..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Yûþa Irmak




7 Mayýs 2023
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…  
Yûþa Irmak
Sanatýn ortaçað boyunca rahmani ve içsel gayeleri önemsemiþ olmasý bizi, bugünkü edebiyatýn bir eksen kaymasý yaþayýp yaþamadýðý sorusuyla karþý karþýya getirir.


:FBI:
Ýçeriðinde yazý kavramý da bulunan edebiyatýn ilk bakýþta yazýlý metinleri çaðrýþtýrdýðý herkesin bildiði bir gerçektir.


Sözün en görünür hali olan edebiyat, güzel sanatlarýn teorik içerikli konularýyla geliþtikçe bu sanat dalýndan biri olur ve diðer güzel sanat dallarýnýn ortak estetik prensiplerini dile getirmeye baþlar. Böylece edebi bir eser ayný zamanda bir sanat eseri olup ortaya çýkar. Sanatýn ortaçað boyunca rahmani ve içsel gayeleri önemsemiþ olmasý bizi, bugünkü edebiyatýn bir eksen kaymasý yaþayýp yaþamadýðý sorusuyla karþý karþýya getirir. Ýþte o soru da þöyledir;

“-Gerçekten edebiyatýn içeriði deðiþiyor mu? Edebiyat, kendisinden beklenen edep misyonunu yitiriyor mu?”

Daha sanatýn tarif ve etki alanýndan baþlayarak kaynaðý, gayesi, din, ahlâk, felsefe, toplum vb. alanlarla ilgili problemler edebiyatýn da problemleri arasýndadýr. Hegel’in disiplinli bir program haline getirdiði güzel sanatlar, plastik, fonetik ve söz sanatý olmak üzere üç grupta toplanýr. Bu üç grubun altýnda beþ sanat dalý (plastik = mimari, heykel ve resim; fonetik = musiki ve söz = edebiyat sanatý) yer alýr. Buna göre edebiyat hiçbir maddi malzemeye, alete, mekâna baðlý olmayan, tamamýyla zihnî bir sanat olarak karþýmýza çýkar. Yani malzemesi de göstergesi de soyuttur; soyut alanlarda (zihin, ruh, gönül vb.) karþýlýk bulur. Duygu, düþünce ve hayalleri diðer sanatlarýn ancak yoruma baðlý sembollerle ifade etmesine karþýlýk edebiyat, maddî dünya intibalarýndan þuur, þuur altý, mistik ve metafizik boyutlara kadar insanî olan her þeyi apaçýk veya alegorik-sembolik þekilde ifadeye muktedirdir. Bunu da “söz” denilen malzeme ile yapar. Bugünden farklý olarak klasik edebiyatlar ve ortaçað edebiyatlarýnýn çoðu söz malzemesiyle duygu ve fikir dünyamýzý anlatýrdý. Daha açýk bir ifadeyle edebiyat soyut olanla ilgilenir, insanýn maddesinden ziyade manasýný konu alýr, somut yanýndan ziyade soyut yanýna hitap ederdi. Bu tavýr, yüzyýllar içerisinde edebiyata, hayatý güzelleþtiren, form veren, insan iliþkilerini düzenlemekte etkin bir sanat olma özelliðini kazandýrdý. Ýnsanlar uzun yüzyýllar boyunca edebiyat ürünlerinden nezaket, zarafet ve incelik öðrendiler, hayatlarýný düzenlediler, edebin sýnýrlarýný belirlediler. Geçtiðimiz yüzyýlýn eserlerine baktýðýmýzda edebiyatýn toplumu iyiye, güzele ve faydalýya yönlendiren bir misyonla hareket ettiðini görebiliriz. O halde ikinci soru þudur:

“-Edebiyat bugün üzerine düþen o görevi hâlâ yapmakta mýdýr; yapmalý mýdýr?”

Bunun cevabýný vermeden evvel sanýrým genç kuþaklarýn edebiyattan ne anladýðýna da bakmamýz gerekir. Harry Potter okuyan, Yüzüklerin Efendisi’ni seyreden, vampir hikâyelerinden hoþlanan, klasik bir eseri okumak yerine onun televizyon veya sinemaya aktarýlmýþ þeklini seyretmeyi tercih eden genç kuþaklarýn edebiyattan beklentisi nedir?

Veya biz onlara edebiyat adýna neleri sunmalýyýz?

Materyalizmin insan ruhunu ezdiði, eðlenme fikrinin öðrenme çabasýna galip geldiði, insanlarýn somut olaný soyut olana tercih ettiði bu çaðda, eðer istersek edebiyat insanlara bir tarz-ý hayat, bir yaþam biçimi de sunabilir. Ayrýca edebiyat eðlendirirken öðretebilir de. Somut-soyut iliþkisini irdelemeye baþladýðýmýzda edebiyatýn soyuttan yana bir görevi olduðunu fark ederiz. Bugün bir edebiyat eseri, medeniyetler çatýþmasý gibi gösterilen farklý kimliklerin bir zenginlik sayýlmasý halinde bir tarafýyla onu meydana getiren sanatkârýn kimliðini ve dilini korurken diðer tarafýyla insanlýðýn ortak duygu ve düþüncelerini yansýtarak beþerî bir misyon yüklenebilir. Üstelik hangi millet veya dile ait olursa olsun edebiyat eseri, herhangi bir aracýya gerek olmaksýzýn orijinal yapýsýyla her seviyeden okuyucusuna doðrudan doðruya ulaþabiliyor?

Ýnsanlýðýn biraz daha duygu, biraz daha sevgi, biraz daha gülümseme, biraz daha olumlu düþünce ve biraz daha soyut kimliðe ihtiyacý olduðu þu çaðda -çünkü bunlarý bir yerlerde unutup býraktýk- belki de üzerinde durulmasý gereken bir edebiyat problemimizin var olduðunu hatýrlamalýyýz.

Þiddetin gölgesinde yaþayan ve mekanik iliþkilerin kýskacýnda kývranan insanlýðýn sancýlarýndan kurtuluþ reçeteleri arasýna birkaç draje eser katmayý ve edebiyatýn çýlgýnlýk boyutuna varan þiddet ve fantezi tutkusunu normale indirmeyi yeniden düþünmeliyiz belki de.

Ben kendi adýma, vampir hikâyeleriyle büyüyen genç kuþaðýn sancýlý bir geleceðe doðru koþtuðundan endiþe duymuyor deðilim…

Elbette siz böyle düþünmeye bilirsiniz…

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hasretin Sebebi: Ýlham
Düþünce (!) Den Notlar
Bilgelik

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler
Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor?
Portrait Of May Sartoris Tablosu'nun Düþündürdükleri
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.