..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Varoluþçuluk > Alp Çetiner




27 Mayýs 2006
Adsýz Kahraman  
Alp Çetiner
Umarsýz beliriveren “kendini ifade etme arzusu” onda da belirmiþtir ve nicedir kahramanýmýz, bu belayla cebelleþmektedir. Daha önceleri defalarca tecrübe edilmiþtir ki, bu kendini ifade etme arzusu insaný büyük olasýlýkla sanatçý yapar (küçük olasýlýkla katil, müntehir, deli, terörist, ...vs) ve hayal kurma belasýný daha beter çaðýrýr. Ýþte böyle; sýrf bu yüzden kahramanýmýz gibi siz de yollarda dalgýn ve düþünceli bir þekilde yürürken buluverebilirsiniz kendinizi. Ýþte bu nedenle yazýmýzýn ilk paragrafýný pek öyle önemsememelisiniz, sevgili okuyucu.


:AIJF:
Kahramanýmýz yolda yürüyor. Kendisine yöneltilen tüm suçlamalarý doðrularcasýna postmodern düþünceler içinde (suç mu bu?). Yeterince (hayýr), oldukça (yok, yok), fazlasýyla postmodern hem de. Modernliðin tüm sýkýntýlarýný üzerinde hissetmiþ, yaþamýþ, görmüþ biri olarak postmodernliðin bir boþluk doldurmaca oyunu olduðuna inanýyor. Modernliðin doðurduðu modern rahatsýzlýklar içinde yani, oldukça rahatsýz.
Bu kavramlara ilgisiz ya da derin düþünceler içinde boðulmaktan korkan okuyucu bunlarý anlama telaþýna düþüp sýkýlmasýn. Kahramanýmýz, zamanýnda bu telaþa yeterince gömülenlerden. Ve de bu konuda yazarý daha fazla sýkýþtýrmýyor.
Kahramanýmýz, dediðiniz gibi, bayaðý bir düþünceli; ve de çokça dalgýn.
Bildiðimiz gibi þehir gridir. Düþünürün biri de pek güzel özetlememiþ midir zaten “gerçek gridir” diye? Þehir birhayli gerçektir. Ýþte bu “fazlasýyla gerçek”ler arasýnda, hayallerin içine kaçýp kurtulma, gerçeklerden sýyrýlma telaþýndadýr kahramanýmýz. Ancak yaðmurdan kaçarken doluya tutulduðunun farkýnda deðildir. Zira bilmemektedir ki, hayaller zehirlidir ve onu yalnýzlýðýn ta içine iterek, “gerçekler”den uzaklaþtýrma vaadiyle “acý gerçekler”in ortasýnda býrakmaktadýr.
Aslýnda kahramanýmýzýn hayalleri oldukça sadedir: O gizemli Doðu masallarýný; tatlý, sýcak soba yaný öykülerini, uykudan önce sohbetlerini sevmekte ve özlemektedir. Kaçýp kurtulma öyküleriyle, baþkaldýrý destanlarýyla, fütursuzca yaþanan aþk masallarýyla kendisini avutmaktadýr.
Umarsýz beliriveren “kendini ifade etme arzusu” onda da belirmiþtir ve nicedir kahramanýmýz, bu belayla cebelleþmektedir. Daha önceleri defalarca tecrübe edilmiþtir ki, bu kendini ifade etme arzusu insaný büyük olasýlýkla sanatçý yapar (küçük olasýlýkla katil, müntehir, deli, terörist, ...vs) ve hayal kurma belasýný daha beter çaðýrýr. Ýþte böyle; sýrf bu yüzden kahramanýmýz gibi siz de yollarda dalgýn ve düþünceli bir þekilde yürürken buluverebilirsiniz kendinizi. Ýþte bu nedenle yazýmýzýn ilk paragrafýný pek öyle önemsememelisiniz, sevgili okuyucu.
Kahramanýmýz, yazarak kendisini daha iyi ifade edebileceðine inananlardan. Onun içindir ki, kafasýnda birtakým yazýnsal kurgularla uðraþmakla meþgul: Diyalog mu kullanmalý, yok yok; o zaman okuyucu yazarý diyaloðun taraflarý arasýnda aramaya koyuluyor. Hangisi haklý? Okuyucu, kimi zaman bunun ayýrdýna varmakta zorlanýyor ve hattâ konuþanlarýn düþüncelerini yazara kolaylýkla atfedebiliyor. Monolog olsun.
Hayaller fazla “hayal” olmasýn. Onun için masallardan uzak durmalý. Deneme ya da öykü türü birþeylerle düþünceler daha rahat anlatýlýp aktarýlabilir.
Üçüncü tekil þahisla birlikte þimdiki zaman ve geniþ zaman kulanilmali. Böylelikle yazarin karakteri ve o anki haleti ruhiyesi daha rahat yansýtýlabiliyor, yaratýlan bir kahramana atfedilebiliyor.
Küçük deðiþikliklerle olay süslenebilir. Hani mesela yazar yataðýnda kurulmuþ yazýyordur da, kahramanýmýz yolda yürüyordur.
Okuyucu öykünün içine çekilmelidir. Öyle ki, mesela, -hiç olmazsa- kahramanýn nereden gelip nereye gittiðini düþünsün. Ve giderek ortaya konan sorunlara kafa yorsun.
Çeþitli süslemelerle hayal sahnesi zenginleþtirilebilir: Mesela kahramanýmýz yeþillikler içine, aðaçlýk bir yolda, günbatýmýna doðru yürüyordur. Belki elinde bir sigara vardýr, kulaðýnda bir volkmen (pop müzik dinliyordur belki)... Belki bir ayaðý aksýyordur; bir kedi kahramanýmýzýn peþisýra geliyordur, cinsi sarmandýr, boynunda bir kurdela vardýr ve belki de sahibini arýyordur. Kahramanýmýz belki evine dönüyordur, sonra oturup bu satýrlarý yazacaktýr. Belki de o bir kadýndýr ve seviyordur.
Kanýmýzca bu ayrýntýlarý da pek fazla önemsememelisiniz deðerli okuyucu. Çünkü yazarýn zikredebildiði ve ifade edemediði kendince önemli pekçok konu ve sorun bulunuyor olabilir.
Ad bile önemli deðildir. Sayýn okuyucu siz sadece, kendinizi fazla da zorlamadan, yazarýn size yüklediði sorumluluðu yerine getirin: yazarý anlamaya çalýþýn.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn varoluþçuluk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýn Anlamý
Sevgili Günlük!..
Yarýn Daha Güzel Olacak!

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tuhaf Gerçek
Hayat Ýnsana Neler Gösteriyor!
Müjdat Abi ve Bizim Mahalle
Büyük Bir Yazarýn Ölümü Üzerine
Hayat Ayrýntýlarda Gizlidir
Doðu - Batý
Yabancý Bir Gezegendeki Tuhaf Canlýlar
Aþk Þarkýsý
Meleðin Ziyareti - 3
Güvercin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duvar [Þiir]
Muhteþem Doðu [Þiir]
Ebedî An* [Þiir]
Þu Dil Sorunu Dediðimiz... [Deneme]
Binbir Gece Masallarý Kime Ait?.. [Deneme]
Tüketim Toplumu Üzerine [Deneme]
Kitap ve Kelimeler [Deneme]
Porselen Bebek [Deneme]
Sanatýn Ýfade Gücü [Deneme]
Sanat Eseri, Ýzleyici ve "Gerçek" [Deneme]


Alp Çetiner kimdir?

Bir kiþinin kalbinde yer edebilirsem, kendimi boþuna yaþamamýþ sayarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Halil Cibran, Tagore, Borges, Hesse, Tanpýnar, Nabokov, Lermontov, Salinger


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Çetiner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.