..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyaya geliþimiz nasýl inkârý mümkün olmayan bir hakikatse, buradan gidiþimiz de öyle kesin bir hakikattir. Gidiþi hesaba katarak bu þuur içerisinde yaþamalýyýz. Azrail defterimizi dürmeden dünyada yapacaklarýmýzý yapýp ölüme hazýr vaziyette beklemeliyiz. Çünkü ölüm vaktinin ne zaman, nerede ve nasýl geleceði hiç belli olmuyor. Bu gerçeði peygamberlere bile bildirmemiþ yüce Allah… Kiþi yaþlý olsun genç olsun, aydýn olsun cahil olsun, zengin olsun fakir olsun, ne olursa olsun günü vakti gelince ölüm meleði muhakkak kapýsýna uðrayacak, emaneti geri isteyecek ve onu sonsuz âleme götürecektir. Durum bu iken akýllý adam buna göre yaþar, sonsuz olan ahiret hayatýný geçici olan dünya hayatýna deðiþmez.


:DAFH:


GÜMÜÞHANELÝ HACI HÜSREV DOÐAN

                                   M.NÝHAT MALKOÇ

     
Dünyaya geliþimiz nasýl inkârý mümkün olmayan bir hakikatse, buradan gidiþimiz de öyle kesin bir hakikattir. Gidiþi hesaba katarak bu þuur içerisinde yaþamalýyýz. Azrail defterimizi dürmeden dünyada yapacaklarýmýzý yapýp ölüme hazýr vaziyette beklemeliyiz. Çünkü ölüm vaktinin ne zaman, nerede ve nasýl geleceði hiç belli olmuyor. Bu gerçeði peygamberlere bile bildirmemiþ yüce Allah… Kiþi yaþlý olsun genç olsun, aydýn olsun cahil olsun, zengin olsun fakir olsun, ne olursa olsun günü vakti gelince ölüm meleði muhakkak kapýsýna uðrayacak, emaneti geri isteyecek ve onu sonsuz âleme götürecektir. Durum bu iken akýllý adam buna göre yaþar, sonsuz olan ahiret hayatýný geçici olan dünya hayatýna deðiþmez.

Þairlere en çok ilham kaynaðý olan konulardan biridir ölüm… Ölüm üzerine þiir yazmayan þair gösteremezsiniz. Çünkü onlar da sonuçta o yolun yolcusudurlar. Hepimiz ölüme adayýz. Herkes gibi þairler de ölüm güzergâhýndan geçip son durak olarak tabir edebileceðimiz ahirete göç eyleyeceklerdir. Aslýnda her þeyin bitiþi deðildir ölüm, aksine yeni bir baþlangýçtýr, tazelenmektir. Fakat bu yeni baþlangýçlara alýþkýn deðildir gönlümüz. Arkamýzda býraktýðýmýz dünya ve onun içindekiler gönlümüzde yer edinir. Eski alýþkanlýklarýmýz bir türlü býrakmaz bizi. Bu durumu, ölüm konusunu þiirlerinde vazgeçilmez bir tema olarak çokça iþleyen ve ölümden çok korkan Cahit Sýtký Tarancý þöyle þiirleþtiriyor:

“Ýlk günden alýþtýðýmýz emektar aydýnlýk,
Anne yüzünde, dost yüzünde, evlat yüzünde;
Her sabah baþlayan þeye doymadýk,
Düþümüz gerçeðimiz ne varsa yeryüzünde.”

Kim doydu ki dünya hayatýna!… Yaþý kaç olursa olsun, herkes yaþadýðý son günü bilir. Geçen geçmiþtir, hatýra olarak yerini almýþtýr gönül atlasýnda… Yarýnlarýn planlarýný yapsak da yarýnlara eriþeceðimiz meçhuldür. Fakat yarýnlarý ve daha öteki günleri yaþama arzusuyla þekillendiririz geleceðimizi. Hiç kimse kendini ölüme ayýrmaz. Ölüm vakti gelince kimseye görüþü sorulmaz. Çalar acý bir siren ve lokomotif sonsuzluða doðru yol alýr. Ýþte Gümüþhaneli iþ adamlarýndan, Türk basýnýnýn en güçlü ismi Aydýn Doðan’ýn muhterem aðabeyi Hacý Hüsrev Doðan için de böyle bir siren çaldý yakýn zaman evvel, ölüm lokomotifi yolcusunu alarak sonsuzluða doðru yol almaya baþladý. Geride bir sürü dost, el sallamaya bile vakit bulamadý. O, dost ve ahbaplarýna bir ‘elveda’ bile diyemeden ebediyet yollarýna düþtü.

Gümüþhane’nin Kelkit ilçesi önemli bir deðerini ebediyete uðurladý. 17 Mayýs 1931 yýlýnda Gümüþhane’nin Kelkit Ýlçesi’nde dünyaya gelen Hacý Hüsrev Doðan, ortaokulu Kelkit ve Gümüþhane’de okuyup Erzincan Lisesi’nden mezun olmuþtu. Ankara Hukuk Fakültesi’ne giren Doðan, ticaret hayatýna atýlarak yüksek öðrenimini yarýda býrakmýþtý. Kelkit’te çiftçilik ve ticaretle uðraþan Hacý Hüsrev Doðan, iþ hayatýndan çekilmesinden sonra Ýstanbul’a yerleþmiþti. Orada yaþýyordu. Üç çocuk ve beþ torun sahibi olan Hüsrev Doðan, kardeþi Aydýn Doðan kadar zengin olmasa da kalp ve maneviyat zenginliði onun çok fevkindeydi.

Hacý Hüsrev Doðan bir iþ adamýndan öte, bir gönül adamýydý. Yakýn çevresinde yaþayanlar, onunla dost olanlar hep bu yönüne parmak basmaktadýr. Onun hayýrseverliðinden, ince ruhlu oluþundan, nezaketinden ve dost canlýsý oluþundan söz etmektedirler. Yüksek tansiyon ve akciðer yetmezliði nedeniyle 76 yaþýndayken aramýzdan ayrýldý Hacý Hüsrev Doðan… Doðan’ýn cenazesi Ýstanbul’da Altunizade’deki Marmara Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Camii’nde ikindi vakti kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan Karacaahmet Mezarlýðý’ndaki aile kabristanýnda topraða verildi. Arkasýnda koca bir dost halesi býraktý. Geride býraktýklarý onun iyiliklerini ve güler yüzünü ön plana çýkardýlar hep... O þimdi Karacaahmet’te servilerin altýnda ebediyet uykusuna yatmýþ, yeni dostlarýný bekliyor. Ne mutlu arkasýndan hayýr dua eden nesiller býrakanlara, ne mutlu Hacý Hüsrev gibilere!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Göç Veren Trabzon
Ramazan Davulcularý ve Manilerimiz
Türkiye'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Baþkan Gümrükçüoðlu'yla Sabah Kahvaltýsý
Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimaný
Göçmek Çözüm Deðildir
Hepimizin Cumhurbaþkaný: Abdullah Gül

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.