..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Veysel Menekþe




28 Þubat 2010
O'na Mektuplar - 15  
Veysel Menekþe
sürecek macera mý diyelim...


:AFHE:
08 . 12 . 2009 – PAZARTESÝ

05. 45

SEHER VAKTÝ

Bir Þeyler Söylemek Ýstiyor

Pejmürde Peri Mavi Kapý'dan Bildiriyor...

Hacý Bayram Deyip Geçmeyin..Biz de "Taraf" Okuyoruz..Gayet islami bir gazete..Ýnsan taraf olmasý ayrý bir güzellik.

Resmen taraf tutuyorlar..Hangi ülkede yaþadýklarýný unutuyorlar.Resmi olan her insandýþýlýðýn yakasýna yapýþýyorlar.

Bu harika bi þey.Ýnsan olduðunu unutanlar vardý..

Kendi oyuncaðýna sarýlmýþ ötekinin oyuncaðýnýn saçýný baþýný yolan somurtuþlar vardý..

Þeytan'ýn Gör dediði fakat insanýn bir türlü görmediði Allahlýk durumlar ve duruþlar vardý.

Herkes müþteki lakin herkes korkak ve rahat ...

Bigarib kýç üstü yayvan ve kaykýlmýþ oturuþlar vardý.

Taraf bizi okur mu bilinmez.."Hiç biþey önceden kestirilemez" bir ülkede diken üstünde Bi karar mý bi kararýz.

Çok þeylerin deðiþtiði birçok þeyler deðiþmediði bu inatmý inat coðrafyada..

Yine de umutvarýz.. Sivil düþünüyoruz o halde varýz.Her halukar insan taraf ve Taraf 'tarýz..

Umarýz "Taraf" bizi okur ve okutur..

Bir arz-ý halimiz vardýr efendim..

Lütfen dinleyiniz efendim..

...

Yer gibi yakýn Gök gibi yüce Denizler gibi engince gönüllü "Ermiþ"lerle;Cibran gibi insan canlýsý derviþlerin buluþtuðu.. Hu hu larýn aminlere yahu larýn ha mim lere karýþtýðý ..Ýnsan'ýn Ýnsan'la tanýþtýðý...

Deli'lerin Veli'lerle sarýlýp sarmaþtýðý../..Zenginlerin yoksullarla;yoksullarýn zenginlerle kucaklaþtýðý.. En buz gibi gönüllerin bile sinelerimizden sökün eden sýhri bir selam ile birdenbire sýcaklaþtýðý.. Bir avuç insan delisi Ýnsan'ýn bütün insanlýða - bütün insanlýklara kucaklarýný açtýðý ..

Þu yoksul ellerimizin rahmetler saçtýðý.. Tam anlamýyla garibler sýðýnaðý - mazlumlar korunaðýydý.. Mavi Kapýlý küçücük Yer Evi'miz..

"Ben ay'umu yerde gördüm ne gezerem gökyüzünde.."

"Benim yüzüm yerde gerek;bana rahmet yerden yaða.."

Ayduruben Yeryüzü Erenleri ' nin ..Aþk'ýn Aþkýn yüzüne gönül verenlerinin ... Gönüllerini bir Maide Sofrasý gibi her muhtelifun fih 'ten insanlýklarýn önüne sereserpe serenlerin'in.. Belki de don duraðý; son sýðýnaðý ; son barýnaðý idi bir avuççuk Yer Evi'miz..

Canlarý zorla yaðmalanmýþ canlarla;canlarýný gönüllü yaðmaya sunmuþ canlarýn havl-i can ile buluþtuðu... Elma bahçesi hýrsýzlýðý çocuksu heyecanlarla soluk soluða kaçýþýp içine doluþtuðu Can Evi'miz di..... Her Can'a mihman;her mihmana mihmandar.. Bahtiyar Evimiz di o küçücük Yer Evi 'miz..

Ýnsan'ýn hayrýna;Ýnsan'ýn Ýnsan'dan yana her hayýrlý muradýna denk düþen her sözün her eylemin her durum ve duruþun.

Ýslam'dan sayýldýðý..

Ýnsan taraf her her tavrýn her davranýþýn;her iyiniyetli düþünüþ ve hisleniþ formatýnýn imandan sayýldýðý... Ýnsan Dostu her düþünce ve duygu sahiplerinin mü'minden sayýldýðý.. Yaratýlan her varlýðýn yaratandan ötürü olmasý gereken yerde olduðu gibi sevilip sayýlarak kutsandýðý.. Hoþgörü ve empatinin takaze olarak baþlara kakýlmadýðý.. Muhabbetin matematiksel modlarla kodlanmadýðý..

Din'in ve ideoloji'nin trankilizan kapsülcülüklere indirgendiðinde reddedildiði.. Ýnsan gibi insanlarýn insafsýz siyaset ve siyasetçilerce gözden çýkarýlmadýðý.. Aidiyetlerin aid olunan adýna istismar edilmediði.. Mensubiyetlerin mensub olunan adýna tepe tepe kulanýlmadýðý.. Olmamasý gereken ve fakat..

Olmuþ'a raðmen insan olmaklýða insan kalmaklýða ahd edildiði.. Tutunamayanlar'ýn tutunduðu.. Umutlanamayanlar'ýn umunduðu..

Ýnsan yerine konulmayanlarýn insan yerine konulduðu.... Sur dibimizdi..Duvar dibimizdi..Çingene çadýrýmýz..Göçer otaðýmýz..Yer yataðýmýzdý.. Nohut oda bakla sofa mini mini Yer Evi'miz..

Dosto Baba'larýn..Victor Amca'larýn..Duma's Dayý'larýn..London Abi'ler'in..Joyse Kuzen'lerin..Erasmus Deli'lerin..Orhan Veli'ler'in.. Ahmet Ýnam "Garib"lerinin..Oðuz Atay Sürgünleri'nin..Kafka Bungunlarý'nýn..Nieczsthe Gözyaþlarý'nýn..Filistin Sapantaþlarýnýn... Kýzýl Tugay Yoldaþlarý'nýn..Þiwanperver Dað Taþlarý'nýn..Sabbah Haþhaþinleri'nin..Ahmet Kaya Þarkýlarý'nýn..Hayaloðlu Rýzalýklarý'nýn.. Kemal Tahir'in Yol Ayrýmý yorgunluklarý'nýn..Salkým Haným'ýn Taneleri dargýnlýklarý'nýn...Orhan Kemal Arkadaþ Islýklarý'nýn.. Soluklandýðý..

Soluk alýp soluk verdiði ve...Sarý Gelin Türküleri'nin Hrant Dink' tabaný delik ayakkabýlar zemininde yeniden yeþermeye yeltendiði.. Bir apazlýk Yer Bahçemiz;bir evleklik gönül bostanýmýzdý Mavi Kapýlý kocaman mý kocaman Yer Evi'miz..

Nice Budala'lar'ýn;Jean val Jean'lar'ýn;Martýn Eden'ler'in;Ölü Canlar..Ölü Ozanlar davasý güdenlerin..Nice Dreyfus Davasý yedenlerin.. Cigaralarýnda Gitanes;tabakalarýnda Halil Cibran tütenlerin..Yerden bir pýtýrak gibi Pir Sultan Abdal bitenlerin.. Hasretinden- Ahmed Arif- prangalar eskitenlerin.."Üsküdar'dan uyan lo!."Dadaloðlu..Robýn Hood..Köroðlu..Koçero berkitenlerin... Muhammed-Ýsa aþkýna Nemrutlar,Firavunlar,Sezarlar,ürkütenlerin..

Münkir-münafýk-müfsidler suratýna Erkan Ogýr'ca Kazak Abdal tükürenlerin.. "Yok musun yoksa "ey adl-i ilahi!."Mehmed Akif'çe hýçkýranlarýn.. "Ey Halkým!.."Ahmet Altan'ca putkýranlarýn.. Halebçe'den Bosna'ya.."vay looo!" haykýranlarýn..

"Göçtü þirret beyleri;yedikleri yoksul eti ..içtikleri kan olýsar !..Yunus Emre getirenlerin.. Joan Baez'den Aþýk Veysel'e.....Ýnsan için salavat getirenlerin.. Yeryüzünden Aþk'ýn Yüzü'ne....Can Yücel'ce..Tagor'ca..Gandi'ce..Rilke'ce.Neyzen'ce..Had Gadia'ca.."Li Beyrut.." ve "Lili Marlen.."ce.. Kapýlarý birer birer usulca.."Bismillahirrahmanirrahiym !"..Ruhi Su'ca.."Memleketimden Ýnsan Manzaralarý.."..Teker teker Nazým Hikmet'çe.. Yoklayýp yoklayýp insandan insana insanca selam götürenlerin...de....ve bile... de..ve billahi.. Yeryüreðiydi..Ýnan olsun..Yeminler olsun...

O küçücük ;o mütevazi;o fukara ;o gariban mý gariban Yer Evi'miz..

Anmasak olmaz..Dahasý var..Küstürmezdik..Küstüremezdik hiiç birini.. Malcolm X 'ten Frantz Fanon'a...Bakunin'den Ali Þeriati'ye..Ývan Ýllich'ten Karl Popper'a...Eric From'dan Goethe'ye..Russoue'den B.Russel'e.. Charles Dickens'ten Balzac'a...Steýnbeck'ten Hemingway'e..Pearl s.Buck'tan Hamsun'a...Yaþar Kemal'den ..C.Aytmatov'a.. C.Daðcý'ya. Istrati'den Gorki'ye..Umberto'dan Unamuno'ya...Alex Halley'den Emile Zola'ya... Zapataist Papaz'dan Devrimci Molla'ya...Humeyni'ye..

Che Guevera'dan Ömer Muhtar'a..Giyom Tell'den Jan Dark'a..Tianenman Meydanýndan Hyd Park'a..Kýzýl Meydan'dan Tahran Sokaklarýna.. Paris Komününden - Atina Sokaklarýna..Mamak Zindanlarýndan Diyarbakýr Surlarýna..Adiloþ Bebeler'den Adý Bahtiyarlara.. Afrikalý bir deri bir kemik birebir insan; karaderili ak yürekli daha bir gün görmemiþ ;daha bir insan eli deðmemiþ;gözü trahomlu ihtiyarlara.. Günde bir dolara 24 saat saf emek Bangladeþli kocaman mý kocaman gülebilen- herþeye raðmen- hala çocuk hala ana kuzusu anasýzlara.. Azýmuths yolu bekleyen Madagasgarlý babasýzlara...Ara-kan'dan arkasýna bakmadan kaçarken vurulup ölen (yeryüzünde ev kalmamýþ) Yuvasýzlara.. Ýnsan için ayaða kalkýp ta yere kapaklanýp kalýveren cümle Spartaküs yandaþlarýna...EbuZer yoldaþlarýna.. Cümle Yoloðullarýna..Yaðmuroðullarýna..Toprakoðullarýna..Habiloðullarýna..

Hamilik ve haldaþlýk eden Er yüzümüzdü..Yeryüzümüzdü..Güleryüzümüzdü...Mavi Kapýlý Yer Evimiz..

Sadi'den La Fonten'e...Beydeba'dan Mevlana'ya..Prometheus Sunaklarýndan Hacý Bektaþ Dergahlarýna.. Ýnsan Düþmaný sözde tapýnaklardan Ýnsan Dostu özde sýðýnaklara.. Ýnsan Dostu Tanrýnýn Cennetlerinden uçup gelerek Ýnsan'ýn tanrý dostu yüreðine bir hüdhüd kuþu gibi konuveren.. Zahm eden aþýklar gibi deðil..Rahmeden ýþýklar gibi ...

Buse-lik Segah öpücükler konduruveren... Muhayyer Kürdi-Musavver Hüseyni Peþrev gibi.. Yüreklerimize sular serpiveren hub dudaðýmýzdý bizim o güzeller güzeli Yer Evimiz..

Uzatsam site dar gelir..Saymakla bitmez. He mo Su 'dan Zoro 'ya..Eritre'den Moro'ya uzanan bir eli bir yüreði vardý Yer Evi'miz'in.. Maalesef (!)Gökhan Özgün dahil..

Bilcümle insan canlýsý özgür canlarýn..özgür ben'lerin ..özgür helecanlarýn.. Daima canlý kaldýðý..Canlý tutulduðu..Nefes alýp nefes verdiði..Gönençsizlerin gönendiði..Seslenilensizlerin seslenebilen olduðu.. Bir avuççuk Yer Baðý'mýz..Yer Kucaðýmýz dý küçücük Yer Evimiz;Yeryüreðimiz..

....sürecek..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn güven ve güvensizlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anarþia Notlarý 23
O'na Mektuplar - 18
Deli Mektuplar - 31
O'na Mektuplar - 16
O'na Mektuplar - 14
O'na Mektuplar - 17
O'na Mektuplar - 9

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öfkeli Mektuplar - 24
Öfkeli Mektuplar - 18
Vakavirüs Yazýlarý 01
Öfkeli Mektuplar - 17
Vakavirüs Yazýlar 03
Vakavirüs Yazýlar 05
Vakavirüs Yazýlarý 02
Öfkeli Mektuplar - 16
Vakavirüs Yazýlar 04
Deli Mektuplar - 23

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kaside - Yi Fâtýma [Þiir]
Dastan-ý Eyyam-ý Aþura [Þiir]
Hey Oðul! [Þiir]
Seyr - Ý Süreyyâ Destaný [Þiir]
Tasvir - Ý Fâtýmâ [Þiir]
Veda Yazýsý [Deneme]
Anarþia Notlarý 24 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 15 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 12 [Ýnceleme]
Anarþia Notlarý 25 [Ýnceleme]


Veysel Menekþe kimdir?

delinin teki


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Veysel Menekþe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.