..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




2 Aðustos 2010
Kadýn ve Ýslam  
Altuð Öztürk
Toplumda kadýnlarýn ikinci plana atýlmasý, deðer görmemesi, ezilmesi, þiddete maruz kalmasý tüm dünyada yaþanan önemli bir sorundur. Kadýnlarý düþük akýllý ve zayýf karakterli görmeleri kadýnýn toplum içerisinde erkekten daha az deðer görmesine neden olmaktadýr.


:AAGA:
Toplumda kadýnlarýn ikinci plana atýlmasý, deðer görmemesi, ezilmesi, þiddete maruz kalmasý tüm dünyada yaþanan önemli bir sorundur. Kadýnlarý düþük akýllý ve zayýf karakterli görmeleri kadýnýn toplum içerisinde erkekten daha az deðer görmesine neden olmaktadýr.

Oysa Kuran'a göre kadýn ve erkek eþittir. Kuran ayetlerine bakýldýðýnda Allah'ýn, kadýn ve erkeðe ayný þekilde hitap ettiði ve her ikisinin de ayný sorumluluklara sahip olduklarý görülmektedir. Allah Kuran'da, "Erkek olsun, kadýn olsun inanmýþ olarak kim salih bir amelde bulunursa, onlar cennete girecek ve onlar, bir 'çekirdeðin sýrtýndaki tomurcuk kadar' bile haksýzlýða uðramayacaklardýr." (Nisa Suresi, 124) ayeti ile, samimi iman ettiði sürece kadýn ya da erkek hiç kimsenin haksýzlýða uðratýlmayacaðýný haber vermiþtir.
Kuran ahlakýndan uzak toplumlarda kadýnlarýn karþý karþýya kaldýklarý en büyük sorunlardan bir tanesi boþanma sonrasý yaþanan sýkýntýlardýr. Eþleri tarafýndan çalýþmalarý engellenen ve bu nedenle maddi yönden eþlerine baðýmlý yaþamak zorunda kalan kadýnlar, boþandýklarý zaman son derece zor durumda kalabilmektedirler. Boþandýktan sonra her iki tarafýn bazý taleplerinin olmasý, taraflarýn yalnýzca kendi çýkarlarýný düþünüyor olmalarý sorunlarýn artmasýna neden olmaktadýr.

Kuran ahlakýný yaþayan bir toplumda ise bu gibi sýkýntýlar görülmez. Kiþilerin evlilikleri gibi boþanmalarý da gönül rýzasýyla olur. Evlenirken eþler arasýnda var olan sevgi ve saygý, boþanýrken de ayný þekilde devam eder. Kuran'da kadýnlarýn boþanma durumunda sýkýntýya düþmelerini engellemek için kadýnlara nasýl davranýlmasý gerektiði ayetlerde þöyle tarif edilmektedir:

(Kocasý tarafýndan) Boþanan (kadýn)larýn maruf (meþru) bir tarzda yararlanma (ve geçim pay)larý vardýr. Bu, sakýnanlar üzerinde bir hak (borç) týr. (Bakara Suresi, 241)

‘Onlarý yararlandýrýn, zengin olan kendi gücü, darda olan da kendi gücü oranýnda, maruf (meþru ve örfe uygun) bir þekilde yararlandýrsýn. (Bu,) iyilik edenler üzerinde bir haktýr. Eðer onlara mehir tespit eder de, el sürmeden boþarsanýz, bu durumda -kendileri veya nikah baðý elinde olanýn baðýþlamasý hariç- tespit ettiðiniz (mehr)in yarýsý onlarýndýr. Sizin (tümünü veya fazlasýný) baðýþlamanýz takvaya daha yakýndýr. Aranýzdaki üstünlüðü (derece farkýný) unutmayýn. Þüphesiz Allah, yapmakta olduklarýnýzý görendir. (Bakara Suresi, 236-237)

Geniþ imkanlarý olan nafakayý geniþ imkanlarýna göre versin. Rýzký kýsýtlý tutulan da, artýk Allah'ýn kendisine verdiði kadarýyla versin. Allah, hiçbir nefse ona verdiðinden baþkasýyla yükümlülük koymaz. Allah, bir güçlüðün ardýndan bir kolaylýðý kýlýp-verecektir. (Talak Suresi, 7)
Kadýnlara evlilik sýrasýnda verilmiþ olan mallarýn boþandýktan sonra geri alýnmamasý gerektiði ,barýnma ihtiyaçlarýnýn saðlanmasý, kadýnlara zorla mirasçý olunmaya kalkýþýlmamasý da ayetlerle bildirilmiþtir.

Yüce Rabbimiz Kuran'da ayrýca annelere karþý gösterilecek güzel ahlakýn önemine de dikkat çekmiþtir. "Biz insana, anne ve babasýna (karþý) güzelliði (ilke edinmesini) tavsiye ettik..." (Ankebut Suresi, 8)

"De ki: "Gelin size Rabbiniz'in neleri haram kýldýðýný okuyayým: O'na hiçbir þeyi ortak koþmayýn, anne-babaya iyilik edin, …" (Enam Suresi, 151) Allah, annenin çocuðu dünyaya getirebilmek ve büyütebilmek için büyük zorluklara göðüs gerdiðini hatýrlatarak, onun üzerindeki emeðine de dikkat çekmektedir: "Biz insana anne ve babasýný (onlara iyilikle davranmayý) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnýnda) taþýmýþtýr. Onun (sütten) ayrýlmasý, iki yýl içindedir. "Hem Bana, hem anne ve babana þükret, dönüþ yalnýz Banadýr." (Lokman Suresi, 14)

Kuran ahlakýný yaþayan bir insan için önemli olan, kiþinin kadýn ya da erkek olmasý deðil, Allah'a derin bir iman ve korkuyla baðlanmýþ olmasýdýr. Allah katýnda deðerli olan ise, Kuran ahlakýný en güzel þekilde yaþamaya çalýþan ve Allah'ýn emir ve yasaklarýný titizlikle yerine getirmeye çalýþan insandýr.


Altuð ÖZTÜRK






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.