..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




2 Haziran 2009
Yoksa Mektuplarýmýzý mý Yaktýk?  
Emine Piþiren
“ Caným Oðlum; Bu mektubu aldýðýnýzda belki de ben yaþamýyor olacaðým. Gelecekte neler yaþayacaðýmýzý, kim bilebilir ki? Öyle ya, belki bir trafik kazasýnda, belki de bir ölümcül hastalýk sonrasý yaþama veda edeceðim."


:AFJF:


Yýllar önceydi, liseyi yeni bitirmiþ ve kendimi duygusal dehlizlere attýðým yýllarýmdý. O zaman “Saklambaç” ve “Hayat Mecmualarý” alýr okurduk.
Yaþadýðýmýz o yýllarda daha muhafazakar ve içe kapanýk yaþardýk. Duygusal yalnýzlýklarýmýzý en sevdiðimiz arkadaþlarýmýz olan mektuplarýmýz ile paylaþýr ve içimizi akýtýrdýk.
Mektup, o zamanlar bizde çok yaygýndý.

Saklambaç Gazetesinin “Arkadaþlýk” köþesinde Postrestant adresleri verirdik. O adresler ise belde postanelerimizde ki adýmýza almýþ olduðumuz posta kutularýydý…
Ne hoþ günlerdi o günler.

Günlerce romantik duygular besler ve içimizde büyütürdük duygularýmýzý. Mektuplar gelirdi sonunda, heyecanlý çýrpýnýþlarýmýz, nasýlda yüreðimizle eþlik ederdi satýrlar aralarýnda.
Postacýnýn yolunu gözlerken þiirler yazardýk, hani hüzzam ve rast makamý þarkýlara konu olacak türden. Ýçimizde aþký, korur, saklar, duyguyla ýslar büyütürdük…

Duygularýmýz beslenirdi aylarca…

Hayal ederdik, hayal gücümüz geliþirdi.

Düþünürdük, düþünme yetilerimiz geliþirdi…

Empati yeteneklerimiz geliþirdi ve karþýmýzdaki insaný anlardýk, onun yerine kendimizi koyardýk.
“Kýrmadan, kýrýlmadan hareket etmek” yaþam felsefemiz oluþmuþtu.
Çünkü mektuplarla içimizde “var olan duygularýmýzý” boca ederdik o pembe-beyaz sayfalara…Duygu çöplükleri ile gönlümüzü de kirletmezdik…

Utançlarýmýz, çekincelerimiz olurdu çoðu kez ve sözel ifþa edemediklerimizle , o satýr aralarýna sözcük sözcük duygu renkleri çizerdik .
Kýsacasý duygu ve düþüncelerimiz soyunurdu mektuplarda, gizlimiz, saklýmýz, utançlarýmýzý, dertlerimizi, acýlarýmýzý, hüzünlerimizi paylaþýr, duygudaþ olurduk, en uzaktaki dost ve arkadaþlarýmýzla…

Ya þimdi?

Mektup, bizde yaygýn deðil þimdilerde. Bilgisayar onun yerini aldý, cep telefonlarý yüreðimizde ve yastýðýmýzda þimdilerde. Msn denilen ve ona benzer iletiþimlerle teknolojiye ayak uydurduk. Her þey çok hýzlý seyretmekte. Zaman mý sabýrsýz kaldý biz insanlar mý tükettik zamaný þaþtým kendi kendime de. Bekleme süreçleri de çok kýsaldý. Bu hýzla geliþmeler beni ürkütmekte ve en nadide duygumuz olan ÖZLEMEYÝ yitireceðimiz, kaygýlarýný yaþatmaktadýr…

Neden özlemeyi yitirmek?

Çünkü bizler yýllar önce özlemek duygumuzu, mektuplarýmýzla daha yoðun yaþardýk.
Asker mektuplarý vardýr. Sýla özlemi vardýr her satýrda, aileye ve sevdalýsýna “yanýk türkü” tadýndadýr her satýrý, asker mektuplarýnýn. Bolca selam ve el öpmelerden sonra iliþikte bir de dip not vardýr “yolsuz kaldým anam, babam” diye.

Mektup kültürümüzü kaybettik…

Kaybedince daha anlaþýlmaz olduk. Okuma tembeli olduk. Ama herkes þair ve yazar oldu. Kimse oturup da kendini sorgulamýyor. Yazarlar da artýk mektup yazmýyor. Bu dikkatimi çeldi. Önceden otobiyografiler yazýlýrdý. Ya þimdi bir elin kaç parmaðý var? Ya bu tür mektup yazan yazar?
Mesela Sait Faik bile bakýn ne demiþ?

“Söz vermiþtim kendi kendime: Yazý bile yazmayacaktým. Yazý yazmak da hýrstan baþka ne idi? Burada namuslu insanlar arasýnda sakin ölümü bekleyecektim. Hýrs hiddet neme gerekti? Yapamadým. Koþtum tütüncüye, kâðýt kalem aldým, oturdum. Ada’nýn tenha yollarýnda gezerken caným sýkýlýrsa küçük deðnekler yontmak için cebimde taþýdýðým çakýmý çýkardým. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktým.”

Geçen sene Akçay’da yaþayan þair bir arkadaþýma kahve içmeye gittim. Laf lafý açýyor ve biz iki yazar nostalji gibi söyleþiye baþladýk. Arkadaþým Sibel;

- Emineciðim, bu mektuplarý bundan tam 15 sene önce gelecekte oðluma ve kocama mektup yazmýþtým. Bu mektuplar da kocam ve oðlumdan bana gelenler, dedi.

Öyle þaþýrdým ki!
Þair ruhu ilerisini görmüþtü. En kutsal anlarýný benimle bir ibadet gibi paylaþan arkadaþýmýn oðlundan ve eþinden gelen mektuplar okunurken, gözyaþlarýmý tutamamýþtým. Þöyle baþlamýþtý:

“ Caným Oðlum;
Bu mektubu aldýðýnýzda belki de ben yaþamýyor olacaðým. Gelecekte neler yaþayacaðýmýzý, kim bilebilir ki? Öyle ya, belki bir trafik kazasýnda, belki de bir ölümcül hastalýk sonrasý yaþama veda edeceðim.
Sevgili oðlum,
Þimdi üç yaþýndasýn ve benim sana anlatmak istediklerimi anlayamayacak bir çocukluk yaþýyorsun. Bu mektubu aldýðýnda üniversitede okuyor olacaksýn. Ben inþallah o günlerini görürüm ve diploma töreninde havaya kep atýþýný gururla izlerim.
Seninle þu yaþam arenasý içinde iyi kötü her ne yaþanýyorsa, yaþayacaksak caným oðlum, her zaman her salise yanýnda yer alacaðým ve seni bana veren Tanrýma þükredip dua edeceðim.
Askere de uðurlayacaðým seni. El sallayýp trene veya otobüse binerken, gözyaþlarýmý içime akýtacaðým, senin, evet CANIMIN aðlamamasý için. Ve VATAN SAÐ OLSUN diye belki de sýnýrlara ÞEHÝT diye uðurluyor olacaðým.
Ýþte sevgili CAN’ým oðlum,
Ben bu duygular ile sana ve babana “geleceðe mektup” yazýyorum.
Seni her zaman seven ve sevecek olan annen:
SÝBEL DEMÝRÝZ”

Arkadaþým ile hala mektuplaþýyoruz. Bu sohbetten sonra vazgeçmedik. Ben Ýstanbul’a göç ettim o Erdek’e…Yazdýk birbirimize…
Ne güzeldir duygu hediye etmek…
Düþünmeyiz, “ne alsam acaba?” diye, bir doðum gününde.
En deðerlisini sen veriyorsun ya MEKTUP yazarak….

Acaba hala mektup yazan birileri var mýdýr?

YOKSA MEKTUPLARIMIZI MI YAKTIK?

Her zaman yazacaðým, ta ki gözlerimden, yani gözbebeklerimden fer yitimi olana kadar…

Sevgi ve ýþýkla…

Emine Piþiren/Bursa/02.06.2009



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.