..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




25 Mart 2010
Ýbadet  
Mehmet Akif Uçar
Yaþanýlan hayatýn iniþ-çýkýþlarý ve yaptýðýmýz davranýþlara binaen, kutsiliðine inandýðýmýz bir zat huzurunda kendimizi hesaba çekme iþlemine ibadet deriz. Bu eylem, her cemiyet veya her din mensubu için farklý þekillerle icra edilmektedir. Ama neticede gaye hep aynýdýr. Yani amaç, ilah olarak kabul edilen zata ibadet etmektir. Ýbadette ki asýl amaç ise insanýn kendisini hesaba çekmesi ve olgunlaþmaya çalýþmasýdýr.


:AAGC:
Yaþanýlan hayatýn iniþ-çýkýþlarý ve yaptýðýmýz davranýþlara binaen, kutsiliðine inandýðýmýz bir zat huzurunda kendimizi hesaba çekme iþlemine ibadet deriz. Bu eylem, her cemiyet veya her din mensubu için farklý þekillerle icra edilmektedir. Ama neticede gaye hep aynýdýr. Yani amaç, ilah olarak kabul edilen zata ibadet etmektir. Ýbadette ki asýl amaç ise insanýn kendisini hesaba çekmesi ve olgunlaþmaya çalýþmasýdýr.

Yeryüzünde yaþayan insanlarýn büyük çoðunluðu Allah’ýn ilahlýðýný kabul etmiþ ve ne mutlu onlara ki doðruyu fark edip, ona ibadet etmenin gururunu yaþamaktadýrlar. Zira Hýristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar hepside farklý þekillerde de olsa Allah’a ibadet etmektedirler. Zaten yapýlan ibadette doðru olan þey; þekilden ziyade aþk, þevk, samimiyet, tevazu ve ihlâs gibi deðerlerdir.

Fiiliyat ve hissiyatlarýmýzý, her zaman Allah’ýn denetiminde tutuyor ve de oluþturacaðýmýz bütün davranýþ ve düþüncelerimizi onun istediði bir hayat tarzýnda þekillendirebiliyorsak ibadetimizi doðru yapýyoruz demektir. Ýbadetin bir diðer açýlýmý kulluktur. Zira tüm insanlar olarak, her birimiz kesinlikle birer kuluz. Yaþadýðýmýz hayatýn her anýný da, ona yani Allah’a baðýmlý olarak yaþamak durumundayýz. Eðer her hareketimiz onun istediði doðrultuda ise hayatýmýzýn her anýný ibadet tadýnda ve doðru bir kulluk süzgecinden geçirerek yaþýyoruz demektir. Ýbadetin ve kulluðun gerçek manasý ya da gerçek ibadet ve kulluk þekli iþte budur.

Zira hayatýnýn çoðu bölümünü, kötülükler içinde geçirerek yaþayan ve ayný zamanda da adeta kendini affettirircesine belirli dönemlere sýkýþtýrdýðý ibadet anlayýþý ile sýnýrlandýrýlmýþ bir kulluk tarzý asla doðru deðildir. Yani insan hem çevresindekilere zarar verecek ve hem de malýndan infak edecek ya da hem zina yapacak ve hem de oruç tutacak… Bu ne kadar anlamlý ve ne derece doðru bir kulluk tarzý olabilir ki.

Hülasa ilahi kitaplarda zikredilen ve büyük günahlardan olduðunu bildiðimiz Allah’a þirk koþmak, adam öldürmek, zina yapmak gibi hatalardan birini veya bir kaçýný iþlemiþ bile olsak, bundan sonrasý için düzenli bir hayat yaþamak istiyorsak; hiç vakit kaybetmeden Allah’a sýðýnýp ondan af dilemeli, daha sonra da hayatýmýzýn her anýný gözlemlediðini bildiðimiz o Allah’ýn istediði þekilde yaþamaya çalýþmalýyýz. Yani Allah’ýn gözetiminde ve onun belirleyiciliðinde bir hayat yaþamak. Ýþte bütün mesele bu…

Bu anlamda bakýnca, bir yetimin baþýný okþamak ibadettir. Dua etmek ibadettir. Sorumlusu olduðun ailenin rýzkýný temin etme amacýyla doðru ve düzenli bir iþte çalýþmak ibadettir. Tanýdýk veya tanýmadýk herhangi bir insana Allah’ý ve onun esaslarýný anlatmak ibadettir. Ýnsanlarýn gelip geçtiði yerdeki zararlý bir maddeyi kaldýrýp kenara koymak ibadettir. Ýnsanýn eþiyle olan cinsi münasebeti bile, bir ibadettir. Kýsaca ne þekilde olursa olsun iyi ve doðru davranýþta bulunmak bir ibadettir. Ama yapýlan iyiliðe de dikkat edilmelidir. Ýyilik bile hassasiyetle ve abartmadan yapýlmalýdýr. Zira Allah sürekli olarak, iyiliklerinizi orta bir iyilik vasfýyla kontrol altýnda tutun diye buyurmaktadýr.

Biraz daha özlüce tanýmlamak gerekirse ibadet için þöyle diyebiliriz ki, Allah’ýn gözüne girebilme ya da sempatisini yani sevgisini kazanabilme adýna yapýlan her hangi bir davranýþ þeklidir. O nedenle attýðýnýz her adýma dikkat edin. Zira hiç umulmadýk bir anda Allah’ýn çok hoþuna giden bir davranýþ sergilersiniz de onun sempatisini kazanýrsýnýz. Onun sempatisini kazanan ise zaten bu âlemin de, öbür âleminde en mesut ve en bahtiyar insaný demektir.

Hayatýmýzýn tamamýný ve de yaptýðýmýz her hareketi ibadet atmosferine dâhil edebilmek için yapmamýz gereken tek þey; her hareketimizle kötülüklerden olabildiðince uzak durarak, en doðru ve en iyi davranýþ þeklini sergilemeye çalýþmak olmalýdýr.


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Dabbe"tül Arz
Erkekler ve Kadýnlar
Kitap ve Hikmet
Þeytan Ya da Ýblis
Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi
Ýnsan
Dünya ve Diðer Alemler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyaz Balina
Türk"e Kurþun Yaðdýrmak
Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nur Tacý [Þiir]
Kutlu Sevda [Þiir]
Yakarýþ - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Þiir]
Peygamber [Þiir]
Beraat [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Titimoha [Þiir]
Af - Rika [Þiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiði Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa Ýslamoðlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.