðýný belirterek bu yolla Kuzey Kýbrýs’ýn da tanýtýmýnýn yapýlacaðýný dile getirdi.
     Sayýn Kýraç þöyle devam etti: “Kýbrýs, Türkiye’de beðenilen bir turizm destinasyonu. Buraya tatile gelen birçok insan var. Dolayýsý ile bu dizi sayesinde Kýbrýs’a olan ilginin artacaðýna inanýyorum. Dizide buralarýn güzelliðini gören gezgincilerin Kýbrýs’ý merak ederek buraya akýn edeceðini umuyorum.” diyor.
     Kendisinin de bir tesadüf sonucu bu dizide küçük bir rol alarak bir Ýngiliz Komutanýný canlandýrdýðýný söylüyor. Bu iþten büyük keyif aldýðýný, Kýbrýs’ýn tanýtýmýna küçük de olsa katký yapmaktan mutlu olduðunu dile getirdi.
     Biz de Sayýn Olcay Kýraç’a bütün içtenliði ve samimiyeti ile programýmýza katýlýp düþüncelerini bizimle paylaþtýðý için kendisine çok teþekkür ettik.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim
Prof Dr Umay Türkeþ Günay'ý Dinledik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.