..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




26 Haziran 2012
Allah'ýn Yaratma Sanatý Kelebekler  
Altuð Öztürk
Görünümüyle ve birbirinden farklý desenleriyle insanda hayranlýk uyandýran kelebekler, Allah’ýn benzersiz yaratma sanatýnýn birer tecellisidirler.


:ACHB:
Görünümüyle ve birbirinden farklý desenleriyle insanda hayranlýk uyandýran kelebekler, Allah’ýn benzersiz yaratma sanatýnýn birer tecellisidirler.
150.000 kadar türü olan kelebeklerin vücutlarý, kiremit diziliþi þeklinde renkli pullarla örtülüdür. Kanatlar bu pullarýn üst üste dizilmesiyle meydana gelir. Pullarýn diziliþinde öylesine bir simetri vardýr ki, iki kanat üzerinde bulunan desenler birbirinin aynýdýr.
Bazýlarý 24 saat, bazýlarý ise 1-2 ay ömre sahip olan kelebekler yumurtadan kurtçuk olarak çýkarlar. Zaman içinde bu kurtçuk büyüyerek týrtýla dönüþür. Týrtýllar büyüdükçe kendi derilerine sýðamayacak kadar þiþmanlarlar. Sonunda yavaþ yavaþ derilerini yýrtarak ondan kurtulurlar. Yerine kendi þiþmanlamýþ bedenlerine daha uygun olan yeni bir deri çýkarýrlar. Üstün korunma sistemiyle geliþimine devam eden týrtýllar yeni bir evreye geçerler ve bu aþamada karnýný týka basa yaprakla doldurarak çatlayacak hale gelirler. Bu evrede týrtýllar kendilerini bir torbanýn içine hapseder ve burada deðiþime baþlarlar. Bu evrede týrtýllarýn etrafýnda oluþan sert kabuða “krizalit” denir. Bu kabuðun içinde iken hareketsizdirler ve hiç yemek yemezler. Yalnýzca týrtýl iken yedikleri yapraklarýn enerjisini kullanýrlar. 10 gün kadar bir süre geçtikten sonra kelebek olarak krizalitin kabuðunu yýrtarak dýþarý çýkarlar.
Kelebeklerin Uzun dilleri: Kelebeklerin bazýlarýnýn uzun bir dili (Proboscis) vardýr. Çiçeklerin derinlerinde olan nektarý emmek ya da su içmek için kullanýrlar. Kullanmadýklarý zamanlarda ise dillerini içeriye doðru sararlar. Sarýlmadýðý takdirde kelebeðin boyunun 3 katý kadar uzayabilir.
Kelebeklerin Gözleri: Kelebeklerin gözleri, nesneleri tek tek parçalardan oluþan bir mozaik þeklinde görebilmelerini saðlayan pek çok gözden meydana gelir. Bu gözlerin her biri, resmin bütününün tek bir parçasýný görür. Bu küçük gözlerin sayýsý bazý kelebek türlerinde 17.000 kadardýr. Kelebekler, sadece desenleriyle ve çok renkli kanatlarýyla deðil, binlerce küçük gözden oluþan özel tasarýma sahip gözleriyle de Allah'ýn gücünü ve sanatýný yansýtmaktadýr.
Kelebeklerin Vücut Isýsý: Colias kelebekleri vücut sýcaklýðý 28oC'den düþük olduðunda uçamazlar. Bu durumda hemen kanatlarýný açarak sýrtýný güneþe döner ve güneþ ýþýnlarýný dik alacak þekilde dururlar. Yeterince ýsýnýp vücut ýsýsý 40oC'ye kadar çýktýðýnda eksenleri etrafýnda 90 derece dönerler. Böylece güneþ ýþýnlarýný yatay alarak güneþin ýsýtýcý etkisini en aza indirmiþ olurlar.

Fizik kurallarýndan ve hangi açýnýn güneþ ýþýnlarýný daha verimli alacaðýndan haberi olmayan kelebekler çok açýktýr ki, her þeyi koruyan ve gözeten Yüce Allah tarafýndan yaratýlmýþtýr.

"Göklerde ve yerde her ne varsa O'nundur. Þüphesiz Allah, hiçbir þeye ihtiyacý olmayan (Gani)dýr, övülmeye layýk olandýr." (Hac Suresi, 64)
Altuð Öztürk








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.