..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Aydýn Akdeniz




14 Haziran 2009
Nev Zuhur Zamane Karunlarý ve Sudan Petrolü  
Aydýn Akdeniz
Somali’deki açlýk, kuraklýk ve çocuk ölümlerini içeren görüntüleri bir zamanlar ekranlarda bolca izlerdik. Kara derili Afrikalýnýn bu içler acýsý durumu köle ticaretinin yaygýn olarak yapýldýðý orta çaðdan bu güne deðiþmeksizin süre geldi. Belki de milat öncesi bir arka uzantýsý bile vardýr bahtsýzlýklarýnýn. Öyle ya mýsýr gibi devasa bir uygarlýða komþu olacaksýn da yapýmý onlarca yýlý bulan piramitlerin inþasýnda, gereken giderlerin temini için baþvurulan bir kaynak olmayacaksýn aklýn alacaðý bir durum deðil bu. Her ne ise, yakýnlarda Darfur problemini ele alan bir film izlemiþtim. Gördüklerim karþýsýnda tüylerin ürperdi. Bu nedenle Sudan’da ne oluyor? Merak edip, artýk vazgeçilmez bir tutkuya dönüþen internet ortamýnda konu ile ilgili turlara baþladým.


:AIFH:
Somali’deki açlýk, kuraklýk ve çocuk ölümlerini içeren görüntüleri bir zamanlar ekranlarda bolca izlerdik. Kara derili Afrikalýnýn bu içler acýsý durumu köle ticaretinin yaygýn olarak yapýldýðý orta çaðdan bu güne deðiþmeksizin süre geldi. Belki de milat öncesi bir arka uzantýsý bile vardýr bahtsýzlýklarýnýn. Öyle ya mýsýr gibi devasa bir uygarlýða komþu olacaksýn da yapýmý onlarca yýlý bulan piramitlerin inþasýnda, gereken giderlerin temini için baþvurulan bir kaynak olmayacaksýn aklýn alacaðý bir durum deðil bu. Her ne ise, yakýnlarda Darfur problemini ele alan bir film izlemiþtim. Gördüklerim karþýsýnda tüylerin ürperdi. Bu nedenle Sudan’da ne oluyor? Merak edip, artýk vazgeçilmez bir tutkuya dönüþen internet ortamýnda konu ile ilgili turlara baþladým.

Ýlk defa Latin kökenli dillerin dýþýnda tamamen yabancý olduðum Afrika dilleriyle yazýlmýþ sayfalarý gördüm. Buradan Cihan haber ajansýnýn konu ile ilgili bir yazýsýna ulaþtým. Darfur’daki problem ele alýnmýþtý. Sudan Büyükelçiliði Enformasyon Ataþesi Abdurrahim Muhyeddin’in verdiði demeçleri içeren yazýda kýsa, kýsa alýntý yaptýðým þu bilgiler bulunmaktaydý ; “ 1972 ve 1983 yýllarý arasýnda yaþanan çatýþmalarda 2 milyon insan hayatýný kaybetti. Bazý dýþ güçler Sudan’ýn istikrara kavuþmasýný istemedikleri için son dönemde Darfur sorununu ortaya çýkardýlar ve çatýþmalarýn alevlenmesinde etkin rol üstlendiler. Dýþ basýnda Darfur sorununu Arap kabilelerin Afrikalý kabileleri katlettiði yönünde haberler yayýnlayarak kamuoyu oluþturmaya çalýþtýlar. Oysa Darfur’da yaþayan kabileler iç içedir ve aralarýnda böyle bir sorun yoktur….200 milyon dönüm tarým arazisine sahibiz. Bu Ýngiltere’nin topraklarýnýn on misli fazlasý demektir… Hayvancýlýkta 140 milyon baþ hayvanýn yetiþtirildiði önemli bir tarým ve hayvancýlýk ülkesiyiz. Günde 300 bin varil petrol ihraç eden ve iki yýl içinde bu kapasiteyi 500 bin varile çýkartmayý hedefleyen bir ülkeyiz. Çok zengin maden kaynaklarýna sahibiz ancak bu zenginliðimizi ülkenin istikrarý için kullanmamýz, dýþ güçler tarafýndan engellenme gayreti içindedir.

Kendisine Darfur’da tam anlamýyla yaþanan nedir? Þeklindeki soruya þu þekilde cevap verir; “ Amerika, Darfur’u gerekçe göstererek Sudan’a girmek ve iktidardaki hükümeti ortadan kaldýrmak istiyor. Bu mesele sadece Darfur’la sýnýrlý bir sorun deðil. Darfur’daki sorunun altýnda güneyde 21 yýldýr devam eden iç savaþ var. Amerika iktidarý kendisine yakýn olan ve 21 yýldýr hükümetle savaþan jhon Grang’a devretmek için uðraþýyor. Jhon Grang taraftarlarý halkýn yüzde 32’ini oluþturuyor. Gösterilen bir diðer sebep ise Amerikanýn bölgeye petrol için geldiðinin söylenmesi. Bu da sebeplerden biri ama asla asýl etken deðil. Sudan’da petrolü Amerika buldu ama çýkartmak istemedi. Þimdi Çinliler ve Malezya ortak çýkarýyor. Hükümet aslýna bakýlýrsa ABD’nin burada yatýrým yapmasýný istiyor. Fakat ABD bunu reddediyor. Çünkü hükümeti kendi mantalitesinden uzak buluyor. Darfur Orta Afrika ve Kuzey Afrikaya ulaþmak için en ideal nokta. Burada elde edilecek bir üs tüm bölgeyi denetim altýna alabilir….”

Ortadaki bu sorunlar yüzünden Sudanlý göçebeler Çad sýnýrýndaki Fransa büyüklüðünde bir mülteci kampýna sýðýnmaya çalýþýrlar. Buraya ulaþabilen 76 bin kiþinin dýþýnda 100 bin Sudan’lýda buraya ulaþmaya çalýþmaktadýr.

Sanýrým birkaç yýl öncesine ait bu sorunlarýn umarým üstesinden gelinmiþ, aranýlan huzur ve istikrar ortamý yeniden saðlanmýþtýr.

Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözümüz Aydýn! Sonun da Bölgemiz Nükleer Baþlýklý Silahlardan Arýnýyor...
Hani Üçüncü Dünya Savaþý Çýkacaktý!
Ortadoðu"nun Çizilen Yeni Haritasýnda Þii Bloða Karþý Türk - Kürt Ýttifaký
Primitive Kavramlarda Günü Yaþamak!
Lablace'nin Þeytaný Gözüyle Ýnsan ve Politika..!
ve Dünya, Ortadoðu"da Kendi Yalnýzlýðýna Bir Kez Daha Þahit Olurken...
Asimetrik Körlükte, Doðu Türkistan!
Uçan, Uçurulan, Uçuþturulan Bunca Þey Arasýnda Uçan Otomobiller...
Türkiye Ýsrail Ýliþkilerin de "Ayrýlýk" Sinyali Midir? Görünen..!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deist Mentalitenin Öncülleri Olarak Hermetik, Okültik, Panteist Açýlýmlar
Tolstoy Müslüman Olmuþ Muydu?
Recep Ývedik'e Sonunda Bunu da Yaptýlar!
Tarlaya, Ýnsan Tohumu Eken Deist Filozof…
Sahne Iþýklarýnýn Büyüleyiciliði ve Entellektüellik Arasýnda Ýkilem!
Kayýp Barnabas Ýncil'i Gerçekten Bulundu Ýse Tarih Bundan Sonra Nasýl Þekillenir?
Sosyokültürel Deðiþkenliðimizde Coðrafi Bir Etki Olarak Anadolu Gerçekliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.