..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Kasým 2011
"Ganita… Akþama Doðruyum Ben…"  
M.NÝHAT MALKOÇ
Heyamola Yayýnlarý “Trabzon’dur Yolumuz” adý altýnda Trabzon’la ilgili bir þehir kitaplýðý oluþturma gayreti içerisine girdi. Ýyi de yaptýlar. Aslýnda bu geç kalmýþ bir çalýþmaydý. Bu yayýnevinin sahibi olan Ömer Asan, Trabzonludur. Bu þehrin havasýný teneffüs etmiþtir, suyunu içmiþtir. O, doðduðu þehre böylece vefa borcunu ödemektedir. Baþta Ömer Asan olmak üzere, bu çalýþmayý akýllarýna getirenlere, uygulamaya koyanlara þükranlarýmýzý sunuyoruz. Bu çalýþma sayesinde Trabzon’umuz birbirinden güzel ve özgün eserler kazandý.


:BAAH:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Heyamola Yayýnlarý “Trabzon’dur Yolumuz” adý altýnda Trabzon’la ilgili bir þehir kitaplýðý oluþturma gayreti içerisine girdi. Ýyi de yaptýlar. Aslýnda bu geç kalmýþ bir çalýþmaydý. Bu yayýnevinin sahibi olan Ömer Asan, Trabzonludur. Bu þehrin havasýný teneffüs etmiþtir, suyunu içmiþtir. O, doðduðu þehre böylece vefa borcunu ödemektedir. Baþta Ömer Asan olmak üzere, bu çalýþmayý akýllarýna getirenlere, uygulamaya koyanlara þükranlarýmýzý sunuyoruz. Bu çalýþma sayesinde Trabzon’umuz birbirinden güzel ve özgün eserler kazandý.

     “Trabzon’dur Yolumuz” þehir kitaplýðý serisine þair Ercan Yýlmaz’ýn kaleme aldýðý “Ganita… Akþama Doðruyum Ben” adlý eseri okumakla baþladým. Çünkü Trabzon’da en çok Ganita beni kendine çeker. Ruhum en çok Ganita’da huzur ve sükûn bulur. Ganita, þiirlerimin mürekkebine kattýðým ilhamýn yedi rengidir. Deðerli þair Ercan Yýlmaz’ý da beðenerek okurum. Özgün þiirlere imza atmýþtýr. Üniversite eðitimini bu þehirde almýþtýr. Kendisi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenidir. Her þeyden önemlisi de O da benim gibi Nazan Bekiroðlu’nun rahle-i tedrisatýndan geçmiþtir. Böyle bir projeye dâhil olmasý isabetlidir. Trabzon’un nemli havasýný uzun yýllar soluyan Yýlmaz, þimdilerde memleketi Adapazarý’nda, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde öðretmenlik hayatýna devam etmektedir.

     Aslýnda Ercan Yýlmaz, köken olarak Trabzonlu deðildir. Adapazarý’nda doðup büyümüþtür. Fakat bu durum onun Trabzon hakkýnda yazmasýna asla engel deðildir. Zira o Trabzon’u doyasýya yaþamýþ ve sevmiþtir. Kiþilerin þehirlerle olan baðý daha çok duygusaldýr. Ercan da duygusal açýdan Trabzon’a yürekten baðlýdýr. O, vefalý bir insandýr ayný zamanda. Zira o, “Ganita… Akþama Doðruyum Ben” adlý eserini geçtiðimiz yýllarda kaybettiðimiz deðerli bir insana, hocalarýn hocasý olan merhum Ahmet Hilmi Ýmamoðlu’ya ithaf etmiþtir.

     Ýmge cambazý Ercan Yýlmaz, 78 sayfalýk “Ganita… Akþama Doðruyum Ben” kitabýnda bilgiden ve malumattan özellikle uzak durmuþtur. O, Ganita denen bu gizemli mekâna duygusal açýdan bakmýþtýr. Hatýralarýn sis perdesi altýnda maziyi sorgulamýþ, tabir caizse didik didik etmiþtir. Bu kýsa hacimli kitapta Trabzon’un duygu erlerinden Kenan Sarýalioðlu, Yaþar Bedri Özdemir, Serkan Türk, Murat Ergin, Ertuðrul Aydýn, Çiðdem Sezer, Hüseyin Alemdar, Öner Ciravoðlu gibi þahýslarýn adý geçmektedir. Bu kiþilerin isimleri Ercan Yýlmaz’la ve özellikle de Ganita’yla olan baðlarý yüzünden eserde sýklýkla zikredilmektedir.

     Þair Ercan Yýlmaz, Ganita’yý anlattýðý kitabýnda birçok ara baþlýk kullanmýþtýr. Fakat bu baþlýklarý oluþturan yazýlar kýsa kýsadýr. O, sözü alabildiðine tasarruflu kullanmýþtýr. Yani az sözle çok þey anlatmaya çalýþmýþtýr. Ganita’ya dair duygu ve düþüncelerini ifade ederken birçok þair ve yazardan alýntýlar yaparak sözü daha güçlü ve bir o kadar da etkili kýlmýþtýr.

     Yýlmaz’ýn Ganita’ya dair bir kýsým ifadeleri çok özgündür, altý çizilecek cinstendir. O, Trabzon’un yüreði olarak gördüðümüz, þirin mi þirin Ganita’yý “bellek mekâný” olarak nitelemektedir. Yine onun Ganita’yý “Trabzon’un balkonu” olarak tavsif etmesi çok manidardýr. Zira Ganita, görüntü itibariyle de masmavi denizin içine abanmýþ bir balkon gibi durmaktadýr. Fakat onu bir balkona benzetmek ancak Ercan gibi bir þairin aklýna gelebilir. Kitaptaki imgeler birbiri ardýnca sýralanarak, anlamý tekdüzelikten çýkarýp güzelleþtiriyor.

Ercan Yýlmaz, kitabýnýn baþýnda “Bu bir Ganita kitabý deðildir. Olsa olsa bir Ganita düþüdür” derken, bize kitabýnýn içeriði hakkýnda da bilgi vermiþ oluyor. Zira kitabýn baþýndan sonuna kadar, bu gizemli mekâna dair solgun hatýralarýn ve yitik düþlerin izi takip ediliyor.

     Yýlmaz, sislerin görüþ mesafesini iyice azalttýðý demlerde, eþyanýn kalýn perdesi arkasýndan gönül gözüyle bakmýþ Ganita’ya... Ganita’yý alabildiðine içselleþtirmiþ, yaþamýþ ve yaþatmýþtýr. Bu efsunlu yeri anlatýrken patenti kendine ait þiirlere de sýkça baþvurmuþtur.

     “Ganita… Akþama Doðruyum Ben” Ganita’yý anlatan ansiklopedik bir bilgi kitabý deðil, aksine Ganita’ya dair duygularýn resmigeçit yaptýðý bir duygu kitabýdýr. Bu kitabý okuduktan sonra zaman kaybetmeden Ganita’ya giderseniz ne demek istediðimi anlarsýnýz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.