..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Mehmet SALÝH




29 Kasým 2006
Hayýrlý Kriz mi Geliyor?  
Mehmet SALÝH
Avrupa Birliði, son Ýlerleme Raporu’nda Türkiye’ye Kýbrýs Rum Kesimi’ne deniz ve hava sahalarýyla, limanlarýný açmasý için 15 Aralýk 2006 tarihine kadar süre tanýndý. Bu tarihe kadar, bu bizden istenilen yapýlmasý olanaksýz istem, yerine getirilmediði takdirde ‘’Müzakerelerin Dondurulacaðý’’ þeklinde tehditkâr uyarýda bulunuldu


:AGDH:
HAYIRLI KRÝZ MÝ GELÝYOR?

Avrupa Birliði, son Ýlerleme Raporu’nda Türkiye’ye Kýbrýs Rum Kesimi’ne deniz ve hava sahalarýyla, limanlarýný açmasý için 15 Aralýk 2006 tarihine kadar süre tanýndý. Bu tarihe kadar, bu bizden istenilen yapýlmasý olanaksýz istem, yerine getirilmediði takdirde ‘’Müzakerelerin
Dondurulacaðý’’ þeklinde tehditkâr uyarýda bulunuldu.

Milletvekilleri genel seçimlerine bir yýldan az bir süre kaldýðý bu günlerde
Erdoðan Hükümeti’nin adeta intihar etmiþ gibi 15 Aralýk 2006’a kadar bu
Ýnsafsýz ve onursuz eylemi gerçekleþtirmesi olanaksýzdýr. Ýþte bu durumda
olmasý beklenen geliþmeler neler olabilir?

Avrupa Birliði’nin hemen müzakereleri dondurmasýyla, borsadan kaçýþ baþlayacaktýr. Bu ayný zamanda dövize hücumu doðuracak ve döviz fiyatlarý hýzla yükselmeye baþlayacaktýr. Dalgalý kur sisteminin uygulanýyor olmasý ve 60-65 milyar dolarý bulan sýcak paranýn ve de yine ayný miktarlara yakýn Merkez Bankasý döviz stokunun varlýðý daha önce geçmiþte yaþanan büyüklükte bir kriz oluþmasýný engelleyecektir. Ama, yine de döviz fiyatlarýnda önce iyi bir sýçramayý daha sonra ise hafif düþmeyi engelleyemeyecektir. Sonuçta döviz fiyatlarý %10–15 arasýnda artmýþ olacaktýr. Ekonomide ki bu istenmeyen senaryolarýn gerçekleþmesi sonucunda enflasyon, maliyet ve dýþ kaynaklý temel ürünlerde zamlara neden olacaktýr. Bu fiyat artýþlarý sýrasýnda ilk etapta bütçede ki açýk daha da artacaktýr. Toplumun özellikle sabit gelirlilerinde maaþlara zam taleplerinin artmasý ve de homurdanmalarýn oluþmasý kaçýnýlmaz olacaktýr. Bu durum daha önce zaten ‘’Ýrtica’’ korkusuyla oy oranýnda aþýnma bulunan iktidar partisinde çok hýzlý bir oy kaybýna yol açacaktýr. Seçimlere iþte bu durumda girecek iktidar partisinin tekrar tek baþýna iktidar olma þansý kalmayacaktýr. Eðer, daha önce yapýlacak cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde de toplumla, muhalefetle uzlaþmadan ‘’ dediðim dedik’’ anlayýþýyla istediði kiþiyi seçtirmiþse bu durum toplumda ki ‘’Ýrtica’’ korkusunu çok büyük oranda arttýracaðýndan belki de meclise giriþte ikinci büyük oy oranýna sahip parti bile olabilir.
Bu arada, ilk döviz þokunu atlatan ekonomide tekrar toparlanma baþlarken yükselen döviz fiyatlarý ithalat-ihracat açýðýný yani cari açýðý azaltýcý olumlu etkiler yapacaktýr. Yükselen döviz fiyatlarý ithalatý frenlerken ihracata teþvik edici bir etken olacaktýr. Bütün bu geliþmelerin sonunda
Kýbrýs Rum Kesimi’ne limanlarýn açýlmamasýndan dolayý ortaya çýkan geliþmeler silsilesi, sonuçta daha laik ve milliyetçi bir meclisin doðmasýna neden olabilecektir. Tabii ki, ilk þok yaþandýðý sýrada yine dövizle borçlanmýþ kiþilerde panikler, iflaslar ve belki de intiharlar meydana gelebilecektir. Onlarda bu kadar yýllardýr onlarca olan döviz krizlerinden ders almamanýn bir kez daha bedelini ödeyeceklerdir.

Peki, bizim bu öngörülerimizi hükümet de görüp önlemlerini alamaz mý?
Alabilir, bu durumda da yine ülkemiz kazanacaktýr. Uzlaþma ile seçilmiþ bir cumhurbaþkaný ve laiklik sýnavýndan geçmiþ bir hükümetle yine milli davalarda daha iyi bir iþbirliðinde bulunabilecek bir meclis ülkemiz için þans olacaktýr.


Mehmet SALÝH





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kimlik Bunalýmý ve Türkiye...
Borçlar Nereye, Biz Nereye?
Milli Onurumuz Nereye?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nice Yýllara Gülüm!..
Allah'ým Ben Ne Kadar Þanslýyým!..
Özgürlüðümün Ýlk Adýmýna...
Elliyi Devirmek
Bir Tebessümle Baþlar Her Þey!..
Seninle Gurur Duyuyorum, Kýzým... 2
Neþem Hep Beþ Dakika
Uyan ve Gülümse!
Çeyrek Kalayý Hissetmek...
Sevgi Üstüne Düþünceler...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mor Menekþe [Öykü]
Ne Kadar Ekmek, O Kadar Köfte! [Öykü]
Oyun Bitince 1 - 2 - 3. 4. Bölüm [Öykü]
Kýr Kahvesinde [Öykü]
Saat 03. 00. Aþkým!.. [Öykü]
Arabamý Verin Kardeþim!.. [Öykü]
Umutlar Yeþerirken [Öykü]
Çuvalý Çýkartmak... [Eleþtiri]
Þehit Ailelerinin Tepkisi Artarken... [Eleþtiri]
Avrupa Türkleri Neden Sevmez [Eleþtiri]


Mehmet SALÝH kimdir?

Yazabilmek özgürce,limitsiz. . Ama,kýrmadan sadece sevgiyle. Art niyetsiz,kavgasýz bir yaþam dileðiyle

Etkilendiði Yazarlar:
Kamuran Esen, Uður Ýzzet Karakoç,Funda Bilgili ve tüm izedebiyat ailesi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet SALÝH, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.