..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Altuð Öztürk




20 Temmuz 2012
Ramazan ve Oruç  
Altuð Öztürk
Ramazan ayý... Ýnsanlar için hidayet olan ve doðru yolu ve (hak ile batýlý birbirinden) ayýran apaçýk belgeleri (kapsayan) Kur'an onda indirilmiþtir. Öyleyse sizden kim bu aya þahid olursa artýk onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadýðý günler sayýsýnca diðer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylýk diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylýk) sayýyý tamamlamanýz ve sizi doðru yola (hidayete) ulaþtýrmasýna karþýlýk Allah'ý büyük tanýmanýz içindir. Umulur ki þükredersiniz. (Bakara Suresi, 185)


:AHBI:
Ramazan ayý... Ýnsanlar için hidayet olan ve doðru yolu ve (hak ile batýlý birbirinden) ayýran apaçýk belgeleri (kapsayan) Kur'an onda indirilmiþtir. Öyleyse sizden kim bu aya þahid olursa artýk onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadýðý günler sayýsýnca diðer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylýk diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylýk) sayýyý tamamlamanýz ve sizi doðru yola (hidayete) ulaþtýrmasýna karþýlýk Allah'ý büyük tanýmanýz içindir. Umulur ki þükredersiniz. (Bakara Suresi, 185)

Ramazan Ayý, Müslümanlar arasýnda yardýmlaþmanýn ve dayanýþmanýn ön planda olduðu bir dönemdir. Kýrgýnlýklarýn bir kenara býrakýldýðý, Allah’a olan yakýnlýðýn arttýðý mübarek bir aydýr. Kuran’ý Kerim’in de indirildiði bu ayda Müslümanlar, Allah’ýn emri gereði, farz olan oruç ibadetlerini yerine getirirler.
‘Ey iman edenler, sizden öncekilere yazýldýðý gibi, oruç, size de yazýldý (farz kýlýndý). Umulur ki sakýnýrsýnýz.’ (Bakara Suresi, 183)
Nefsin Terbiyesi:
Ramazan ayý, inananlarýn Allah için nefislerini kontrol altýnda tutmayý öðrendikleri ve ahlaklarýný terbiye ettikleri, güzelleþtirdikleri çok özel bir aydýr. Bu mübarek ay boyunca Allah insanlara, zayýf olduklarý bir konuda irade göstermelerini emreder. Bir zaafý yenerek Allah rýzasý için kiþinin kendisini kontrol edebilmesi ayný zamanda ruhu üzerinde söz sahibi olabilmesi anlamýna gelir. Bu nedenle oruç tutmak kiþinin imani olarak derinleþmesine vesile olur.
Güzel huylu, fedakâr, sabýrlý, cesur olabilmek; öfkelenebileceði bir olayla karþýlaþtýðýnda, kendisini kontrol edebilmek ancak samimi olarak iman eden bir Müslüman’ýn baþarabileceði davranýþlardýr. Ýman eden kiþi öfkesini yenmeyi bilir, çünkü her þeyden önde Allah’ýn rýzasýný gözetir. Tam olarak iman edemeyen insanlar için sabýrlý olmak ve öfkeyi yenmek ise çok zordur. Oruç ibadetinin yerine getirildiði bu ay insanýn nefsinin terbiyesi için bir fýrsattýr. Açlýk, uyku, yorulma gibi zayýflýklarla yaratýlan insan, Ramazan Ayý boyunca Allah için beynini ve bedenini nasýl kontrol edeceðini öðrenir. Bu ay insanlar için güzel ahlaký öðrenip uygulayabilecekleri bir baþlangýç olabilir.
Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de eserlerinde Ramazan Ayý'nýn insan üzerindeki olumlu etkilerini anlatmýþ ve oruç tutmanýn nefsin terbiyesinde etkili olduðuna dikkat çekmiþtir. Bu açýklamalarýndan biri Mektubat'ýn ikinci risalesinde þu þekilde anlatýlmaktadýr: Ramazan-ý Þerifteki oruç, nefsin terbiyesine baktýðý cihetindeki çok hikmetlerinden bir hikmeti þudur ki: Nefis, kendini hür ve serbest ister ve öyle telâkki eder (sanýr). Hattâ, mevhum bir rububiyet (aslý olmayan bir sahiplenme duygusu) ve keyfemâyeþâ (dilediði gibi) hareketi, fýtrî olarak arzu eder. Hadsiz nimetlerle terbiye olunduðunu düþünmek istemiyor… Ýþte, Ramazan-ý Þerif'te, en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki, kendisi mâlik (sahip) deðil, memlûktür (hizmetkar); hür deðil, abddir (kuldur). Emrolunmazsa, en âdi ve en rahat þeyi de yapamaz, elini suya uzatamaz diye, mevhum rububiyeti (aslý olmayan bir sahiplenme) kýrýlýr, ubudiyeti (kulluðu) takýnýr, hakikî vazifesi olan þükre girer.

Orucun Faziletleri:
Gün boyunca aç ve susuz kalan insanýn, sahip olduðu nimetlerin kýymetini anlayarak þükretmesine vesile olan oruç, Allah ile kul arasýnda olan bir ibadettir. Ýnsanýn bu farzý yerine getirirken ne niyette olduðunu, samimiyetini ancak gizlinin de gizlisinden haberdar olan Allah bilir. Oruç tutan kiþinin bu ibadetinin karþýlýðý ancak Allah Katýndadýr. Peygamber Efendimiz (sav) de iman edenleri bir hadisinde þu þekilde müjdelemiþtir:

"Bu ayý oruç tutarak, ibadet ederek ve hayýr için harcamada bulunarak geçirenlere ne mutlu!"
Ancak her þeyin en doðrusunu bilen, merhametlilerin en merhametlisi Yüce Rabbimiz, oruca güç yetiremeyenler için kolaylýk saðlamýþ ve Bakara Suresi 184. ayette ne yapmalarý gerektiðini açýkça bildirmiþtir:
(oruç) Sayýlý günlerdir. Artýk sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadýðý günler sayýsýnca baþka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardýr). Kim gönülden bir hayýr yaparsa bu da kendisi için hayýrlýdýr. oruç tutmanýz, -eðer bilirseniz-sizin için daha hayýrlýdýr.
Gönülden katýksýz bir þekilde Allah’a yönelmemize ve Yüce Rabbimizin üzerimizdeki rahmetini hatýrlamamýza vesile olan Ramazan ayý, tüm Müslümanlar için bir müjdedir aslýnda. Allah’a yakýnlaþtýðýmýz ve gün boyunca O’nun sýnýrlarýný gözeterek yaþadýðýmýz bu çok özel dönemi bir fýrsat olarak düþünmeli ve Allah’ýn izniyle edindiðimiz güzel ahlaký ve Allah’a olan yakýnlýðýmýzý her zaman sürdürme çabasý içinde olmalýyýz. Ýbadette ve güzel ahlakta göstereceðimiz kararlýlýk ve devamlýlýk sonsuz cennetin kapýlarýný açabilir.
Bu Ramazan hepimiz için bir baþlangýç olsun inþallah. Allah’ýn ipine sýmsýký sarýlacaðýmýz ve O’nun dosdoðru yolunda kararlý bir þekilde yaþayacaðýmýz bir baþlangýç..
Hayýrlý Ramazanlar…

Altuð ÖZTÜRK




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.