..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




5 Ocak 2008
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk edebiyatýnýn þaheserlerinin baþýnda gelir Dede Korkut Hikâyeleri… 12 hikâyeden oluþan bu eser, eski Türklerin yaþantýsýna ýþýk tutmaktadýr. Bu eseri millî bir destan olarak da nitelendirebiliriz. Bu eser içerik olarak Türk milletinin millî hayatýný, kültürel zenginliklerini, hissiyatýný, erdemlerini, hünerlerini bir hikâye akýþý içerisinde sýralamaktadýr. 15. yüzyýlýn sonu ile 16. yüzyýlýn baþlarýnda yazýya geçirilen bu kýymetli metinler için Türk Edebiyatý tarihçisi Fuat Köprülü þu enteresan ifadeyi kullanmýþtýr: “Bütün Türk edebiyatýný terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanýz, yine Dede Korkut aðýr basar.”


:CHCF:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Türk edebiyatýnýn þaheserlerinin baþýnda gelir Dede Korkut Hikâyeleri… 12 hikâyeden oluþan bu eser, eski Türklerin yaþantýsýna ýþýk tutmaktadýr. Bu eseri millî bir destan olarak da nitelendirebiliriz. Bu eser içerik olarak Türk milletinin millî hayatýný, kültürel zenginliklerini, hissiyatýný, erdemlerini, hünerlerini bir hikâye akýþý içerisinde sýralamaktadýr. 15. yüzyýlýn sonu ile 16. yüzyýlýn baþlarýnda yazýya geçirilen bu kýymetli metinler için Türk Edebiyatý tarihçisi Fuat Köprülü þu enteresan ifadeyi kullanmýþtýr: “Bütün Türk edebiyatýný terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanýz, yine Dede Korkut aðýr basar.”

     Trabzon Devlet Tiyatrosu oyuncularý Türk edebiyatýnýn eþsiz metinlerinden sayýlan Dede Korkut Hikâyeleri’nden biri olan “Deli Dumrul” u sahnelediler. Güngör Dilmen tarafýndan yazýlan oyunu tecrübeli yönetmen Yücel Erten yönetti. Bu oyunda dekor Hakan Dündar, kostüm Sevgi Turgay, ýþýk tasarýmý Yüksel Aymaz, dans düzeni Salima Sökmen, müzik Babür Tongur tarafýndan gerçekleþtirilmiþ. Bu ekipte özellikle kostümleri büyük bir baþarýyla ve isabetle seçip hazýrlayan Sevgi Türkay’ý kutlamak istiyorum.

     Daha önce Ýzmir Devlet Tiyatrosu tarafýndan da oynanan Deli Dumrul oyununda görev alan sanatçýlar kiþisel özelliklerini çok iyi kullanarak baþarýlý bir oyun çýkardýlar. Oyuncular içerisinde en çok rolü olan, oyunu adeta sýrtlayan Deli Dumrul rolündeki Fatih Topçu’yu özellikle isim vererek kutluyorum. Topçu’nun sanat kumaþýna iyi bir tiyatroculuk rengi hâkim… Deli Dumrul’u çok iyi yansýttý izleyenlere. Elif rolündeki Þebnem Dokurel, diðer rollerdeki Ufuk Þener, M. Ceyhun Gen, M. Fatih Dokgöz, Zeynep Ekin Öner, Erþan Utku Ölmez, Sinem Þahin, Birkan Görgün, Elif Þeker Saka, Duygu Dokgöz, Baþak Anat, Aslý Artuk Þener, Þevki Çepa, Kadri Özcan, Aynur Yýlmaz, Gizem Gen, Duygu Ertan, Melike Þivil, Serdar Kurutçu gibi isimler rollerinin hakkýný fazlasýyla verdiler. Dede Korkut hikâyelerinin en önemlilerinden biri olan Deli Dumrul’da þu olay anlatýlmaktadýr:

“Duha Koca oðlu Deli Dumrul, bir kuru çayýn üstüne köprü diker, geçenden 30 geçmeyenden 40 akçe alýr. Bunun sebebini de erliðinin, yiðitliðinin yayýlmasý olarak açýklar. Köprünün etrafýnda birinin ölmesi üzerine Deli Dumrul, bu yiðidin canýný alan Azrail’in gelip kendisiyle savaþmasýný ister. Bu baþkaldýrý üzerine Allah, Azrail’i Deli Dumrul’un canýný almasý için yollar. Deli Dumrul, Azrail’i bir türlü yakalayamaz ve Allah’ýn birliðine iman eder. Bir can getirmesi þartýyla caný baðýþlanacak olur. Yakýn çevresinden can diler.
Annesi de, babasý da can vermeyi kabul etmez. Artýk öleceðine inanan Deli Dumrul, karýsýyla helalleþmeye gider. Karýsýnýn kendisine canýný vermesini istemesi üzerine Allah’a “Ya ikimizin canýný da al, ya ikimizi de yaþat.” der. Allah ikisine de 140’ar yýl ömür verir. Öte yandan çocuklarýna can vermeyen anne ve babanýn da canýný alýr.”

Dede Korkut Hikâyeleri’nde Dede Korkut çok önemli bir isim olarak yer alýr. Dede Korkut bu hikâyelerin ne kahramanýdýr, ne de yazarýdýr. O, hikâyelerde sýk sýk ortaya çýkan, arabulucu ve özlü sözler söyleyen bir Türk bilgesidir. Fakat bu oyunda Dede Korkut’u çok hafif bir karakter olarak sunmuþlar seyircilere. Dede Korkut bir kiþinin sýrtýna binmiþ, onun sözlerini kendisini taþýyan kiþi yansýma þeklinde tekrar ediyor. Bu durum belki seyirciyi güldürüyor ama Dede Korkut gibi halkýn muhayyilesinde ulvileþmiþ bir destan bilgesini ucuz komedi malzemesi haline dönüþtürüyorlar. Bunu hoþ karþýlamadým. Etrafýmdaki seyirciler de bu hafifliði Dede Korkut’un kiþiliðiyle ve tarihî misyonuyla baðdaþtýramadýklarýný söylediler.

Günümüzde aðýr içerikli oyunlar seyirci tarafýndan tercih edilmiyor. Tiyatro seyircisi gülmek istiyor. Onun içindir ki günümüzde yönetmenler oyunlarýna, özgün metinlerde olmasa da, zaman zaman gülmece unsurlarý katýyorlar. Fakat bunun dozu kaçýnca iþ çýðýrýndan çýkýyor. Bu tiyatroda bir oyuncunun dilini bir karýþ çýkarýp köpek rolüyle yerlerde sürünmesini eþref-i mahlûkat olan bir insan olarak hazmedemedim. Bu, oyunun gereksiz bölümlerinden biriydi. Bütün eksik ve olumsuz yanlarýna raðmen “Deli Dumrul” benden geçer not aldý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Düðün Ya da Davul" Üzerine
Þair Bolluðunda Þiir Kýtlýðý!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.