..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Aydýn akdeniz




6 Aðustos 2008
Sosyokültürel Deðiþkenliðimizde Coðrafi Bir Etki Olarak Anadolu Gerçekliði  
Aydýn akdeniz
Coðrafi bir konum, bu topraklarda yaþama kararlýlýðýnda olanlarýn karþýsýna iþte böyle bir iþve ile çýkýyordu. Bu topraklarda yaþayacak olan toplumlar geldikleri yer her neresi olursa olsun farklýlaþmak zorunda kalacaklardý. Doðudan batýdan, kuzeyden ya da güneyden hangi yönden gelmiþ olsalar da þu coðrafyanýn içinde barýndýrdýðý gerçeklerle yüzleþecek ve beraberinde getirdiði deðerlerinden arýnacak, bu topraklarýn izin verdiði nispette olanlarýný sahiplenebilecekti ancak. Çünkü iki kýtanýn kendi bünyelerinde barýndýrdýðý zenginlik ve bunlarýn elde sýký sýkýya tutulma kararlýlýðý þu topraklar üzerinde bir kýrýlmaya ve ortaya bir boþluðun çýkmasýna neden oluyordu. Yöresel dokuya uygun olarak buralarda þekillenen medeniyetler söz konusu olan bu boþluðu ne kadar dengeleri gözeterek ve buna kendilerinden olaný ne kadar kabul ettirebilmiþse o nispette büyüme ve varlýðýný sürdürme imkâný bulmuþtur.


:AHAG:
Zor bir coðrafyada yaþamanýn geçmiþten bugüne uzanan sýkýntýlarýný sürekli olarak devralmakta bölge insaný. Genetik özelliklerin mirasçýsý olmak gibi bir þey; elinizde bulunmayan nedenlerle yüklendiðiniz özelliklerin, duruþunuza müspet ya da menfi etkileriyle boðuþmak zorunda kalýþýnýz ne kadar sizin doðrudan doðruya bizzat kendi kazanýmlarýnýzla ilgili ise burada da benzer bir durum söz konusu. Asya ile Avrupa arasýnda sýkýþýp kalan ve bu coðrafyada yaþayan toplumlar, kendilerini siyasi ve kültürel birlikteliði oluþturacak olan sürecin ilk adýmlarýný atarken bile önlerinde söz konusu olan kimlik bunalýmýný buldular. Asyalý mý olacaklardý yoksa Avrupalý mý? Ýliþkiler hangi zeminde, nasýl geliþtirilecekti? Dünya’ya bakýþta birbirine taban tabana zýt olan bu iki ayrý mantýðýn kendi coðrafyalarýnda þekillendirdiði sosyokültürel dinamiklerin; birbirleriyle karþýlaþarak rekabete giriþtikleri, varlýk mücadelesi verdikleri þu topraklarda tercihler hangi yönde yapýlacaktý!

Coðrafi bir konum, bu topraklarda yaþama kararlýlýðýnda olanlarýn karþýsýna iþte böyle bir iþve ile çýkýyordu. Bu topraklarda yaþayacak olan toplumlar geldikleri yer her neresi olursa olsun farklýlaþmak zorunda kalacaklardý. Doðudan batýdan, kuzeyden ya da güneyden hangi yönden gelmiþ olsalar da þu coðrafyanýn içinde barýndýrdýðý gerçeklerle yüzleþecek ve beraberinde getirdiði deðerlerinden arýnacak, bu topraklarýn izin verdiði nispette olanlarýný sahiplenebilecekti ancak. Çünkü iki kýtanýn kendi bünyelerinde barýndýrdýðý zenginlik ve bunlarýn elde sýký sýkýya tutulma kararlýlýðý þu topraklar üzerinde bir kýrýlmaya ve ortaya bir boþluðun çýkmasýna neden oluyordu. Yöresel dokuya uygun olarak buralarda þekillenen medeniyetler söz konusu olan bu boþluðu ne kadar dengeleri gözeterek ve buna kendilerinden olaný ne kadar kabul ettirebilmiþse o nispette büyüme ve varlýðýný sürdürme imkâný bulmuþtur. Kýsacasý bu topraklar kendi gerçekliðinin farkýnda olana yaþama fýrsatý tanýyor, farklýlýklarý kendi bünyesinde harmanlayarak bunu sonunda yine kendine benzetiyordu. Bu misyonun bilincinde olana ise bakir alanlara doðru uzanan bir hareket kabiliyeti veriyordu. Duraðan ve hantal olaný deðiþime zorlayacak bir dinamizm ve canlýlýk bahþediyordu!

Bu topraklarýn gerçekliðini ve sahip olduðu potansiyeli fark eden harici unsurlarýn iþtah ve gayreti geçmiþten bugüne hiç eksik olmamýþ ve bu topraklarda yaþayan toplumlarý daima uyanýk olmaya ve birbirleriyle dayanýþmaya sevk etmiþtir. Günümüzde yaþanan sosyal sorunlarýn ne kadar bununla ilintili olduðunu sanýrým çok ciddi bir þekilde düþünmek durumundayýz bugünlerde!
Aydýn AKDENÝZ
aakdeniz1965@hotmail.com
http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=772664



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deist Mentalitenin Öncülleri Olarak Hermetik, Okültik, Panteist Açýlýmlar
Gözümüz Aydýn! Sonun da Bölgemiz Nükleer Baþlýklý Silahlardan Arýnýyor...
Tolstoy Müslüman Olmuþ Muydu?
Recep Ývedik'e Sonunda Bunu da Yaptýlar!
Hani Üçüncü Dünya Savaþý Çýkacaktý!
Ortadoðu"nun Çizilen Yeni Haritasýnda Þii Bloða Karþý Türk - Kürt Ýttifaký
Tarlaya, Ýnsan Tohumu Eken Deist Filozof…
Primitive Kavramlarda Günü Yaþamak!
Sahne Iþýklarýnýn Büyüleyiciliði ve Entellektüellik Arasýnda Ýkilem!
Lablace'nin Þeytaný Gözüyle Ýnsan ve Politika..!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.