..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Yûþa Irmak




23 Haziran 2022
Hayde Hep Birlikte Arayalým Suçlularý  
Yûþa Irmak
Öyledir hep. Bu ülkede ne zaman bir sýkýntý yaþansa; yüreðimizi burkan, içimizi yakan bir afetle, felaketle karþýlaþsak, daha acýmýz bir seksen yerde yatýyorken, baþlarýz iþaret parmaðýmýzý bir yerlere çevirmeye… Milletçe huyumuzdur bu, kurumasý gereken. Ama kurumaz nedense…


:DFD:
Öyledir hep. Bu ülkede ne zaman bir sýkýntý yaþansa; yüreðimizi burkan, içimizi yakan bir afetle, felaketle karþýlaþsak, daha acýmýz bir seksen yerde yatýyorken, baþlarýz iþaret parmaðýmýzý bir yerlere çevirmeye… Milletçe huyumuzdur bu, kurumasý gereken.

Ama kurumaz nedense…


Bir bina yýkýlýr örneðin… Hemen birileri: “falanca partinin belediyesi izin vermiþti zaten” diye kinin, öfkenin akacaðý hedefi gösterir. Yekdiðeri, “Biz orada koþturuyoruz, çalýþýyoruz amma filanca zihniyetin insanlarý yok buralarda” diye homurdanarak yapar yapacaðýný, yaptýðýnýn hayrýný da kediye yükler tabi.

En kolay iþaret parmaðýmýza hükmeden bir neslin ahfadýyýz biz. En rahat ve sorumsuzca onu kullanýrýz çünkü. Ýlan eder, hedef gösterir, suçlar ve cezalandýrýrýz parmaklarýmýzla…

Ýþte dün gece Marmaris’te içimizi yakan bir orman yangýný baþladý. Hadise duyulur duyulmaz devlet yetkilileri anýnda havadan, karadan, ekipleri organize ederek müdahale etti ve çok þükür öðlen civarý yangýn daha büyük zararlar vermeden söndürüldü!

Bilirsiniz orman yangýnlarýna müdahalede esas olan havadan deðil karadan yapýlandýr. Marmaris yangýnýnda devlet hem karadan hem havadan müdahale ettiði halde iþsiz bir sanatçý müsveddesi üstelik devletin yangýnla ilgili paylaþtýðý bir fotoðrafý kullanarak: “Uçaklar nerede” diye yangýn söndürme uzmaný gibi efelenmeye, kendince ceza kesmeye çalýþtý…
Ýnsanlar aslý astarý olmayan yalan paylaþým yüzünden bir travma yaþayarak yetkililerin “kasýtlý müdahale etmediði”ni filan sandý… Paylaþýmý “Recep Ývedik” namýyla bildiðimiz bir osuruðuyla milyonlarý güldüren komedyenimiz Þahan Gökbakar’dan baþkasý deðildi. Salladýðý yalan yayýlýnca saðcýsý-solcusu hemen her görüþten kiþiler, yanan aðaçlara mý yoksa kayýtsýz kaldýklarý sanýlan yetkilileri mi kýzacaðýný kestiremedi…
Bu tarz yalan da deðil direk iftira ve maksatlý paylaþýmlarýn insanlar üzerinde bir acý ve sarsýntý yaþattýðýný, yapýlan RT’lerden ve twitin altýnda yapýlan beddualardan anlayabiliyorsunuz.
Nedendir bilinmez sosyal medyada yalan içerikler saniyesinde yayýlýyor! Ancak gerçeklerinde ortaya çýkma gibi bir durumu var elbette. Meðer gerçek: “Osuruktan Tayyere Þahan”ýn anlattýðý gibi deðil, tersine yetkililerin zaman kaybetmeden olaya müdahale ettiði, hatta paylaþtýðý görselin bile devletin olay yerindeki helikopterin içinden çekildiði anlaþýlýnca bu sefer Twitter’da herkes hep bir aðýzdan: “#AllahBelanýVersinÞahan” diye tag açýp ana, avrat küfür etmeye baþladý…
Peki deðer miydi buna?!
Bence deðmezdi. Zira daha iþin uzmanlarý bile olayýn ne olduðunu anlamaya çalýþýrken bir komedyen parçasý çýkýp milyonluk hesabýndan; sýrf etkileþim alma, muhalif olduðunu göstermek, birilerine yaranmak için, kasýtlý olarak yalan bir paylaþýmda bulundu. Üstelik yazdýklarýna kendisi bile inanmadan, hiç içi yanmadan, vicdaný sýzlamadan yaptý… Þayet vicdanlý biri olsaydý “ne gerek var böyle bir paylaþýma” diye düþünür, onca insaný yalan söyleyerek galeyana getirmeye çalýþýp, sonrasýnda beddua almaya, küfür yemeye deðmeyeceðini anlardý. Düþünün, daha insanlar kendine gelememiþken, yanan çamlarýn dumaný daðýlmamýþken, sýrf muhalifliðini göstermek için; devleti, yetkilileri onca gönüllü orman görevlisini “müdahale edilmiyor” diye suçlayýp birilerinin yakasýna yapýþmasý sanýyorum hiç bir sanat anlayýþýyla baðdaþmaz!

Daha önce dediklerim elbette baki… Elbette bu tür felaketler sadece ormanlarýmýzý yok etmiyor, insanlarýn anlýk tepkilerini de normal karþýlýyorum karþýlamasýna da istenmeyen böylesi durumlarda insanlýðýmýzdan çýktýðýmýzý da görmek gerekir… Beri taraftan, içimizde yaþayan insanlarýn niyetini net bir þekilde görme þansýný yakalýyoruz. Ýnsanlarý yalanlarýyla tahrik edip üzenlerin listesini bir bir tutuyoruz. Bu yüzden kimse kimseye kýzmasýn, alýnmasýn, gocunmasýn ama “Yalan Haber”i yapan kiþi babam da olsa mutlaka devletin azametini görmeli artýk! Öyle kolay olmamalý bu iþler. Ben dahil binlerce insaný huzursuz etmeye, içini yakmaya, hakkýna, hukukuna girmeye hiç kimsenin hakký yok zira. Hani muhalifsen, aykýrýysan, beðenmiyorsan gider gönlünün yattýðý partide vekil aday olur kazanýrsan vekil olarak meclise girersin. Ya da götün yiyorsa kendi partini kurar, projelerini anlatýr halkýn oyunu alýr diðer tüm liderler veya vekiller gibi istediðin þeyi yapmaya çalýþýrsýn. Demokrasi dediðimiz olay tam olarak bu deðil midir? Yapamýyorsan da öyle boþ mideden atýp, tutamazsýn! Kaldý ki sen bir sanatçýsýn! Sen yaparsan o zaman insanlarýn da hep bir aðýzdan; anana, avradýna, sülalene küfür edip bela okumasýna da kýzamasýn!..

Ayrýca bu güruhun hassasiyetleri arasýnda hiç bir zaman ormanlarýmýz, aðaçlarýmýz, milli konularýmýz olmamýþtýr… Gördük biz ne zaman sanatçý olduklarýný… Ne yaptýklarýný da iyi biliyoruz! Bunlar bu ülkede yerlilik, millilik ve birliktelik gerektiren herhangi bir konuda tek bir cümle kurup halkýn yanýnda yer alan paylaþýmlarda bulunmamýþlardýr! Bunlar, sosyal medyada birilerinin dediði gibi: “Sorospunun çocuklarý” olarak algýlanýyorlar iþte hepsi bu! Diyorum ya bu zevata bunca hürriyet gerçekten çok fazla… Bir insan istediði her yalaný böyle kolay söyleyememeli artýk, bunun bir yaptýrýmý olmalý! Sosyal medyadan; “yangýna müdahale edilmiyor”, “uçaklarýmýz nerede” diye bin km öteden atýp tutmak dünyanýn en kolay iþi! Ýnsan dinler, anlar, söyler! Ama yok! Yalanýn da RT edicisi, Favcýsý onlarda çok. Sýrf like uðruna yaþar mý lan insan? Ýnanýn þaþýrýp kalýyorum ve bir insan olarak utancýmdan yerin dibine giriyorum böylesi ahlaksýzlýklar karþýsýnda…

Hem çok meraklýysa, o kadar sanatçýysa baþýný çevirip CHP’nin yönettiði Ýstanbul’un göbeðinde kesip, yok ettiði aðaçlarý da sorsun yiyorsa!
Kim kesti bu aðaçlarý, kim sýçtý denizlerimize, kim sýçtý yollarýmýza, kim kullanýlmaz hale getirdi milyarlýk otobüslerimizi diye bi sorsun…
Kim teröristleri doldurdu belediyelerimize, Ýmamoðlu’nun kimlere kýyak geçtiðini, hangi sanatçýlara para aktardýðýný, Ýstanbul’da kar ve sel felaketlerinde insanlar canlarýný kurtarmaya çalýþýrken yurtdýþýna kaymaya giden yöneticisine -gelen tepkilere raðmen-; “sen kaymana devam et” derken hiç acý çekmiþ mi acaba!?
Evet, hadi sorun çok meraklýysanýz! Çok sanatçýysanýz! Sorun, biz de sizlere gerçek sanatçý bunlar iþte deyip alkýþlayalým.

Ýþten çýkartmayacaðýz deyip namus sözü verdikleri ÝBB çalýþanlarýndan kaç bin tanesinin ekmeðiyle oynamýþlar sorun mesela!

Ya her þeyi geçtim tarafý olduðu partinin belediye baþkanýna; doðru, düzgün, iyi, güzel, bir tek icraatýný sorsunlar yeter aslýnda! Hangi iþi hangi binayý, hangi yolu, hangi metroyu, hangi ihaleyi dört dörtlük usulüne uygun yapmýþlar açýklasýnlar bizlere…

Sizin gibi masum ayaklarýna yatan ama söz konusu çýkarý ve menfaati olunca affedersiniz de anasýný satacak kadar gözü dönmüþ ehli dünya sanatçýlarýn bu ülkede zerre kadar deðeri, kýymeti yok artýk.
En azýndan deðerden, kýymetten, insandan, sanatçýdan anlayan kiþilerin nezdinde yok. Anlýyoruz ki sizler bayýlýyorsunuz kendinizi ve kendi çapsýz kitlenizi basit yalanlarla kandýrmaya… Bari iþaret parmaðýnýza sahip çýkýp vebal almayýn be… Bari güzel bir hatýra býrakýn ekmek yediðiniz þu cennet vatanda. Bari birileri gelip mezarýnýzýn üzerinde dans etmesin…
Ne diyeyim bilmiyorum ama ne söylesek bunlara vallahi, billahi laf-ý güzaf… Allah, bizleri bu anlayýþýn eline hiç bir zaman býrakmasýn! Onlara muhtaç etmesin dedirttiriyorsunuz insana… Yanlarýnda susuzluktan ölse biri, bir bardak su yerine Polis Ýmdat’ý arayacak kadar yavþak tiplerin ne sanat anlayýþýna, ne de vatanseverlik anlayýþýna ihtiyacý yok bu milletin!
Nefret ediyoruz yalanlarýnýzdan.
Nefret ediyoruz sanatýnýzdan, sözde sanatçý kiþiliksizliðinizden!
Ama siz de haklýsýnýz. Nasýl olsa her þeyi yiyen, inanan mal bir kitleniz var!
Öyle ya bir tarafta osuruðuyla ortalýðý kokudan durulmaz hale getireni takip eden milyonlar,
diðer tarafta güven duyulmasý gereken resmi hesaplarýn üç-beþ bin takipçisi var..

Ýnanýn kimse masum deðil gözümde! Hiçbir masumu yok bu günahýn, devletinden herkesine…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neyimizi Kaybettik
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
No Comment
Her Ýþte Bir Hayýr Vardýr
Penis Bilgeliði
Sempati ve Antipati
Memelerin Sürprizi
Aðýr ve Hafif Erkekler! Biraz da Adalet
Teknik Yaklaþýmý Kullanamayan Erkeklere Ýthafen…
Affeder Misiniz?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Seviye
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Hizipçi Memur Partisi Chp
Arzu Yeterli Deðil
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
Chp’nin Psikopatolojisi
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.