..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Nisan 2023
Kolektif Alan 18  
Bayram Kaya
Bir kolektif alan içinde, enerji geçiþiyle transfer edilen enerji kuplajý (baðlantýsý, aktarýmý, yansýmasý) yük enerjisidir. Yük enerjisi kiþilerini karþýlýk ve denk bir sorumlulukla davrandýrýr. Kiþilerin yüklendiði bu yükler kiþileri belli sorumluluklarý içinde eylemli kýlacak olan yüklenme hareketleridir. Yüklenme hareketleri kolektif birim zaman nedenle özne etrafýnda boþ zaman etkinliði ortaya kor (artýk zaman ortaya kor).


:AEE:
“Üretim hareketi” gruplar arasý üretim iliþkisinden doðmuþtu. Her grup farklý kullaným ve farklý tüketim tarzýnýn üretim alanýydý. Kolektif alan artýk saðlasan bir üretim alanýydý. Kolektif alan sosyal iliþkiyi üretim iliþkisiyle koruyordu. Totem meslekleri farklý kullaným ve farklý tüketimlerin deðiþtirme deðerini ortaya koyuyordu. Bu deðiþtirme deðeri nedenle “üretim hareketi gruplar arasý fark olan giriþmenin ürünüdür”.

Gruplar arasý tarýmcý meslekler, madenci meslekler, çobanlýk gibi fark yaratan meslek iliþkilerinin her biri farklý iþlev, farklý iþ türü, farklý düþünce ve uðraþ aþamalarýydý. Farklý isimlendirmelerdi. Farklý tür iþ ortaya koymalardý. Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri ile farklý düþünme mantýðý ortaya koymanýn cazibesiydiler.

Yine üretim iliþkisi “Farklý iþe göre farklý düþünme ve farklý düþünce ortaya koymanýn mecra giriþmesiydiler” vs. Yani bir çoban tarýmcý gibi madenci gibi düþünemediði gibi bir madenci de bir tarýmcý bir çoban gibi mantýk dizgesi oluþturamýyordu. Görülen iþler düþünce dünyasýnýn içine yansýmýþtý.

Ýþte þimdiki gibi çok köklü düþünmenin kaynaðý, “bir üretim hareketi içinde çoklu üretim iliþkisinin girift iliþkilerden doðan zorunlu ve çok köklü karmaþýk düþünmelerdi”. Çok köklü düþünce yakýndan uzaða doðru düþünme ve eylemini; dünyadan evrene doðru düþünmenin eylem kaynaðý olmakla çok köklü düþünce yeni bir kapasite kullanýmýydý.

Kiþinin davranýþlarý korunan yasalarlaydý. Kiþinin davranýþlarý bencil eylemle yöneltilen duygularlaydý. Kiþilerin bu tür bencil duygulu davranýþlarý kolektif baðlanýmlar için temel düzlemli baþlangýç koþuluydu. Kiþinin bencilce olan baþlangýç koþullu eðim, hareket ve giriþme yapýcý bu davranýþlarý kiþi ile kolektif alanýn bað yapýcý noktalarýydý.

Kiþinin beslenme, savunma, güvende olma gibi açýk uçlu bencil polarmalý bað noktalarý kolektif baðlanýmlarý ortaya koyar. Kolektif baðlanýmlar kiþinin üzerinden kiþiler üzerine doðrudur. Ve kiþiler üzerinden de kiþi üzerine doðrudur. Kiþi belirlenimini oluþan polar bað noktalarý kolektif alanýn transfer edeceði enerji düðüm noktalarýydý.

Enerji düðümlerinin her biri, her bir bencil oluþlarýn kendisiydi. Açlýk, güvende olma gibi kiþisi düðüm enerjisi, kendi kiþisini kolektif eðime doðru baðlaným yaptýrýr. Besin bulma gibi kiþi üzerinde bulunan düðüm enerjisi, karþý kiþi üzerine transfer edilir.

Transfer edilen besin bulucu düðüm enerjisi de karþý kiþi üzerinde güvenlik saðlatmalý düðüm enerjisine dönüþür. Karþý tarafa gönderilen besin bulucu transfer enerjisinin karþý taraf üzerinde güvenlik saðlamasý olarak tekrar ilk kiþi üzerine döner. Ýþte bu dönüþüm iþi ancak kolektif alan içinde oluþmakla dönüþüm iþini kolektif alan belirler. Kolektif alan kolektif etkiyi ortaya çýkarýr.

Bu tarz giriþme kolektif alan içinde kiþisel enerjinin kiþiler arasý enerji dönüþümlü enerji deðiþimleridir. Kolektif alan içindeki bu dönüþümler enerjinin birbirine karþýlýklý olmasýnýn denk olma deðiþimidirler.

Yine kolektif alan içindeki enerji transferli geçiþme ve enerji dönüþmeleri de karþý özne üzerinde zaman etkili, çevrimleriyle; kýsa bir süre zaman sal gecikmeli aksamalarýyla bir paylaþma eylemdirler.

Bir kolektif alan içinde, enerji geçiþiyle transfer edilen enerji kuplajý (baðlantýsý, aktarýmý, yansýmasý) yük enerjisidir. Yük enerjisi kiþilerini karþýlýk ve denk bir sorumlulukla davrandýrýr. Kiþilerin yüklendiði bu yükler kiþileri belli sorumluluklarý içinde eylemli kýlacak olan yüklenme hareketleridir. Yüklenme hareketleri kolektif birim zaman nedenle özne etrafýnda boþ zaman etkinliði ortaya kor (artýk zaman ortaya kor).

Karþýlýklý baðlaným iliþkisi içinde besin bulucu bir kiþi, “besin bulma” iþini yüklenir. Besin bulucu öznenin kuplaj edilen transfer enerjisi karþý özneler tarafýnda karþýlanmasý sýrasýnda sinerjin bir enerji açýða çýkar. Sinerjin enerji kiþiler üzerinde, boþ zaman etkinliði olmanýn enerjisine dönüþür.

Boþ zaman etkinliðinin ortaya koyacak olan da kolektif birim zaman etkinliðidir. Kolektif birim zaman etkinliði tekil kiþi eylemli olan uzam zamaný, hayli kýsaltan bir sinerjidir.

Böylece kiþiler kolektif birim zamanla, kolektif bir alan zarfýnda, kolektif etkili; kendi boþ zamanlarý içindedirler. Boþ zaman içinde kiþiler keyfi etkinlikle daha rahat merak giderici oyun severlik içinde olurlar. Kolektif sinerji, ortam kiþilerine boþ zaman olmaya bir olanak ve bir alan açma, iþidir.

Ýþte kiþiler bu boþ zaman etkinliði içinde sürdürülebilir bir biliþ, buluþ araþtýrma geliþtirme etkinliði yapabilirler. Av yapma gibi gün boyu süren tekil bir eylem sürekliliði, gün içi kolektif birim zamanlý kolektif özneler üzerinde kesikli sürekli ve parçalý iþe dönüþürler. Kiþiler de kolektif birim zaman içinde açýða çýkan sinerjin enerjiyi, eðlence gibi biliþ buluþa da çevirirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.