..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




12 Ocak 2012
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Firuze gözlü yârimdir Malatya!... Zamanýn buz tutmuþ eteklerinde kýrýk dökük düþlerime tutunurken, peþinden gittiðim acý tatlý hayallerim beni Beydaðý eteklerine götürüyor. Yürek devletimin payitahtý olan bu gizemli ak þehir, bana kaybettiklerimin izinden ýsrarla gitmemi söylüyor. Ne kadar uzaðýna düþsem de, Malatya hep yanýmda, yaný baþýmda… Ben her ne kadar onu terk etsem de o bir vefalý dost olarak beni hiç terk etmiyor. Gönül soframda baþköþeye kuruluyor günde üç öðün… Hasreti yudumluyoruz zamanýn billur kadehlerinde. Aþka kalkýyor câm ü cemler…


:CABI:
M.NÝHAT MALKOÇ’A MALATYA’DAN 6 ÇEYREK ALTIN…

Malatya Kent Konseyi'nin düzenlediði “Hayalimdeki Malatya” adlý kompozisyon yarýþmasý sonuçlandý. Üniversite, lise ve ilköðretim okullarýndaki öðrencilerin katýldýðý yarýþmada dereceye girenlere toplam 36 çeyrek altýn verildi.

“Malatya Yazýyor” parolasýyla gerçekleþtirilen yarýþmanýn Ýl Özel Ýdaresi Toplantý Salonu’nda yapýlan ödül törenine Belediye Baþkan Vekili Ertan Mumcu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yýldýrým, Ýnönü Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürü Halil Karaman, Ýl Milli Eðitim Müdür Yardýmcýsý Yahya Yazgan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, jüri üyeleri, yarýþmacýlar ve aileleri katýldý. Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yýldýrým, burada yaptýðý konuþmada, 2011 yýlýnda baþlayan “Malatya Yazýyor” kampanyasýnýn düzenlenen yarýþma ile sona erdiðini belirtti. Yazý yazmaya dikkat çekmek için baþlattýklarý kampanya çerçevesinde çeþitli etkinlikler yaptýklarýný anlatan Yýldýrým, “Hayalimdeki Malatya” isimli kompozisyon yarýþmasýnýn da bunlardan biri olduðunu ifade etti. En büyük ödülün sevdiklerimize yazacaðýmýz satýrlar ile onlarý mutlu etmek olduðunu söyleyen Yýldýrým, “Yazmaktan vazgeçmeyin, yazmak titizlik gerektiren disiplinli bir eylemdir, bunu baþarmak her þeyi baþarmaktýr.” dedi.

Jüri üyesi Ýnönü Üniversitesi Türkçe Eðitimi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ýlhan Erdem ise yazma alýþkanlýðýnýn ihmal edildiðini, okul ve kültürel düzeyde okuma önemsenirken yazmanýn ikinci plana atýldýðýna dikkat çekti. Erdem, söz konusu kampanyanýn bu anlamda çok önemli ve baþarýlý bir kampanya olduðunu ifade etti.

Yarýþmaya katýlan eserleri deðerlendiren alanýnda uzman jüri üyeleri Ömer Göde, Mustafa Akbaþ, Hüsamettin Karakelle, Cumali Yýldýrým, Ramazan Kaplan, Mustafa Uðurlu, Yrd. Doç. Dr. Ýlhan Erdem, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Çeçen ve Yrd. Doç. Dr. Ebru Burcu Yýlmaz’a birer teþekkür plaketi sunuldu. Daha sonra ilköðretim kategorisinde toplamda 6, lise kategorisinde 12 ve Üniversite kategorisinde 18 çeyrek altýn eser sahiplerine hediye edildi.

Yarýþmada, ilköðretim kategorisinde birinci Þule Kaya, ikinci Berfin Alýcý, üçüncü ise Remziye Diler oldu. Lise kategorisinde birinci Betül Akýn, ikinci Aysel Kükey ve üçüncü Nurcan Arkadaþ oldu. Üniversite kategorisinde ise Betül Demirbað birinci, Nihat Malkoç ikinci, Ali Baþhan ücüncü oldu. Trabzon’un adýný Malatya’da duyuran M.Nihat Malkoç, Malatya’ya giderek, düzenlenen törende ikincilik ödülü olan 6 çeyrek altýný aldý.

Yazarýmýz M.Nihat MALKOÇ, “Hayalimdeki Malatya” konulu kompozisyon yarýþmasýnda kazandýðý 6 çeyrek altýnlýk ikincilik ödülünü Malatya’da düzenlenen törende teslim aldý. Yazarýmýzý tebrik ediyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz. Bugüne kadar toplamda 68 ödül kazanan M.Nihat MALKOÇ’un Türkiye Ýkinciliði kazanan kompozisyonundan bir bölümü dikkatinize sunuyoruz:

“Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Zamanýn buz tutmuþ eteklerinde kýrýk dökük düþlerime tutunurken, peþinden gittiðim acý tatlý hayallerim beni Beydaðý eteklerine götürüyor. Yürek devletimin payitahtý olan bu gizemli ak þehir, bana kaybettiklerimin izinden ýsrarla gitmemi söylüyor. Ne kadar uzaðýna düþsem de, Malatya hep yanýmda, yaný baþýmda… Ben her ne kadar onu terk etsem de o bir vefalý dost olarak beni hiç terk etmiyor. Gönül soframda baþköþeye kuruluyor günde üç öðün… Hasreti yudumluyoruz zamanýn billur kadehlerinde. Aþka kalkýyor câm ü cemler…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Zamanýn su misali aktýðý demlerde Malatya’dan uzak geçen her an, ömre ziyandýr. Malatya sevdasý yüreðimi sarýp sarmalayan tutkularýn en yakýcýsýdýr. Hasret trenleri düþlerimi taþýr, bu þehrin vuslatlara gebe viran istasyonlarýna. Ýçimde kurumaya yüz tutmuþ karanfilleri sular ateþin gözyaþlarý... Bahçeler yanar özlemin korlaþan ateþinden. Yaðmurlar emzirir hasretten kuruyan gönül yamaçlarýný. Sevdalarýn ve hüzünlerin girdabýnda sürüklenir Malatya’ya dair düþlerim ve gülüþlerim… Bir el iter beni hüznün ve acýnýn koyaðýna…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Tadýyla bizi kendine tutsak eden kayýsýnýn, nam-ý diðer ‘miþmiþ’in diyarýdýr þirin Malatya… Cennet nimetlerinden sayýlýr yüzü sapsarý kesilen kayýsý… Aðaçlar bahar yüzlüdür bu gizemli þehirde… Dallar meyveye durduðunda gönüller inþirah neþvesiyle dolar taþar. Miþmiþ, bu þehrin en tatlý hatýrasýdýr damaklarda. Sofralarýmýzda reçeldir tadýna doyamadýðýmýz… Büyük küçük herkesin hayatýnda kendine has bir yer edinir þüphesiz…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Malatya bana zamaný, aþký, hasreti, sonsuzluðu ve aydýnlýk yarýnlarý hatýrlatandýr. Nice güzel suret yansýr burada hayatýn gül yüzlü aynasýndan. Yollarýn birbirine kavuþtuðu noktada zamaný öðütür Urfa taþýndan yapýlmýþ olan kadim saat kulesi… Burada zaman yorulmuþtur akreple yelkovanýn bitip tükenmeyen tiktaklarýndan… Fakat yine de vazifesine dört elle sarýlmýþtýr. Medeniyetlerin beþiði olan, doðunun yarýnlara koþan cilveli kýzýdýr Malatya…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Kalp gözümü ve gönül penceremi aralayarak Niyazi-i Mýsrî’nin izinde arþýnlýyorum Malatya’nýn uhrevî havayý aksettiren kadim cadde ve sokaklarýný… Ulu Cami’nin minarelerinin gölgesinde alev ateþ yanan ruhumu serinletiyorum her lahza… Þadýrvanlara konan güvercinlerin kanatlarýnda buluyorum peþinden koþtuðum özgürlüðü. Özgürlük Hakk’a kulluktaymýþ meðer… Hakk dostunun “Günde bir taþý bina-yý ömrümün düþtü yere / Can yatar gafil, binasý oldu viran bîhaber / Dil bekasý, Hak fenâsý istedi mülk-i tenim / Bir devasýz derde düþtüm, âh ki Lokman bîhaber…” mýsralarý gayri ihtiyarî dökülüyor dudaklarýmdan…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Darende’de tabiat bütün cömertliðini sergiler sevgiyle bakan gözlere... Gönül sultanlarýnýn sesi yankýlanýr Tohma Çayý’nýn kanyonlarýnda. Þeyh Hamid-i Veli Hazretleri, nam-ý diðer Somuncu Baba’nýn maneviyatý kuþatýr Darende’nin tarih kokan cadde ve sokaklarýný. Basiret nazarlarýyla temaþa edenlere bütün sýrlar aþikâr olur Saklý Bahçe’de… Minarelerden okunan lahuti ezanlar tamir eder ruhlarýn kýrýk dökük yanlarýný…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Malatya demek, biraz da Battalgazi demektir. Zira nice kahramanlýklarý bir efsane misali kulaktan kulaða dolaþan Battalgazi’nin ata yurdudur Malatya… Gönüller onun sevgisiyle dolup taþar. Onun kýlýç þakýrtýlarý hâlâ duyulur daðlardan, taþlardan… Onun emsalsiz þöhretini unutturamaz zaman… Ýmanlý gönüllerde dolaþýr ona dair rivayetler…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Ýnönü’den Turgut Özal’a kadar nice devletliler yetiþtirmiþtir bu ak topraklar… Bu tarihî þahsiyetler geçen zaman içinde mührünü vurmuþtur akýp giden zamana ve deðiþen mekâna. Bu þehrin kekik kokan daðlarýnda dolaþan rüzgârlar bulutlarla söyleþir. Çiðdemler boynunu büker koyaklarda. Kardelenler zemheri soðuklarýnda hayata açar gözlerini…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
Nice zenginlikleri içinde saklar doyumsuz Malatya mutfaðý... Doyum olmaz bulgurdan yapýlan köftelerine... Ýçli köfte, analýkýzlý, kayýsý tatlýsý, ekþili köfte, mercimekli köfte, kulak çorbasý, tavþanlý yufka, kaburga dolmasý, tava, kâðýt kebabý, kalbur hurmasý, bilik, pirpirim cacýðý, yapraklý köfte… Adýný sayamadýðýmýz daha nice lezzetler var Malatya mutfaðýnda…

Firuze gözlü yârimdir Malatya!...
“Malatya Malatya bulunmaz eþin/Gönülleri coþturur ayla güneþin” türküsünde efkâra bulanýr kadim düþlerim… Zira bir Arguvan türküsünün yürek yakan naðmesidir Malatya… Malatya’da her türkü dünden bugüne, bugünden yarýna kurulan birer gönül köprüsüdür.
Bu þehri vasfetmede kelimeler acze düþer. Malatya anlatýlmaz, ancak yaþanýr…”




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.