..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Altuð Öztürk




28 Aðustos 2012
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým  
Altuð Öztürk
Samimi bir Müslüman için hayatýndaki en önemli þey Allah’ýn rýzasýný kazanmak ve O’nun emir ve yasaklarýna uyarak yaþamaya çalýþmaktýr.


:AEFF:
Samimi bir Müslüman için hayatýndaki en önemli þey Allah’ýn rýzasýný kazanmak ve O’nun emir ve yasaklarýna uyarak yaþamaya çalýþmaktýr.

Çevremize baktýðýmýzda ‘ belki kendimiz de dahil ’ pek çok insanýn bu önemli gerçeði unutarak yaþadýðýný görürüz. Kimi daha fazla para kazanmak telaþýnda, kimi çocuklarýný en iyi þekilde yetiþtirmek gayretinde, kimi güzel bir araba, ev ve lüks eþyalara sahip olma çabasýnda, kimi de daha güzel olabilmenin peþinde… Milyonlarca insan ve milyonlarca amaç…

Tüm bu saydýklarýmýz tabi ki normal isteklerdir. Her insan güzel bir evde yaþamak, lüks arabalara binmek, baþarýlý çocuklar yetiþtirmek isteyebilir. Bunlara ulaþmak için çabalamak yanlýþ deðildir. Ancak þu soruyu kendimize soralým; tüm bunlarýn temelinde Allah’ýn rýzasýný gözetiyor muyuz?

Biz Boþuna Yaratýlmadýk

‘Bizim, sizi boþ bir amaç uðruna yarattýðýmýzý ve gerçekten Bize döndürülüp getirilmeyeceðinizi mi sanmýþtýnýz?’ (Mü'minun Suresi, 115) ayeti, insanýn ‘neden yaratýldýðýný’ sorgulamasý açýsýndan son derece önemlidir.

Etrafýmýzdaki pek çok insan son derece inançlý bir Müslüman olduðunu dile getirir. Ancak hayatlarýndaki önceliklere baktýðýmýzda aslýnda temelde Allah korkusunun olmadýðýný, Müslümanlýðýn gereklerini yerine getirme konusunda yeterince titiz olmadýklarýný, kolaylýkla zina, yalan ya da dedikodu gibi Allah’ýn yasakladýðý pek çok konuya meyledebildiklerini görürüz.

Ýman, samimiyet ve kararlýlýk gösterilmesi gereken bir konudur. Hayatýmýzýn bazý dönemlerinde Allah’a yakýnlaþýp bazý dönemlerinde O’nun rýzasýndan uzak yaþamak samimi bir davranýþ olmaz. Bazý insanlar sadece ramazan ayýnda, kandillerde ya da bazý özel günlerde yaptýklarý ibadetleri yeterli görüyor olabilir. Ancak Kuran’ý Kerim’i okuduðumuzda anlýyoruz ki, cennete girecek müminlerin arasýnda olmak için bunlardan çok daha fazlasýný yapýyor olmamýz gerekmektedir. Yüce Rabbimiz Kuran’da ‘Þu halde boþ kaldýðýn zaman, durmaksýzýn (dua ve ibadetle) yorulmaya-devam et.’ (Ýnþirah Suresi, 7) buyurmaktadýr.

Ýnsan boþ bir amaç uðruna yaratýlmadýysa ne için yaratýldý?
Ben, cinleri ve insanlarý yalnýzca Bana ibadet etsinler diye yarattým. (Zariyat Suresi, 56)

Ýnsan Allah’a kul olmak için yaratýldý. Ýnsana, mala mülke, nefse ve þeytana köle olmak için deðil…

Þeytan Ýnsaný Allah’ýn Yolundan Saptýrmak Ýçin And Ýçmiþtir
Dedi ki: "Madem öyle, beni azdýrdýðýndan dolayý onlar(ý insanlarý saptýrmak) için mutlaka Senin dosdoðru yolunda (pusu kurup) oturacaðým." (Araf Suresi, 16)

Þeytan insaný Allah yolundan alýkoymak için pek çok yöntem kullanýr. Namaz kýlmasýna engel olmak için ‘ gece en tatlý uykundan uyanýp nasýl kalkacaksýn, boþver uyu’ der, ‘bu sýcakta oruç mu tutacaksýn, boþver Allah affeder’ der, duygusallýk telkiniyle zinaya yöneltir ‘sevgi sýnýr tanýmaz’ der, ‘pembe yalanlardan bir þey olmaz’ der, ‘menfaatin için her þeyi yapmalýsýn’ der…

Þeytanýn bu telkinlerini duymayan insan yoktur. Ancak bu telkinlere karþý güçlü ve kararlý durabilen insan sayýsý oldukça azdýr. Allah’ý gerçekten seven, O’nun rýzasýný kaybetmekten korkan ve Allah’ýn sýnýrlarýný ve þeytanýn oyunlarýný bilen insanlar bu telkinlere karþý uyanýktýrlar. Þartlar ne olursa olsun ibadetlerini yerine getirmekten, güzel ahlak göstermekten ve Rabbimizin sýnýrlarýný korumaktan asla taviz vermezler. Çünkü bu dünyaya neden geldiklerini ve bir gün mutlaka Allah’a döndürüleceklerini asla akýllarýndan çýkarmazlar. Ne para, ne mal mülk, ne þöhret ne de herhangi bir menfaat onlarý Allah yolundan ayýramaz. (Allah’ýn izniyle)

Ýman edenler bilir ki, ahiret günü ne mallarý ne de kazandýklarý kimseye fayda saðlamayacaktýr. Ahiret günü yanýmýzda götüreceðimiz tek þey amellerimizdir. Ne kadar fazla salih amelde bulunursak, günahtan sakýnýrsak ve Allah’a yakýn olursak kurtuluþa erenler arasýnda olmak için umudumuz o kadar fazla olacaktýr.
Dünya, bizim dediðimiz hayatýmýz, sahip olduðumuz her þey bir gün mutlaka yok olacaktýr. Þeytan bize unutturmaya çalýþsa da biz uyanýk olalým ve asla ahireti unutmayalým. Aksi takdirde biz de unutulanlardan, hor ve aþaðýlýk kýlýnanlardan oluruz.
Denildi ki: "Bugününüzle karþýlaþmayý unuttuðunuz gibi, Biz de sizi bugün unutuyoruz. Barýnma yeriniz ateþtir. Ve sizin için hiçbir yardýmcý yoktur." (Casiye Suresi, 34)


Altuð Öztürk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.