..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Aysun GÜL




30 Aralýk 2010
Ýnsan Olmak Zanaat, Kadýn Olmak Sanattýr  
Ýnsan Olmak Zanaat, Kadýn Olmak Sanattýr

Aysun GÜL


Su gibidir kadýn bir yudumda, Ýçildikçe susuzluðuna derman olan...Cennetin görünürdeki yüzüdür...Baktýkça hayata anlam kazandýran... Ne güzel þey kadýn olmak..


:AHEJ:
Su gibidir kadýn bir yudumda, Ýçildikçe susuzluðuna derman olan...Cennetin görünürdeki yüzüdür...Baktýkça hayata anlam kazandýran... Ne güzel þey kadýn olmak... Ne özel bir yaradýlýþ kadýn gibi kadýn olmak...Ne kadar güzel tesellidir kadýna yakýþýr gibi yaþamak…

Kadýnýn toplum içerisindeki yeri hep konuþulmuþtur. Bilen de, bilmeyen de yorumlarýný yapmaktan geri kalmamýþlardýr. “Kadýn toplumun hangi noktasýndadýr?” sorusuna verilecek cevabý, kuranýn yüce sayfalarýnda ve peygamberinin uygulayýþýnda aramak gerekirken, zamanýn gelenekçi yüzü kadýna bakýlan aynalarý kýrmýþtýr, kendi kurallarýyla.

Türkiye’de kadýna bakýþý, tek taraflý olarak ele alýrsak yanýlýrýz. Ülkemizde kadýn figürünün ayrýcalýklý olduðu bölgeler olabilir, ama birde bunun tersiyle davranýlan ve konumlandýrýlan þekli vardýr. Batýnýn Avrupayi yüzü neredeyse tüm batýyý sarmýþtýr. Kadýn her yerdedir. Okumalýdýr, eðitimli olmalýdýr ve eksiksiz bir þekilde cumhuriyet sýnýrlarý içerisinde sesini duyurabilmelidir. Kadýn tarlada da amirdir þirkette de, bankada memurdur, evde ve sokakta da. Erkek kadar özgür ve özgündür. Kendine yetebilmeyi öðrenmiþtir. Ayaklarýný yere saðlam basabilmeyi öðrenmiþtir.

“Kadýnsý düþlerdeyim bu saatte,
Geleneksel aynalarý kýrýyorum kalemimle.
Üzerinden geçiyorum cam kýrýklarýnýn,
kanayan ve acýyan yanlarýmý yaþamamak için,
Bir daha binlerce kez sürüyorum,
merhem diye yýpranýþlarýmý kalbime.” A. GÜL

Seçer ve seçilir. Haklarýnýn nerede baþlayýp bittiðini bilir. Annedir eþtir, iþ kadýnýdýr, tartýþýlmaz bir anýt gibidir ülkenin batý sýnýrlarý içerisinde. Kadýnýn kuzeydeki sýnýrlardaki bitmeyen çilesine de bakmak lazým tabii. Kuzeyde kadýn güçtür, baþarýdýr ve sönmeyen bir güneþtir. Gücünü aldýðý denizde, daðda taþta, bahçede, baðda ve düþünülemeyecek ve güç yetirilemeyecek her taraftadýr. Karadeniz’in kadýný ekmeðini taþtan çýkarmayý bilir. Ne kadar çok dillerde “Karadeniz de erkeðin sözü geçer lafý” söylense de, esas olan kadýnýn sözüdür. Sepet sýrtýnda o dik yamaçlarda kendi talihini yaþamasýn diye kýzlarýný okutanda bu kadýndýr.

Bundan 10 sene öncesine kadar, Karadeniz’de oðluna kýz arayan anneler, kýzýn yaþýndan çok tarlada nasýl çalýþtýðýna bakýlýrdý. Artýk bu deðiþti, yerini kültürlü ve bilgili Karadeniz kadýný aldý. Ama atadan gelen gerçekleri unutmadan yaþayan mavi gözlü, yeþil gönüllü kadýn. Geleneksel yapýyý gerektiði yerde kullanan ve yaþayan Karadeniz yürekli kadýn.

Güneydeki kadýnýmýzýn da Karadeniz deki kadýnýmýzdan bir farký yoktur. Çalýþkan ve üretkendir. Topraðýný iþler ve yaþama ait olan zorluklarýn üstesinden gelmeyi daima bilir. Pamuðun yumuþaklýðýna elleri deðmiþtir, portakalýn rengine ve tadýna sevgisini vermiþtir. Akdeniz kadýnlarý sýcak ve uysal karakterleriyle her çevrede konuþulan açýk-sözlü kadýnlardýr. Mert ve asil yaradýlýþlarýyla aynaya yansýyan yüzleri dik ve vakurdur.

“Hassasiyet limanlarýna demir atýp
Uzun uzun baktým ufkun gözle görülmeyen çehresine
Birileri vardý ulaþýlmazlarda
Birileri sardý hislerimi bir çizgide
Fecri sadýk zamanlarýnda.” A.GÜL

Ve doðudaki geleneksel kadýn yapýsý, belki de en þansýz kadýný çizer, Türkiye’de. Aþiretlerin kurallarý yüzünden haklarý kýsýtlanmýþ bir alanda yaþarlar. Evleneceði kiþiyi seçme hakký yoktur. Hala var-olan berdel anlayýþý deðiþmeden devam etmektedir. Kadýn eþtir ve çocuk doðurandýr. Birilerine kuma olma þanssýzlýðýyla endiþeler içindedir.

"Ýslam böyle istemiþ" söylemleriyle, geleneksel yapýdan uzaklaþamayan doðu, Ýslam dýþý anlayýþýyla kadýnýna davranmaktadýr. Evlenme çaðýna gelen kýzlarýný, hala para ile satan babalarýn varlýðý da göze çarpmaktadýr. Kýz çocuklarýnýn eðitimleri yarým yamalak kalmaktadýr. Bir kýz 8.sýnýftan sonra koca yolu gözlemekten baþka bir þansý yoktur. Artýk o büyümüþtür, onu evlendirmek haktýr. 13-14 yaþýnda gittikleri evde hizmete devam ederler. Ne olduklarýný anlamadan anne olurlar. Oysaki onlar zaten çocuktur.

“Miras hakkýndan yaralanamaz” demek bile istemiyorum, sonuçta çocukluk hakký da elinden alýnmýþtýr bu kýzlarýn. Eðitim hakký da, konuþma hakký da, evlat olma hakký da vs. vb. vd. körü körüne yaþanan bir illettir geleneksellik anlayýþýndaki gereksiz kurallar. Deðiþemez diye bakýlmasý ve Allahýn emri hiçe sayýlarak uygulanmasýnýn sýkýntýsýný da kadýnlar çeker.

Ve hangi bölgeden ele alýrsak alalým; kadýn ne kötü bir ruh, ne geleneksel bir figür, ne þeytanýn sol kolu nede cinselliðin kaynaðýdýr. Erkeðe verilen tüm haklara sahip olan insan-kýzý insandýr. Kadýn zarafetiyle, uysallýðýyla, anlayýþlýlýðýyla, güzelliðiyle ve nezaketiyle vardýr bu âlemde. Kadýn haklarýnýn kuzeyi, güneyi, doðusu ve batýsý olmaz veya olmamalýdýr. Su gibidir çünkü kadýn, …
SELAM VE DUA ÝLE



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Dabbedir Hayat

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Mutlu Öðretmenim Diyene!
Kýrýlmalarýn Tam Ortasýndayým, Darmadaðýnýk!
Sessiz Bir Hýrçýnlýk Var (Dý) Üzerimde!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ahu Gözlü Kadýn... [Þiir]
"Adam Olamayan Düþlerim" [Þiir]
Hüzün [Þiir]
Kanuni Cihaný, Hürrem de Kanuni'yi Fethetti [Öykü]
Muhafazakârlar Sosyete'ye Karýþtý! [Eleþtiri]
Ýslam Bedava, Budizm Parayla! [Ýnceleme]
"Hipoksi Nedir?" Bilinçlenmek Zorundayýz! [Bilimsel]


Aysun GÜL kimdir?

Kelimelere Sevdalý bir cümle aþýðýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
baþlangýçtan buyana edebiyata ve sanata emeði geçen kalem yolcularýný inceliyorum ve ilgileniyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun GÜL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.