..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Yûþa Irmak




1 Kasým 2023
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap  
Yûþa Irmak
“Osmanlý Ýmparatorluðu bana ait deðil, bu ümmete aittir. Ben onun hiçbir parçasýný veremem. Býrakalým Yahudiler milyonlarýný saklasýnlar. Benim imparatorluðum parçalandýðý zaman, onlar Filistin’i hiç karþýlýksýz ele geçirebilirler. Fakat yalnýz bizim cesetlerimiz taksim edilebilir. Ben canlý bir vücut üzerinde ameliyat yapýlmasýna müsaade edemem.”


:GBF:
Yazar, Ali Öner, “1987 Ýntifada Sürecinden Günümüze Kadar Filistin Ýsrail Anlaþmazlýðýnda Dini ve Milliyetçi Akýmlarýn Rolü” konusunda yaptýðý yüksek lisans tezini 2006 yýlýnda “Dünden Bugüne Filistin” adýyla kitap haline getirmiþti. Daha o dönemlerde bile Filistin’de olup bitenler yazara büyük acýlar vermiþ, çalýþmalarýný devam ettirmiþ, geliþtirmiþ ve “Çatýþmalar ve Görüþmeler Sarmalýnda Filistin-Ýsrail” adýyla Mana Yayýnevi tarafýndan yeni bir kitap daha yayýmlamýþtýr. Konuya yýllarýný vermiþ, ama Filistin-Ýsrail sorununun geçmiþini ve bundan yaklaþýk yirmi yýl önceki halini merak edenlerin okuyabileceði deðerli bir eser ortaya koymuþ.

Kitap da yazar ilk iþ olarak Filistin’in tarihini ve coðrafyasýný ele alarak baþlamýþ; ardýndan Ýsrail’in tarihine geçmiþtir. “Filistin’e yerleþen Ýsrailoðullarý’nýn tarihi dini kitaplarda geniþ yer alan efsaneye benzeyen ilk kýsýmlarýyla menkýbe ve rivayetlerden oluþan hikâyeleri andýrmaktadýr. Yahudiler temel istek ve eylemlerini bu tarihi belgeye, yani “Kitab-ý Mukaddes”e dayandýrmaktadýrlar. “Yine ayný kaynaktan Ýsrailoðullarý’nýn Mýsýr’dan çýkýp sonradan “Ýsrail” diye anýlacak topraklara yerleþtiklerini öðreniyoruz. Demek ki Yahudiler de buranýn ilk sahipleri deðillerdir. Zaten bu bölge kaynaklarda “Palestina” olarak geçmektedir. Ýbraniler yerli halka “Palishtin” dedikleri için bölge de bu adý almýþtýr.

Osmanlý hariç diðer ülkelerde horlanan, zaman zaman kýlýçtan geçirilen Yahudiler, toprak almýyorlardý; çünkü neyi varsa býrakýp bir baþka ülkeye gitmek zorunda kalabilirlerdi. Bunun için þehirlerde yaþar, ticaretle iþtigal ederlerdi. Aralarýnda çok büyük zenginler çýkan Yahudiler, Abdülhamit Han iktidara geldiði yýllarda gözlerini Filistin’e dikmiþlerdi. Osmanlý maliyesinin bozukluðu da onlara ümit veriyordu. 27 Aðustos 1897’de Ýsviçre’nin Basel kentinde üç gün süren Birinci Siyonist Kongresi toplandý. Theodor Herzl açýþ konuþmasýnda þunlarý söyledi:

“Biz burada Yahudi milletine sýðýnak olacak taþtan bir binanýn tesisini ortaya koyacaðýz.” Bir hafta sonra da Herzl aný defterine þunlarý yazdý:

“Ben Basel’de Yahudi devletini tesis ettim. Bunu bugün yüksek sesle söylesem bütün dünyada kahkaha tufaný kopar. Fakat bundan beþ yýl sonra, belki elli yýl sonra ise muhakkak herkes bunun böyle olduðunu anlayacaktýr.”

O dönemde, bu bölgede Yahudi yok denecek kadar azdý. Herzl, Filistin’e Yahudilerin yerleþmesini saðlamak için II. Abdülhamit’i ikna etmek maksadýyla 1896-1902 yýllarý arasýnda Ýstanbul’a beþ defa geldi. Osmanlý Devleti’nin borçlarýný ödemek, ilimleri Devlet-i Aliyye’de üretmek gibi cazip teklifleri vardý. Herzl’in niyetini bilen Abdülhamit Han’ýn, dostuna yazdýðý abidevi mektubun son bölümü þöyledir:

“Osmanlý Ýmparatorluðu bana ait deðil, bu ümmete aittir. Ben onun hiçbir parçasýný veremem. Býrakalým Yahudiler milyonlarýný saklasýnlar. Benim imparatorluðum parçalandýðý zaman, onlar Filistin’i hiç karþýlýksýz ele geçirebilirler. Fakat yalnýz bizim cesetlerimiz taksim edilebilir. Ben canlý bir vücut üzerinde ameliyat yapýlmasýna müsaade edemem.” demiþtir.

Öner’in yazdýðý kitap sadece “Filistin-Ýsrail” tarihinden ibret deðildir. Son dönem siyasi ve politik tarihimize de düþen bir ýþýktýr. Osmanlý’nýn varlýðý Ortadoðu’nun halklarý bakýmýndan teminattý. O sýrada Devlet-i Aliyye’nin mihraký Abdülhamit Han’dý. Önce onun tahttan indirilmesi gerekiyordu. “Kýzýl Sultan” propagandasýyla halkýn gözünden düþürülmeye çalýþýldý. Arzu edilen atmosfer oluþunca hürriyet getiren (!) Hareket Ordusu Selanik’ten yürüdü. Sultan tahttan indirilince, imparatorluðun bütün taþlarý yerinden oynatýldý. Balkan Savaþý’yla iyice sarsýldý; Birinci Dünya Harbi’yle taksime uðradý. Ardýndan da Ýsrail kuruldu.

Ýsrail, dünyadaki Yahudi, hatta Musevileri toplayarak David Ben Gurion’un þöyle formüle ettiði stratejilerini gerçekleþtirmek istiyor:

“Devletin kurulmasýyla birlikte büyük bir güç durumuna geldiðimizde taksimi ortadan kaldýrýp tüm Filistin’e yayýlacaðýz.”

Hiçbir millet yaþadýðý topraðýn asli sahibi deðildir ne Amerikalýlar ne Almanlar ne Fransýzlar ne Ruslar ne de diðerleri. Bütün milletler, Yahudiler gibi iki bin yýl önceki rüyayý görürlerse, insanlýðýn durumu ne olur? Sadece insan insanýn kurdu deðil, milletler de milletlerin kurdudur; milli egoizmimizi frenlemesini bilirsek insanlýða büyük hizmet etmiþ oluruz.

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sefil Tarihçilerimiz!
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor?
Cahit Sýtký Bugün de Yarýn da Okunacaktýr
Elem Çiçekleri
O, Gariplere Ne Mutlu…
Prof. Dr. Ahmet Yaþar Ocak Kimdir? Eserleri Nelerdir?
Kum ve Köpüðü
Dalýndan Koparken Tekrar Açan
Sözü Þiir Olan Sultanlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Oyun veya Siyaset
12 Eylül Fermaný
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Hasretin Sebebi: Ýlham
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler
Portrait Of May Sartoris Tablosu'nun Düþündürdükleri
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geldim [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.