..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Soyut > Ayþe ATILGAN




29 Aðustos 2006
Ego Üzerine  
Ayþe ATILGAN

:BCBG:


“Benim için ne düþünüyor.”
“Nasýl görünüyorum.”
“Baþarýlý mýyým?”
Kýsaca EGO!

Bir bebek dünyaya gelir. Bebek önce dýþarýyý algýlar. Gözler dýþa bakar, burun dýþarýdaki kokuyu alýr, kulak dýþarýdaki sesi duyar. Her þey dýþarýdadýr.
Annenin çocuða gülümsemesi sevmesi ya da takdir etmesi, çocukta “ben iyi bir þey yaptým” olgusu yaratýr. Ýþte bu ego’dur. Kendinin dýþarýdaki yansýmasýdýr.

Anne baþlangýçta tüm dünyadýr.Zamanla anneye baþkalarý katýlýr. Dünya büyür. Büyüdükçe ego karmaþýklaþýr. Çünkü birçok insanýn daha görüþleri yansýr.
Ego, toplumsal bir ihtiyaçtýr.Toplum senin çevrendeki her þeydir. Sen deðil, senin çevrendeki her þey. Okula gidersin, öðretmen senin kim olduðunu yansýtýr. Arkadaþlarýn senin kim olduðunu yansýtýr. Yavaþ yavaþ herkes senin egona bir þeyler katar.

Çocuðun bir merkeze ihtiyacý vardýr. Kendi merkezinin farkýnda deðildir. Dýþarýdaki insanlarýn görüþlerine, fikirlerine göre hareket eder. Toplum ona bir merkez verir. Çocukta azar azar toplumun kendine verdiði egoyu kendi merkezi olduðuna inanýr.

Ego her zaman sarsýntýdadýr. Beslenmeye ihtiyacý vardýr. Kim olduðu konusunda baþkalarýndan hep fikir alýr. Senin kim olduðun hakkýnda edindiðin fikirler baþkalarýndan gelir. Onlar senin merkezini þekillendirir. Ama bu sahte bir merkezdir.
Çünkü insan kendine ait gerçek merkezi taþýmaktadýr. Kiþi onunla gelir dünyaya.
Sen onunla doðarsýn.

Yani insanýn iki merkezi vardýr. Birisi varoluþun sana vermiþ olduðu seninle beraber gelen merkezdir. Bu senin gerçek öz benliðindir. Diðeri toplum tarafýndan yaratýlmýþ olan merkezdir. Ýþte bu da ego’dur. O sahtedir, kandýrmacadýr.
Ýnsan egosunu anlamaya çalýþmalý ve ondan kurtulmalýdýr. Kurtulamazsa öz benliðine ulaþamaz.

Senin ruhun senin öz benliðindir. Bir kez ona yaklaþtýðýnda, her þey deðiþir ve her þey yerine oturur. Artýk her þey bir kaos deðildir. Ýçinde yeni bir düzen ortaya çýkar. Bu varoluþun kendi düzenidir.

Kendini ne zaman mutsuz hissetsen hemen gözlerini kapa ve bu mutsuzluðun nerden geldiðini bulmaya çalýþ. Her seferinde göreceksin ki sahte merkezin yani egon baþka biriyle çatýþmakta.

Sen bir þey umdun gerçekleþmedi.
Sen bir þey umdun tam tersi oldu.

Egon sarsýldý. Mutsuzsun. Sebepler senin dýþýnda deðil. Ýçinde. Ama nedense insan hep dýþarý bakar ve sorar.
Dýþarýya baktýðýnda ne sorunu ne de çözümü göremezsin. Sadece gözlerini kapa ve içe bak. Tüm mutsuzluðunun, kýzgýnlýðýnýn can sýkýntýsýnýn kaynaðý sende egonda gizli.
Ýþte bunu fark ettiðinde aðaçtan kuru bir yapraðýn düþmesi gibi düþer senden. Artýk seni rahatsýz etmez. Aðaç, düþen kuru yapraðýn farkýnda bile olmaz. Gövdesinden yaprak düþerken baðýrýp çaðýrmaz, bir þey iddia etmez.

Seni üzen þeyin aslýnda senin egondan kaynaklandýðýný fark ettiðinde iþte o kendiliðinden düþer.Bir daha seni rahatsýz edemez üzemez. Ýþte o zaman gerçek merkezin ortaya çýkar.
Gerçek merkez ruhtur. Yaratandýr. Gerçekliktir.

Sevgi ve ýþýkla kal…

Bilirkiþi Serapis Bey: Ego, çevrendekilerin senin için ne düþündüðü ve bunu sana yansýtmasý. Öz benlik ise senin ruhun seninle bu dünyaya gelen. Senin gerçek merkezin diyorsun



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn soyut kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Balýðý
Metal Fýrtýna Baðdat Kafe Imagine
Yaratandan Ýnsana
Ýnsan Olmak
Artý Eksi= Varolmak
Ama Ben Biliyorum
Affetmek Üzerine

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gökten Düþen Üç Elma
Gökten Düþen Üç Elma
Yolcu
Yavru Kekliðin Gözyaþlarý
Latife Haným
Küçük Þeyler
Canýn Bugün Birþeylere mi Sýkýldý?
Öðrenmek ve Öðretmek
Zamanýn Kendi Ýçindeki Doðrular
Layýk Olmak


Ayþe ATILGAN kimdir?

Ayþe ATILGAN

Etkilendiði Yazarlar:
Kerime Nadir


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayþe ATILGAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.