..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Ulaþ Tuzak




12 Temmuz 2011
Bir Gece Ansýzýn...  
Ulaþ Tuzak
Temmuzun ortasý, tam da sýcaðýn her þeyi kýzýþtýrdýðý ayýn tam ortasý. Gece yarýsýnýn da tam ortasýnda buluþma kararý almýþtý içindeki uhdelerle. Mutfak balkonunun kapýsýyla oturduðu odanýn penceresi arasýnda oluþan hava akýmýnda serinlemeye çalýþarak, bir yandan düþünüyor bir yandan kaþýnýyordu sivrisinek ve yakarcalarýn ýsýrdýðý kol ve bacaklarý yüzünden. Sessizliðin sesinden ilham almaya baþladý, az önce arkadaki parkta gýcýrdayan salýncaðýn sesinin dinmesiyle. Boncuk boncuk terler beliriyor anlýnda ve boðazýndaki kuruluðu gidermek için ara ara önündeki masanýn üzerine az önce dolaptan çýkardýðý cam þiþedeki suyu kafasýna dikiyordu. Her seferinde dudaðýndan sýzan damlalarý sol bileðinin üstüyle imha ediyordu klavyenin üzerine düþmesin diye.


:BAGB:
Temmuzun ortasý, tam da sýcaðýn her þeyi kýzýþtýrdýðý ayýn tam ortasý. Gece yarýsýnýn da tam ortasýnda buluþma kararý almýþtý içindeki uhdelerle. Mutfak balkonunun kapýsýyla oturduðu odanýn penceresi arasýnda oluþan hava akýmýnda serinlemeye çalýþarak, bir yandan düþünüyor bir yandan kaþýnýyordu sivrisinek ve yakarcalarýn ýsýrdýðý kol ve bacaklarý yüzünden. Sessizliðin sesinden ilham almaya baþladý, az önce arkadaki parkta gýcýrdayan salýncaðýn sesinin dinmesiyle. Boncuk boncuk terler beliriyor anlýnda ve boðazýndaki kuruluðu gidermek için ara ara önündeki masanýn üzerine az önce dolaptan çýkardýðý cam þiþedeki suyu kafasýna dikiyordu. Her seferinde dudaðýndan sýzan damlalarý sol bileðinin üstüyle imha ediyordu klavyenin üzerine düþmesin diye.
Henüz birkaç saat geçmiþti dün alýp okumaya baþladýðý ve bugün bitirdiði kitabýnýn üzerinden. Hikayelerin etkisi hala yüreðinden damarlarýna pompalanýyor ve daha da sýcak basmasýna neden oluyordu vücudunun. Kafasýndaki kurmacalarla ve maceraperest hayallerle akýl oyunlarýna kaptýrýp kendini farkýnda bile olmadan tebessüm ediyordu. Yapraklarýn hafif hýþýrtýsý ise onu irkiltiyor, bu tebessümünü yarýda kesiyordu. Su þiþesine doðru eðilip bir yudum daha almak istediyse de þiþenin dibini gördüðünde ancak aðzýný ýslatabilmiþti. Bu tatminsizlik kendisini mutfaða kadar götürme eðilimi oluþturdu içinde ancak bir türlü kanepenin üzerine yaydýðý o gevþek cüssesini kaldýramýyordu. Bir an gücünü ve iradesini toplayarak ani bir kalkýþ yapýp mutfaða yöneldi.
Mutfaktaki açýk kapýdan bir takým fýsýldaþmalar geldiðini fark etti. Iþýðýný yakmadý mutfaðýn ve orada fýsýldaþmalara kulak kesildi ilgisiz bir ajan gibi. Birkaç konuþma sonrasýnda susuzluðunun verdiði rahatsýzlýða daha fazla dayanamayarak antrenin ýþýðýný açtý ve ýþýðýn yansýmasýyla fýsýldaþmalarýn tonu ve konusu bir anda deðiþiverdi. Dolabý açýp suyu almaya yeltendiði an yine fýsýldaþmalara takýldý meraklý kulaklarý. Bu kez karþýdaki yarým aralýk pencereden gelen konuþmalarýn kendisine dokunduðunu sandý. Hemen dolabý açýp suyu aldý ve dolabý kapatarak ýþýðý söndürdü. Konuþmalarýn tonu tekrar deðiþti ve kolayca duyulabilecek fýsýltýlar haline geldi yeniden. Onun haberi olmadýðýný sanarak onun hakkýnda konuþmalarýný onlardan haberiszce balkon kapýsýnýn tülünün arkasýnda, sandalyeye oturmuþ büyük bir þaþkýnlýkla dinliyordu. Kýzlarýn kendisi hakkýnda güzel düþünceleri karþýsýnda zevke gelmiþ, gönlü serinlemiþti. Dolaptan alýp içtiði su bile bu kadar ferahlatamamýþtý içini. Duyduðu bu hoþ sözlere karþýlýk vermek istedi ancak buna cesaret edemedi. Belki de onlarý orada gizlice dinlediði için yersiz bir suçluluk duygusu içine girmiþti. Her neyse dedi ve iç çekerek tekrardan odasýna geçip kalktýðý kanepenin üzerine yayýldý, kucaðýna laptopunu aldý ve yazmaya baþladý..
Bir kaç satýr zar zor yazabildi. Çünkü içindeki yazma isteði gitmiþ yerini baþka þeyler almýþtý. Kývranýyor, yayýldýkça yayýlýyordu kanepenin üzerine. Elindeki bilgisayarý masanýn üzerine býrakýp düþünmeye baþlýyordu yine tatlý tatlý. Derken davetsiz misafir gibi çýkan hava akýmý yüzünden mutfaðýn kapýsý fena halde gürültülü bir þekilde çarparak kapandý. Bu da onu yerinden sýçratmaya ve aklýnýn allak bullak karýþmasýna yetmiþti. ‘Neler düþünüyorum ben yine yersizce’ diye kendine kýzdý. ‘O kadar iradesiz miyim ben? Git yat bu saatte ne iþin var burada’ diye söylendi durdu. Yayýldýðý kanepenin üzerinden isteksizce kalkýp yatak odasýna mahkum edasýyla yürüdü, sanki kollarýndan inzibatlar sürüklüyormuþçasýna.
Çok yorgundu, bitkindi gözleri. Zorla açýk tutuyordu onlarý. Aðzýna bütün bir yumurta sokuyormuþçasýna dudaklarýný esneterek esnedi. Her mimik ve jestiyle tam da uykusu gelen bir adamý oynuyordu. Yataðýnýn önüne geldiðinde býrakýverdi bazanýn üzerine kendisini. Akabinde löööp diye bir ses, gecenin bütün sessizliðini gasp etmiþti. O ise uyuklamaya ve sýzmaya doðru yelken açmýþtý. Hafif bir tebessümle uyur uyanýk bir halde özlemini çektiði tatlý uykusuna dalmýþtý..
Üzerinden pek fazla zaman geçmemiþti. Uyuþtuðu kolunu, vücudunun altýndan kaldýrmaya çalýþýrken ettiði hareket gözlerini açmaya ve bu da onu uyandýrmaya yetmiþti. Sýrýlsýklamdý üzeri, terler alnýndan süzülüp gözlerinin içine girdi ve hafif bir yanma hissettiði gözünü ovuþturmaya baþladý. Bir yandan da boðazýnýn kuruluðu ve dilinin damaðýna yapýþtýðýný fark ediyordu. Tekrar zoraki bir devinimle kalkýp miskin miskin yürümeye baþladý mutfaða doðru. Mutfak kapýsýný açýnca hava akýmýndan olsa gerek tatlý bir esinti hissetti yüzünde. Gülümseyerek içten bir ‘oh’ çekti. Dolabýn kapaðýný açtý su dolu þiþeyi çýkarýp dolabý kapattý. Þiþenin kapaðýný açacaðý sýrada gözü karþý pencereye iliþti. Fýsýltýlar kesilmiþ, gece lambasýnýn loþ ýþýðý perdede gölge oyunu oluþturmaktaydý. Biran gözleri perdeye takýlý kaldýktan sonra þiþeyi kaldýrýp baþýna dikti, lýkýrtýlar eþliðinde yarým litrelik pet þiþedeki suyu bitiriverdi tek seferde. Birden canlanýverdi. Damarlarýndaki kan akýþý hýzlandý. Biraz önceki miskin halinden eser kalmadý. Vücudunun gevþemiþ bütün kaslarý sýkýlaþtý, sertleþti, dikleþti. Buna raðmen tekrar yataðýna serilip uyumayý denedi, baþaramadý. Ýkiþer veya üçer defa saða sola döndükten sonra sýkýlarak yataðýndan oflaya puflaya kalktý. Kanýndaki hareketlenme vücudunu ve düþüncelerini de harekete geçirmiþti. Göreve hazýr bir komando kadar çevik ve atletikti. Kendisini çok güçlü hissediyordu. Azgýn bir boða gibi arenada güreþebilirdi. E ne de olsa eski güreþçilerdendi.
Duvarda asýlý madalyalarýna bakarken o yýllara kaydý aklý kýsa süreliðine. Ne salak saçma günlerdi diye geçirdi içinden. O yýllarda kendisini sanata veya edebiyata yönlendiren birisi olsaydý þimdi ne kadar da hayatýndan memnun, baþarýlý, saygýn büyük bir sanatçý olabileceðini düþündü. Geç kalmýþ sayýlmazdý pek ama doðru eðitimi alýp daha büyük ve kolay sýçramalar yapabilme fýrsatýný kaçýrmýþtý bir kere. Tam bu boynu büküklükle hayýflanma içerisine girmiþti ki, hemen iç taraftaki duvarda tiyatro oyununun afiþini gördü. Gazetedeki haberlerini, fotoðraflarýný gördü. ‘Þükür tanrým’ dedi. ‘Pek te geç kalmamýþým aslýnda’ diyerek içini rahatlattý. Geçti yine kanepenin üzerine yayýldý, ayaklarýný uzattý, hemen sonra doðrulup oturdu. Ellerini açýp tanrýya dua etti. Tekrar ayaklarýný uzatýp, tatlý hayallerine geri döndü tebessüm içerisinde. Kim bilir neler geçiyordu kafasýndan, neler düþünüyor, hangi hayal denizlerinde kulaçlar atýyordu bu kez..???
Sýzýp kalmýþtý öylesine güzellikler ülkesinin içine, yine yayýlýp kaldýðý kanepenin üzerinde. Her sabah ta bel, boyun ve sýrt aðrýsýndan þikayet eder durur hep bu yüzden. Ha bir de kahvaltý için þikayet eder durur, birisi hazýrlayýp yataðýma getirsin diye..

Ulaþ Tuzak
12.07.2011
02.40



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ben Bir Baþýma...
Son Bir Ay

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Elektrik
Çanak Çömlek Patladý
Yasak Meyve
Kadere Ýnanmayan Kader’in Kaderi
Tren Yolculuðu...
Gökten Düþen Elma ve Aþkýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Yine Bir Rüzgar Esti Kavaktan
Yine Bir Rüzgar Esti Kavaktan
Atatürk'ün Dönüþü
U Þimdi Asker

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþka Sabýr Gerek [Þiir]
Ýzmir'in Sokaklarý [Þiir]
Bana Bi Þiirler Oluyor [Þiir]
Ýzmir"den Paris"e Yoktu Bi Tren... [Þiir]
Kendimi Bulamýyorum [Þiir]
Mýþ Gibi [Þiir]
Ruh&beden Ya da Þiþ&kebap [Þiir]
Yüksek Yüksek Egolar... [Þiir]
Ýzin Ver [Þiir]
Buz Gibi [Þiir]


Ulaþ Tuzak kimdir?

ilkokul yýllarýnda þiir yazarak baþladýðý yazýn hayatýna ortaokul ve lisede aþk þiirleri yazarak devam etti. üniversite yýllarýnda tiyatro ile tanýþtýktan sonra daha edebi eserlerin etkisinde kalarak çeþitli deneme ve makaleler yayýnladý. 1987-2004 bandýrma, 2004-2011 izmir ve ekim 2011-halen istanbul'da yaþayan ulaþ, oyunculuk ve yazarlýðý sürdürmektedir.

Etkilendiði Yazarlar:
Ömer Hayyam, Neyzen Tevfik, Aziz Nesin, Can Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ulaþ Tuzak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.