..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




13 Ekim 2010
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot  
Mustafa Acungil
Benim çaðýmda, robotun yaygýn kabul gören tanýmlarýndan biri þu: “Uygulanacak güç, saðlanacak mekanik etki, ya da katlanýlmasý gereken ortam þartlarý bakýmýndan insan sýnýrlarýnýn yeterli gelmediði alanlarda, insan zekasýna sürekli ya da süreksiz baðlý olarak kullanýlan ve nanodan galaktik boyutlara kadar ulaþabilen araçlar.”


:AIDE:
Robotlarla ilgili fantastik hayaller hiç bitmedi. Ama bu alanda onlarca yýldýr birikmiþ deneyim, robotlarla ilgili geliþmelerin giderek daha mekanik ve güç avantajýný kullanmaya yönelmesini saðladý.

Artýk biliniyor ki, robotlar robot kelimesinin ilk kullanýmýndan çok daha önce insan hayatýna girmiþti. Otomobil ilk yaygýn ve karmaþýk robotlardan biriydi. Ama onun çok öncesinde su vidasý gibi binlerce yýl eskiye kadar giden pek çok þey yapýlmýþtý.

Benim çaðýmda, robotun yaygýn kabul gören tanýmlarýndan biri þu: “Uygulanacak güç, saðlanacak mekanik etki, ya da katlanýlmasý gereken ortam þartlarý bakýmýndan insan sýnýrlarýnýn yeterli gelmediði alanlarda, insan zekasýna sürekli ya da süreksiz baðlý olarak kullanýlan ve nanodan galaktik boyutlara kadar ulaþabilen araçlar.”

Gündelik kullanýma geçmiþ bazý örnekler vermek sanýrým konunun daha iyi anlaþýlmasýný saðlar.

En yaygýn kullanýmlardan biri, otobotlar. Tahmin ettiniz sanýrým, otobotlar ulaþým için kullanýlýyorlar. Ama kullanýcý ihtiyaçlarý ve ortam þartlarýna çok daha duyarlýlar. Direksiyon, pedaller, aynalar gibi arayüzlere sahip deðiller. Bunlar yerine kullanýcýsý ile global kablosuz að üzerinden bir sanal güvenlik koridoru ile sürekli baðlantý içindeler. Kullanýcý aracýn içindeyken ya da dýþýndayken, hatta yarým dünya uzaðýndayken bile bu baðlantý aktif hale getirilip kullanýlabiliyor.

Otobotlarýn en önemli özelliklerinden birisi, kullanýcýlarýn sadece gitmek istedikleri noktayý belirtmelerinin yetmesi. Baþka bazý parametreler de isteðe baðlý olarak belirtilebiliyor: Ortalama hýz, geçilecek yollarýn manzara durumu, tercih edilen enerji kaynaðý gibi… Eðer sadece gitmek istenen yer belirtilmiþse diðer tüm tercihleri, otobot –daha önce kullanýcýsýnýn yapmýþ olduðu tüm tercihlerden analiz yaparak- kendisi kullanýyor ve sizi yerinize ulaþtýrýyor. Eðer çeþitli parametreler belirtilmiþse, otobot en iyi beþ olasýlýðý hesaplayýp olasý rotalarý kullanýcýsýna sunuyor ve yapýlan tercihi daha sonraki otomatik tercihlerde kullanýlacak veri bankasýna ekliyor.

Otobotun en önemli özelliklerinden birisi, trafik kurallarýný ihlal edememesi. Bir baþka önemli özelliði ise, olasý enerji kaynaklarý içinde en uygununu seçip kullanabilmesi. Tipik bir otobot, güneþ enerjisi, hidrojen pili, benzin ve diðer enerjilerin artýklarýnýn dönüþtürüldüðü elektrik enerjisi kaynaklarýndan herhangi birini kullanabiliyor ve hareket halindeyken bile bu enerji kaynaklarý arasýnda kesintisiz geçiþ yapabiliyor.

Otobotun size ilk baþta garip gelebilecek önemli bir kýsýtý ise, önceden tanýmlanmýþ kurallar dýþý durumlarda inisiyatif kullanamamasý. Geçmiþ onyýllardaki programlama deneyimleri, bu tür durumlar için yapay zeka geliþtirme çalýþmalarýnýn çok dramatik kazalara sebep olabildiðini gösterdi. Kural dýþý ve hasar potansiyeli olan bir durum oluþacaðý anlaþýldýðý anda, otobot en hýzlý ve güvenli bir þekilde kontrolü tamamen kullanýcýsýna aktarmaya çalýþýr. Direksiyon ve vites kolu bile olmayan bir ortamda bu nasýl yapýlabilir diye düþünebilirsiniz. Ama unutmayýn ki, bahsettiðim kontrol mekanik bir kontrol deðil. Böyle bir durumda insan kullanýcý otobotun içinden ya da bulunduðu dýþ mekandan kontrolü kendisi alýr ve tüm kararlar bu insan tarafýndan alýnýr. Otobot risk seviyesi normale indiðinde kullanýcýya durumu bildirir ve tekrar minimal insan kontrolü içeren normal kullanýma geçilebilir.

Otobot risk durumu oluþtuðu anda kontrolü insan kullanýcýsýna devredemezse, en çabuk ve güvenli yoldan trafik dýþý kalýr. Ýçinde tehlikede olabilecek canlýlar varsa, onlarý olabilecek en güvenli þekilde tahliye eder. Ýçindeki canlýlar bir dýþ tehditle karþý karþýya ise, onlarýn içeride ve ulaþýlamaz durumda olmasýný saðlar. Ýçerideki risk dýþarýdaki riski aþarsa, bu durumdan tahliyeden baþka þansý kalmaz.

Otobotlar kiþisel kullaným için insanýn minimal kontrolüne göre tasarlanmýþlardýr. Toplu taþýma gibi alanlarda ise, otobotlarýn hangi þartlarda neler yapabilecekleri çok daha belirgin olduðu için insan kontrolü hemen hemen yoktur. Sadece insan denetimi uygulanýr. Kriz durumlarýnda toplu taþýma otobotlarý da yine diðer otobotlar için tarif edilen þekilde davranýrlar.

Otobotlarýn dünya ekonomisine en önemli katkýlarýndan birisi, maliyeti en düþük yakýt seçimini sürekli olarak yapabilmesidir. Mesela biraz uzakça bir mesafeye gideceðinizde otobot eðer yer üzerinde güneþ enerjisinden yararlanamýyorsa ve bunu engelleyen bulutlarýn üzerine çýkýp havadan güneþ enerjisini kullanarak gitmesi toplam enerji maliyetini azaltacaksa, bulutlarýn üzerine çýkarak hedefine doðru yol alýr.

Zenginleþtirilmiþ doðal zekadan henüz bahsetmediðimin farkýndayým. Üstelik robot tanýmý da ilginizi çekmiþ olabilir ve baþka örnekler duymak için meraklanmýþsýnýzdýr. Sonraki yazýlarýmda bu konulara tekrar deðinmeye çalýþacaðým.

(2054'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Kurgu'nun Sonu
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler
Gelecek Postasý 16 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 2 - Yapay Zekanýn Sonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Dumankan [Þiir]
Þehir [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.