..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Nisan 2023
Kolektif Alan 26  
Bayram Kaya
DIÞ DÜNYA YÜKSEK ENERJÝ ALANIYDI. ÝÇ DÜNYA YANÝ HAYAT ALÇAK VE TAMAMLANACAK OLAN ENERJÝ ALANIYDI. Dýþtaki enerji yüksek basýnçlý dýþ dünyadan, alçak basýnçlý iç dünyaya doðru akan parçalý bir yük enerjisiydi.


:BAH:
Bu sýcaklýk bir derecenin kuantum ölçekteki sayýlar ifadesi içindeydi. Bilinmesi, ölçülmesi, hissedilmesi olanaksýz deðerlerde farklý ve kuantumlu ýsý derecelerindeydi. Kuantumlu ýsý farký enerjinin nicelikli salýnýmla yüksek ve alçak baský basýnç deðerlerini oluþturuyordu.

Bu kabilden nicelikli enerji durumlarý, biraz yüksek ýsý deðerinden biraz düþük ýsý deðerine doðru parçalý YÜK AKIÞINI ortaya koyuyordu. Yük akýþý enerji farký boþluktaki çaydanlýk fokurdamasýnýn, sabun köpüðü gibi enerji patlamalarýnýn nedeniydiler.

Hayat çevredeki en az dýþ dünya olgularýný içinde yalýtmýþtý. Ýçte yalýtýlan en az dünya olgu olay ve nesneleri dýþ dünyaya göre noksan olan parçalý eksik enerji alanýydý.

DIÞ DÜNYA YÜKSEK ENERJÝ ALANIYDI. ÝÇ DÜNYA YANÝ HAYAT ALÇAK VE TAMAMLANACAK OLAN ENERJÝ ALANIYDI. Dýþtaki enerji yüksek basýnçlý dýþ dünyadan, alçak basýnçlý iç dünyaya doðru akan parçalý bir yük enerjisiydi.

Yük enerjisi hayat üzerinde beslenme, barýnma, savunma gibi dýþa doðru yani yüksek basýnca doðru daha fazla enerji harcamakla hayat, düzenli seleksiyon yapan enerji transferli yönelimlerleydi.

Kolektif alanlar, doðal alan üzerine açýlmýþ olan oyuk alanlarýydý. Kolektif alan ve kolektif etki soyuttu. Ama iþleyiþlerle, üretim alaný düzenleriyle, somut alanlardý. Kolektif alaný kolektif yapan giriþmeleri kolektif baðlanýmý ile kiþi öznelerdi. Kolektif alanlar doðal bir ortamýn nesnel iþleyiþine baðlý her bir angajmanlar içindeki özneler eþliðinde fiziksel alanlarla birlikte vardý.

Kolektif alanlarý kendi aralarýnda baðlanýr yapan etkisel çek imleyicileri öznenin temel gereksinimleriydi. Bir kýsým doðal alan, öznelerin saðlasan sosyal iliþkileri ile, beraberce kiþi üzerinde belirleyicilerdi. Öznelerin temel korunumlu saðlasan yönelimi ve öznenin sosyal dayanýþmalý iliþkiler giriþmesi bir kýsým doðal alaný kolektif alan yapmakla belirler. Doðal alan, saðlasan iliþkilerin “sosyal uzamlarý” kadar bir kýsmýyla doðal alaný parçalý ve yalýtýma eder. Özneler doðal alaný parça bir kolektif alan etkisine çevirirler.

En az dýþ dünya iliþkisi dediðimiz doðal alanlar, o yerdeki kiþinin kendi vücudu içinde yalýtýmlýdýr. Yani kiþi en az dýþ dünya iliþkisiyle yalýtýmlý ve dýþ dünya iliþkilerini özelleþtiren davranýþlarladýr. Kiþinin öznel olmasý dýþýnda kiþi davranýþlý iliþkiler de dýþ dünya iliþkileri gibi olmak zorundadýr.

Öznenin yaptýklarýný en az dýþ dünya etkileri belirler. Sosyal özne ve üreten kolektif özne kiþi içindeki en az dýþ dünya iliþkilerini sýralayýp geciktirip türlü hedeflerle biçimleyebilir. Yine doðal alaný dýþtaki biyolojik kiþilerin barýnma-saðlama yapma süreçleri, birbirlerini sosyal duygudaþlýkla yakýnsar olmalarý ve yine birbirini kolektife etmekle, kolektif kiþiler doðal alaný özel ve öznel kalýplarla belirlerler.

Kýsacasý içte korunan temel yasalarla ve dýþtan da sosyal bað hareketi ile olan “öznelerimiz de” o doðal alaný (çevreyi) bu iki giriþimle parçalý bir kolektif alan yaparlar. Bu iþi de kolektif baðlaným enerjisiyle yaparlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.