..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Gümüþ Portreler ve Ýsmail Hayal  
M.NÝHAT MALKOÇ
Alanýnda büyük bir boþluðu dolduran “Gümüþ Portreler”, bu þehirde yaþayan, þehrin deðerlerini gün yüzüne çýkarmaya çalýþan araþtýrmacý-yazar Ýsmail Hayal’in üç yýllýk titiz ve yorucu bir çalýþmasýnýn ürünüdür. Siz bakmayýn eserin adýnýn “Gümüþ Portreler” olduðuna, bu esere “Altýn Portreler” dense yeridir. Hayal, ‘Gümüþhane’ adýndan esinlenerek eserini böyle isimlendirmiþ. Yoksa bu çalýþma ve bu çalýþmaya konu olanlar altýn deðerindedir. Zaten bu eser altýn deðerinde olmasaydý Koza Altýn bu projeye destek vermezdi!.. Sözü edilmiþken Koza Altýn’a da böyle mühim bir eserin basýmýna destek verdiði için teþekkür ediyoruz.


:AFJI:

M.NÝHAT MALKOÇ

Gümüþhane’nin yükselen deðerlerinden olan Ýsmail Hayal, Gümüþhane için önemli iþler yapýyor. Her geçen gün bu güzel þehre yeni eserler kazandýrýyor. Bu eserlerden sonuncusu “Gümüþ Portreler” adýný taþýyor. Bu eserde Gümüþhane’nin deðerlerini mercek altýna alýyor. O’nu hepiniz tanýyorsunuz ama yine de biyografisinden kýsaca bahsedeyim:

“Eðitimci-þair ve yazar Ýsmail Hayal, ortaokul yýllarýnda baþladýðý resim, karikatür ve þiir çalýþmalarýný üniversite yýllarýnda geliþtirdi. Karikatür, desen, þiir ve makaleleri Ankara Gündem, Gümüþhane Kuþakkaya, Gümüþkent, Gümüþkoza, Harþit’in Sesi ve Trabzon Türksesi Gazetesi’nde yayýmlandý. Birçok ödüller aldý. Hayalce (Þiirler), Köyüm Demirören (Araþtýrma), Gümüþhaneli Þairler Antolojisi ve Fýkralarla Gümüþhane adlý yayýmlanmýþ dört eseri bulunmaktadýr. Hasret (Þiir), Göze (Þiir), Gümüþhane Türküleri ve Gümüþhaneli Ýz Býrakanlar (Araþtýrma) eserleri yayýma hazýr durumdadýr. Kuþakkaya Gazetesi’nde baþlattýðý “Hayal Dükkâný” adlý kültür sanat sayfasý ve Hayal Ötesi baþlýðý altýnda makaleleri Gümüþkoza Gazetesi’nde devam etmektedir.”( http://ismailhayal.com)

“Bu þehre sevdalý olmak ancak ona hizmetkârlýkla mümkün olmaktadýr. Biz doðduðumuz ve doyduðumuz bu güzide topraklar için ne yapsak yeterli deðil. Ömrüm var oldukça, elim tuttukça, gözüm gördükçe bu þehir adýna yazmaya devam edeceðim. Ta ki bu kubbede bir hoþ seda býrakana kadar…” diyor deðerli eðitimci, araþtýrmacý, þair ve yazar dostum Ýsmail Hayal… Bu ifadelerini laf olsun diye söylemiyor, gayretli çalýþmalarý sonucunda ortaya koyduðu eserlerle Gümüþhane’ye duyduðu sevdayý fazlasýyla ispatlýyor.

‘Portre’ bir kimseyi fiziksel görümü, ruhsal durumu yönünden en belirleyici özellikleriyle betimleme; sözcüklerle onun fizikî ve ruhî resmini çizmektir. Gümüþhane’nin gelmiþ geçmiþ kýymetli þahsiyetlerini içinde barýndýran ve onlar hakkýnda doyurucu malumatlar veren “Gümüþ Portreler” de de bu þehrin deðerlerine ve deðerlilerine bir anlamda ayna tutuluyor. Bu topraðýn þahsiyetlerinin yaptýklarý ve yaþadýklarý insanlarla paylaþýlýyor.

Alanýnda büyük bir boþluðu dolduran “Gümüþ Portreler”, bu þehirde yaþayan, þehrin deðerlerini gün yüzüne çýkarmaya çalýþan araþtýrmacý-yazar Ýsmail Hayal’in üç yýllýk titiz ve yorucu bir çalýþmasýnýn ürünüdür. Siz bakmayýn eserin adýnýn “Gümüþ Portreler” olduðuna, bu esere “Altýn Portreler” dense yeridir. Hayal, ‘Gümüþhane’ adýndan esinlenerek eserini böyle isimlendirmiþ. Yoksa bu çalýþma ve bu çalýþmaya konu olanlar altýn deðerindedir. Zaten bu eser altýn deðerinde olmasaydý Koza Altýn bu projeye destek vermezdi!.. Sözü edilmiþken Koza Altýn’a da böyle mühim bir eserin basýmýna destek verdiði için teþekkür ediyoruz.

Ýsmail Hayal, “Gümüþ Portreler” de Gümüþhaneli akademisyenleri (prof, doç. dr, yrd doç. dr, araþtýrma görevlisi, öðretim görevlisi), uzman doktorlarý, bürokratlarý (müsteþar, daire baþkaný, baþkan yardýmcýsý, genel müdür, il müdürü), sanatçýlarý (sinema, ses, tiyatro, ressam), sporcularý (milli, profesyonel), iþadamlarýný (müteahhit, fabrikatör), siyasetçileri (milletvekili, baþkan, il genel meclis üyesi, belediye meclis üyesi), yazarlarý ve þairleri, renkli simalarý ve bu þehrin baðrýndan kopan þehitleri ulaþabildiði bilgilerle tanýtýyor. Bir anlamda onlarý toplumun vitrinine çýkarýyor. Bu eser, Gümüþhane ile ilgili araþtýrma yapacak olan kiþileri için çok büyük önem arz ediyor. Hayal; bu eseri yazmakla kalmamýþ, eserini daha da geliþtirmek ve söz konusu portrelere dünyanýn öbür ucunda yaþayanlarýn da ulaþabilmesi için biliþim çaðýnýn bir gereði olarak www.gumusportreler.com adlý internet sitesini de yayýna sokmuþtur.

     Araþtýrmacý-yazar Ýsmail Hayal, “Gümüþ Portreler” i yazarak altýn kýymetinde bir iþ yapmýþtýr. Bu eser sayesinde geleceðimizin teminatý olan gençler, deðerlerini ve deðerlilerini tanýma imkâný bulacaktýr. Bu yönüyle baktýðýmýzda bu eser, geçmiþle gelecek arasýnda bir köprü görevi görmektedir. Eserde elbette eksiklikler vardýr, olacaktýr da; bunlar zamanla giderilecek, kitap yeni baskýlarýnda daha da mükemmel olacaktýr. Bu güzel çalýþmasýndan dolayý Ýsmail Bey’e teþekkür ediyoruz. O’ndan Gümüþhane’ye dair yeni eserler bekliyoruz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: TEÞEKKÜRLER
Gönderen: Ýsmail HAYAL / , Türkiye
23 Kasým 2010
Gayesi ait olduðu bir þehrin kültürüne katkýlar koyabilmek olan bu fakiri haketmediði iltifatlara layýk gören yüreði güzelliklere dopdolu olan sevgili dostuma en kalbi teþekkürlerimi sunuyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.