bugün kitapçıya girdiğimde gerçekten çok şaşırdım. çünkü yıllardır okumayı umduğum bir kitabın türkçeleştirildiği gördüm. bu kitap, aslında yirminci yüzyılın başyapıtlarından biri olarak sayılan, andery bely'in petersburg adlı romanıdır. izedebiyat üyelerine bu kitabı salık veririm. çevrilmesi zor bir yapıtı bence çevirmeni gayet başarılı bir biçimde türkçeleştirmiş. bence bu kitap, tanrısal komedya, don quijote, karamozov kardeşler gibi okunmamasının bir eksiklik olduğu başyapıtlardan biri. önemle duyurulur.
?
???
July 2026 tarihinde katıldıSon forum iletileri
Bazı yazılarımı sildim. İki senedir izedebiyat'da çıkan yazılarımı okuma zahmetini, kimilerini de kütüphanelerine alma nezaketini gösteren herkese teşekkür ederim.
Merhabalar
evet nihayet bu gün şiirlerimi yayında gördüm.
teşekkürler izedebiyat....
Açık liman meydanında sabah mağrurluğu içinde sersem sersem sendeliyordu güvercinler; bir kedi umursamaz bir tavırla bir duvarın ışık alan dibinde yalanıyordu; açık denizdense bir tekne göründü, gitgide yakınlaşıyordu küçük küçük, daracık tekne limanına… (suphi)
Köyün sarhoş delisi, tenekede midye pişirmekle meşguldü. Ateşe sövüyor, yemsiz iğnesini ıskalayan balıklara naralar atıyordu. Hastalıklı ciğerleri andıran motor sesi ile gözlerini ufka dikti. Teknenin peşinde yüzlerce martı… Midye ve istiridye kabukları ile süslü paltosunu bir hışımla omzuna attı, karides zamanıydı.
(nida)
Açık liman meydanında sabah mağrurluğu içinde sersem sersem sendeliyordu güvercinler; bir kedi umursamaz bir tavırla bir duvarın ışık alan dibinde yalanıyordu; açık denizdense bir tekne göründü, gitgide yakınlaşıyordu küçük küçük, daracık tekne limanına… (suphi)
Köyün sarhoş delisi, tenekede midye pişirmekle meşguldü. Ateşe sövüyor, yemsiz iğnesini ıskalayan balıklara naralar atıyordu. Hastalıklı ciğerleri andıran motor sesi ile gözlerini ufka dikti. Teknenin peşinde yüzlerce martı… Midye ve istiridye kabukları ile süslü paltosunu bir hışımla omzuna attı, karides zamanıydı.
(nida)
hepinize merhaba arkadaşlar arnaız bir hafta once katıldım ve katılırkende ( taminimce başkaları yapmaz ) üye olurken bütün öneri vs vs detay detay okuduum..
yanlız bir sorunum var şiirimi yazıp gönderdiim galde sayfan daha aktif edilmedi... ve not olarak düşülmüş ki; yazar olarak girdiiniz kullanıcı adres ve şifre ile bu foruma ( yaratıcı yazarlık ) da girebilrsiniz. fakan ben giremedim ayrı olarak tekrar üye oldum ( aynı adres ve şifre ile ) sistem kabul etti :)
sorcam şey su;
onemli not olarak düşülmüş asla bir yazıyı birden fazla yollamayın editörleri dde meşkul etmeyin lütfen.. saygı duyuyorum ve yollamıyorum daha ne kadar beklemem gerek merak ettim... birde image lerim çıkmıyo sayfamda ben dahi göremiyorum bunun sebebi sayfamın aktif olmaması olabilir diye düşünüyorum.
teşekkür ediyorum hepinize... iyi günler...
elim varmaz oldu hallarımı yazmaya,
sen;dilin beni söylesin diyorsun.
kıyıpta diyemez gönlün kırmaya;
bırak da şarap içip eğlensin........
buna benzer birçok dörtlüğüm var.lütfen taklit diye yorumlamayın.yorum bekliyorum.elleriniz dert görmesin....
elim varmaz oldu hallarımı yazmaya,
sen;dilin beni söylesin diyorsun.
kıyıpta diyemez gönlün kırmaya;
bırak da şarap içip eğlensin........
karga korlar adim sesim duyup
karacahil derler yuzum gorup
rahlemde elifcuzum dil donup
bamburleydi capcuplayabilsem
ah mendilimi katlayabilsem
dolasmadan ip atlayabilsem
dal kirilinca yere dusmezdim
maymun gibi hoplayabilsem
acikdeniz engin deryalarda
balik olup şiplayabilsem
kramp girip vurgun yemeden
pire gibi ziplayabilsem
kanal degistirsem hic durmadan
yerimden kalkipta yorulmadan
dusurup kumandayi kirmadan
televizyonu zaplayabilsem
gecit bulamaz fare kacardi
bocekler baska eve gocerdi
odamda menekse gul acardi
bir duvar kagidi kaplayabilsem
gun gelir yurdu salgin sararda
fakir bu derde derman ararda
zehirlenmeyecek bir kararda
şu suyu azcik şaplayabilsem
ne isterdimki gayri felekten
kavunu secebilsem kelekten
bahcede bal kokulu cilekten
dalin kirmadan toplayabilsem
fakir pan sana huner yeterdi
gitmen terziye paran artardi
bin ayibin kapatir orterdi
igneye iplik saplayabilsen
funda,
bunu da söylemem gerekli, yadırganmayı dikkate bile alma, bu seni yönlendirmesin, korka korka yazma, kendine güven, cesaretle yaz, iyi yaz, gerisini düşünme bile,
bana bi sopa getirin
size avrupa birligi kurayim
sir: phan tourk
sirtimdaki agir yukumle gunesin battigi yone dogru gidiyordum... gunes benden kacmaktaydi ben habire kovaliyordum... evrime degisime inanmasamda yillardir tasidigim agir yuk sirt derimi kavlatip etimle birlesmis taa icime islemisti...
gunesse gozlerimi yakiyordu .. bazen kamasan gozlerimi esirgeme icin yere , bazi bazi kabaran isyanimla goge baktigimdan olsa gerek boynum, o mubarek hayvanin boynuna benzemis tepeleme yigili horguc gorunumlu yukumse mutasyona ugramis goruntusu veriyordu bana ...
bol dikenli yapis yapis camurlu yollarindan gectim hayatin... bilmemki derdimi nasil anlatsam sana... taa kucukten beri icimde ukte soru suki hayatmi iradeye hukmeder irademi hayata.. bende dert diziiim dizim abula...
dede mirasi avlaklarda kuzu otlattigim yaylaklarda su ictigim nazende topraklarda biten ot artik karin doyurmaz olmus gunesin battigi yerlerde bol cayir cimenli meralar olduguna olan inancla bi yayla gocune cikmistim...
kervanci basinin verdigi talimatla kendime ceki duzen vermis yol hazirligi yapmis eyisinden takim elbise diktirmistim...
olmek var donmek yok es dost toplasip bi hatira fotografi cektirmistim.. gozlerimde belli belirsiz bi huzuuun huzun abula..
ne uzun yoldu bu git git tukenmiyordu hayat sanki bir su insan ayni suda yikanmiyordu.. bizden daha sonra yola cikmis kervanlarin yaylaya benden once varmasina sasirmiyor degildim... onlarin kestirme bir yol bulduklarindan suphelensemde su agir yuk olmasa pekala bende onlardan once varabilirdim.. erisirdi onlara hiziiimhizim abula...
aslinda yukum karim karimin akrabalari ve nerden peydahladigini bilmedigim cocuklarindan ibaretti...
cok sukur yolun basinda dede belkizaari ici toprak dolu bi kavanozu yolun basinda bi deniz ortasina attigimdan beri az yukum hafiflemis belim yincelmisti...
ancak suan tasidigim agir yuk atam desem atilmiyor satam desem satilmiyor cinsten.. ne kapanmaz araymis bi onanmaz yaraymis komurden karaymis yaziiim yazim abula...
basindan bir talihsiz evlilik gecmis aradigi mutlulugu bulamamis hayatta hep cefa cekmis yuzu gulmemis fakir gencim derdim daglardan buyuk kanar yarem siziiim sizim abula...
besik kertmesi denilen gelenek yuzunden evlenmek zorunda birakildigim karim olacak naagleti bi turlu sevemedigim gibi artik rahatsizlik ve tiksinti duymaya basladim aramizdaki uyusmazlik anlasmazlik oyle siddetli boyuttaki bazen basimi alip gitmek kimsenin beni bulamayacagi bi yere cekip gitmek istiyorum.. ne yaptiysak olmadi bu kadin yola gelmedi gayri dayanacak gucum kalmadi tutmaz oldu diziiim dizim abula..
gece saat onikilere birlere degin odasindan yabanci muzik sesi geliyo bagira cagira yuksek sesle anlamadigim bir dilde konusuyorlar gurultu yapiyorlar ben onun odaya girmedigim halde o evin her yeri zaptetmis aramizda hic iliski olmamasina ragmen nerden peydahladigini bilmedigim onlarca cocuk gece cikmaya korktugum salonda pecete satip eger almaz yada harclik vermezsem bufenin camini kiracaklari tehditiyle beni haraca kesiyorlar dovuyorlar sovuyorlar ses edemiyom...
kac sefer kardeslerimi bicakladilar hayatimiz cehenneme dondu korkudan mutfaga giremiyom lahmacun ve cig kofte kokusundan duramiyorum .. tuvaletin hali ise icler acisi karimin sifon cekme aliskanligi hic yok temizleme bana dusuyo... evin her yani kirlatmisler yerde halilar koltuk yuzleri bicakla ciziiim cizim abula...
varmaktan umudu kestigim meranin meracibasisi durumumu biliyordu.. sisman cirkin ve sakat ustelik hamile kizini evli oldugumu bile bile bana gagalayacak omuzumdaki dunya mesakkatim gecim derdim bir nebze azalacak icguveysi girecektim... bogazimdan kesip icmedigim yegane inegimin sutu meraci basina satmaya goturuyorum kizimla evlenmeden olmaz diyor.. ver aldim gittim diyorum - hele bi karinla iliskileri duzelt diyor.. onun istekleri dogrultusunda eve girmiyor karim kayinbirader cocuklari aylardir yillardir sirtta tasiyorum bel kambur oldu bel iki buklum biziiim bizim abula,,,
bi anliyamadim gitti kayin pederim olacak meracibasini... benim karimla aram iyi olsa onun kokusmus evde kalmis kizini niye aliyim.. yoksa onun kervan birligine kizimi verecegim vaadiyle benim esimi alma istiyo bilemedim... niye nazlaniyo anlamadim.. surer oldu her attigim adimda iziiim izim abula...
bahcemizin az gerisinde turan isminde bir komsu kizi var uzaktan uzaga el salliyor gulumsuyor oda beni seviyo biliyorum... olup olup dirilmisim kosa kosa yorulmusum kizil elmasina vurulmusum o hilal kasli inci disli kiziiin kizin abula...
ama bosanamadigim icin bide maalum yoksullugumdan o fakir kizlada birlesemedim bakislari uzuuuum uzum abula..
bosanmamizi karim da istiyo aslina bakilirsa meraci basida kuma istemeyen sapsal kizida bende kayinchoda ama benim biladerler karda kista basimizi sokacak bi evimiz var boyle iyi gidiyoruz diye arada bi yorulup biraktigimda sirtlaniyor evi duse kalka sirtlanip iyi gidiyoz sirtta bicak yarasiyla ..gercektende aman ne kadar iyi gidiyoz.. aha su basimi dayadigim dizin ustunde neler cektigimi anlatsam uzuuun uzun abula ....
sizce ben bu kadar aciya revamiyim bu haktan revamidir
- yavrum cocuklarinin hatiri icin katlanmalisin diye bastan savma bir cevap verme cok kirilirim .. sakin bana - bir pisikologa gorun diye anlamsiz sacma sapan ogut vermeyin cok gucenirim ..
herkese bi care bulun bi carede bana buluver bakislari suzuuum suzum abula
ben simdi neediyim hangisinin ardindan gidiyim yokmu bir cift sozuuuun sozun abula ...
bazen intihari bile dusunuyorum kaldim bicare noolu derdime bi caare kalmasin su fakir nacare nooolu bi yardim edin ikiii gozum abula....
evet bende öle düsündüm. aslında calısmanın bir bölümünü tamamladim. ancak cok uc anlatımlar var ve bunlar yadırganır mı diye inanın cok korkuyorum. ilginize ayrica tesekkür ederim.
Bu insanları kimliklerini helâda unutmuş, iki kuruş vermemek için arka kapıdan kaçanlara benzetiyorum. “Adam ol, iki tabak yıka”. Felsefe bu olmalı.
Vur halıya bir takoz… Çıkan tozları geometrik şekillerine göre, diz raflara. Aynaya üfle, buğunu. Arkası yaldızlı cam, serçe parmağınla adını yaz veya dudaklarını özgür bırak, senmişsin gibi öp kendini.
Roman mı olur, efsane mi bilinmez ama benim konum senin cebinde, altı çizili bir mesaj; … “Komşumun karısını nasıl tavlarım” (?).
Güzelsin, diyemem. Ters teper.
Yaptığı yemeğin dayanılmaz leziz olduğunu, ağzımı şaplatarak, ekmeğin kenarıyla tabağın dibini çıkartarak da anlatamam. Gözlerimi, gözlerinden kaçırmamla bitti aslında son fantezi. “Oysa gözlerin cennet siyahı”.
Tesadüf olsa gerek, indiğin asansörde kokunu hissetmek. Ve ne hikmetse, kapını açtığım asansörle bir türlü yukarı çıkamamak. Cesaret!
merhaba funda,
travesti'yi yaz bence, biyografi gibi değil de roman olarak yaz,
'dönersen ıslık çal' filmini izledin mi bilmem ama... o film, toplum tarafından kenara itilen insanların samimi, naftalin kokulu, iç burkan öykülerini, gerçeklerini anlatıyordu.
merhaba forma teknik sorunlamızı yazıyoruz fakat her hangi bir yetkili çıkıp arkadaşlar sorunumuz şu ve şu tarihe kadar halledilecek veya halledilemeyecek bu şekilde idare edeceğiz.neden bir açıklama yapılmıyor? veya açıklama yapılan bir yer varda benimmi haberim yok mail attım cevap yok forma yazdım yine bir yanıt yok, bu sorunu yaşayan bir bende değilimki kaale alınmasın..
gerçekten talihsiz bir durum
umarım en kısa zamanda cevap verirsiniz ve en kısa zamanda bu sorunu çözüme eriştirirsiniz saygılarımla