..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




14 Temmuz 2010
Cennet  
Altuð Öztürk
Allah, hayatý ve ölümü belirli bir amaçla yaratmýþ, insanlara doðruyu ve yanlýþý öðreten hak kitaplar indirerek bu amacý onlara bildirmiþtir. Dünya hayatýnýn geçici ve sahte bir süsten ibaret olduðunu fark edip hayatýný ona göre düzenleyen insan için Allah, sonsuz cenneti vaat etmektedir.


:ABEG:


Allah, hayatý ve ölümü belirli bir amaçla yaratmýþ, insanlara doðruyu ve yanlýþý öðreten hak kitaplar indirerek bu amacý onlara bildirmiþtir. Dünya hayatýnýn geçici ve sahte bir süsten ibaret olduðunu fark edip hayatýný ona göre düzenleyen insan için Allah, sonsuz cenneti vaat etmektedir.

Ýman edip salih amellerde bulunanlar, Biz onlarý altýndan ýrmaklar akan, içinde ebedi kalacaklarý cennetlere sokacaðýz. Bu, Allah'ýn gerçek olan va'didir. Allah'tan daha doðru sözlü kim vardýr? (Nisa Suresi, 122)

Cennet müminlerin ebedi konaklama yeri olarak yaratýlmýþ kusursuz bir mekandýr. Bu güzel mekanda Allah insanlarý da yine ayný þekilde kusursuz güzellikte yaratacaktýr. Üstelik bu güzellik tek bir suretle sýnýrlý kalmayacak, Allah kullarýna istedikleri zaman istedikleri sureti seçebilecekleri bir imkan verecektir. Bu durum Peygamber Efendimiz (sav) ‘in bir hadisinde þu þekilde bildirilmiþtir: ‘Cennette bir çarþý vardýr. Ancak orada ne alýþ, ne de satýþ vardýr. Sadece erkek ve kadýn suretleri vardýr. Erkek bunlardan bir suret arzu ederse o surete girer.’ [(Tirmizi), Kütüb-i Sitte-14, s. 434/17]

Cennette bütün müminler ayný yaþta yaratýlacaklardýr. ‘Onlarý hep bakireler olarak kýldýk, eþlerine sevgiyle tutkun (ve) hep yaþýt,’ (Vakýa Suresi, 36-37) . . Peygamber (sav) Efendimizin konuyla ilgili bir hadisinde ise bu yaþýn hiç deðiþmeyeceði bildirilmektedir: ‘Bir kimse cennetlik olarak ölünce, büyük veya küçük, yaþý ne olursa olsun, otuz yaþýnda bir kimse olarak cennete girer ve artýk bu yaþ ebediyen deðiþmez. Cehennemlikler için de durum böyledir.’ [(Tirmizi), Kütüb-i Sitte-14, s. 450/5]

Cennette insanlar Yüce Rabbimiz’in rahmetiyle, sonsuza kadar üzüntü, sýkýntý, endiþe gibi duygulardan uzak yaþayacaklardýr. Hadislerde cennetteki bu nimet þöyle haber verilir: ‘... Her kaygýnýn da arkasý kesilecektir. Cehennem ehlinin kaygýsý müstesna...’ [Ramuz el-Ehadis-2, s.

Müminler cennette akýllarýna gelen, hoþlarýna giden her þeyi isteyebilecek ve istedikleri anda Allah'ýn izniyle bunlara sahip olabileceklerdir. Üstelik bunlarýn hiçbiri bir ihtiyacý karþýlamak, bir eksikliði gidermek amacýyla deðil, sadece Allah'tan bir ikram ve güzellik olarak cennet ehlinin zevk almalarý için var olacaktýr. (Doðrusunu Allah bilir) "... orada nefislerin arzu ettiði ve gözlerin lezzet (zevk) aldýðý herþey var. Ve siz orada süresiz kalacaksýnýz" (Zuhruf Suresi, 71)

Çocuk sahibi olmayý isteyen bir kimse için ise bu durum, cennete uygun bir kolaylýk ve mükemmellik içinde gerçekleþecektir: ‘Mümin cennette çocuk arzu ettiði zaman; onun hamli, doðmasý, yaþý bir anda olur’. [Tezkire-i Kurtubi-1, s. 55]

Dünyada sýkça muhatap olduðumuz rahatsýz edici kokularýn hiçbiri cennette olmayacaktýr. Bu tür kokular insanlara dünyanýn eksikliklerini hatýrlatan, onlarýn cennete özlem duymalarýna vesile olan dünyaya has kusurlardýr. Cennette bu tür kusurlar ortadan kaldýrýldýðý gibi insanýn zevk alacaðý hoþ kokular her yeri kuþatacaktýr. Peygamberimiz (sav) bir hadis-i þerifinde cennet için; ‘... Her tarafýndan güzel kokular dalgalanmaktadýr...’ þeklinde bildirmiþtir. [Ramuz el-Ehadis-1, s.170/1]. .

Cennette ses güzelliði de müminlere ayrý bir nimet olarak verilecektir. Peygamberimiz (sav)'in hadislerde bildirdiðine göre cennette hem herkesin kendi sesi çok güzel olacak, hem de kulaklarýna gelen her ses hoþlarýna gidecek þekilde olacaktýr. (En doðrusunu Allah bilir.)
‘Cennette hurilerin toplanma yerleri vardýr. Seslerini yükseltecekler, yaratýklar onlarýn sesi kadar güzel bir sesi o ana kadar hiç duymamýþ olacaklar...’ [(Tirmizi), Büyük Hadis Külliyatý, s. 409/10099]

Cennette sütten, baldan ve þaraptan ýrmaklar vardýr. Ancak bu ýrmaklar dünyadakinden çok farklý, cennete has özellikleriyle yaratýlmýþtýr. Cennette bunlarýn her biri tertemiz, lezzet ve rahatlýk veren içkilerdir. ‘Ýçinde bozulmayan sudan ýrmaklar, tadý deðiþmeyen sütten ýrmaklar, içenler için lezzet veren þaraptan ýrmaklar ve süzme baldan ýrmaklar vardýr ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir maðfiret vardýr.’ (Muhammed Suresi, 15)

Dünyadaki güzellikler ne kadar mükemmel olursa olsun, yine de pek çok kusuru bulunur. Dolayýsýyla dünyadaki en güzel köþk bile cennet köþklerinin yanýnda son derece gösteriþsiz kalýr. Kuran'da cennet köþklerinden þöyle bahsedilir: ‘Ýman edip salih amellerde bulunanlar; onlarý, içinde ebedi kalýcýlar olarak, altýndan ýrmaklar akan cennetin yüksek köþklerine muhakkak yerleþtireceðiz. (Salih) Amellerde bulunanlarýn ecri ne güzeldir.’ (Ankebut Suresi, 58) Cennette köþklerle birlikte topraklarýnda çok deðerli olduðunu Peygamber Efendimiz (sav) in hadislerinden anlýyoruz: ‘Cennetin dikilecek aðaçlarýný çok ekin. Zira onun suyu tatlý, topraðý güzeldir...’ [Ramuz el-Ehadis-1, s. 72/14]
‘Cennet binalarýnýn bir tuðlasý altýn, bir tuðlasý gümüþ, harcý misk, çakýlý inci ve yakut ve topraðý da safrandýr...’ [Ramuz el-Ehadis-1, s. 200/6]

Ýnsanýn böylesine kusursuz bir cennet hayatýna kavuþabilmesi için yapmasý gerek þey aslýnda çok kolaydýr. Allah rýzasýna uygun bir yaþam sürmek ve kaybolup gidecek dünya nimetlerine baðlanmamak yeterlidir. Bunun ardýndan -Allah'ýn izniyle- kusursuz ve sonsuz mutlulukla dolu bir hayat baþlayacaktýr.

‘Ýman edip salih amellerde bulunanlar, ne mutlu onlara. Varýlacak yerin güzel olaný (onlarýndýr).’ (Ra'd Suresi, 29)

ALTUÐ ÖZTÜRK






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.