..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mehmet CAN




1 Þubat 2007
Roman'ýn Sonu Amerika'nýn Akibeti! - 1 -  
Mehmet CAN
Tarihi saðlýklý analize tabi tutamayan toplumlar yada bireyler elbette kendi döneminin sorunlarýna da saðlýklý yaklaþýmlar sunmaktan yoksun veya............ bu cümleden bizler özellikle bizi biz yapan deðerlerden beslenen Muvahhidler... Ve sonrasýný size sunuyorum.


:BEEB:
Roma'nýn sonu ve Amerika'nýn akibeti ! ( 1 )



" Yeryüzünde dolaþýp kendilerinden öncekilerin sonlarýnýn nasýl olduðunu görmezler mi? Allah onlarý yere batýrmýþtýr. Kafirlere de onlarýn benzeri vardýr." Muhammed -10

Bu güne kadar gerçek adalet ilkesi üstüne kendini inþa etmiþ -Ýlahi öncü devletleri hariç- güçlü devletleri tarih bize çok cýlýz ulaþtýrmýþtýr.
Büyük devletlerin -ki, kastýmýz daha ziyade imparatorluklardýr- kendilerini en güçlü kabul ettikeleri dönemde en fazla düþmanlarýnýn da olduðu dönemlerdir. Eþitlik ve adaletten uzaklaþtýklarýnýn zirvesidir bir bakýma. Böyle olmakla birlikte, nedeni çoðu zaman gerektiði gibi doðru bir þekilde açýklanmaz. Ancak, miadýný doldurup tarih sayfalarýnda yerini aldýktan nice zaman sonra þu yada bu sebeplerden dolayý denilerek geçiþtirilir ve gerçekten gerektiði gibi yeterli bir ders de çýkartýlmaz. Öyle ya; 1300 küsur yýldan beri tarihin ve bu tarihi süreç içinde yaþayan insanlarýn ne kadarý Kerbela Kýyamýndan ders çýkarabildi ki? Kaldý ki, diðer tarihi olaylardan hiçbiri Kerbela olayý kadar net ve insanlýða ýþýk tutacak mesajlar içermemiþtir.
Ýmparatorluklarýn özelliklerinden biride baþka ülke ve halklara ekonomik,siyasal, kültürel ve askeri egemenlik kurmalarýdýr. Öte yandan hiçbir imparatorluk hedefi olan kendi deðerlerinden ve emellerinden vazgeçmiþ deðildir. Nihayet bu tutku onlarýn son dönemlerine kadar devam etmiþ ve böylece son bulmuþlardýr.
Tarihte hiçbir siyasi güç ve irade kýyama kalkmýþ halk hareketlerinin önünü alamamýþtýr. Nitekim yakýn tarihte Ýslam inkýlabýný oluþturan Ýran'daki halk harekti veya 1789 Fýransýz devriminde net bir þekilde gözlemlenmiþtir. Halk hareketlerinin karþýt güçleri ne yapabilirler veya yapmýþlar? Gözaltý, iþkence,sürgün ve öyle ki bir günde 10 bin 15 bin leri bile katledebilmiþler, pekala çözüm olmuþ mu? Kendi sonlarýný hazýrlamanýn ötesinde hiçbir iþe yaramaz ve yaramamýþtýr.

Bu cümleden:
Büyük Roma imparatorluðu dünyanýn en büyük 3 imparatorluðundan biri olarak kabul edilir. Tarihçiler tarafýndan yapýlan incelemelerde rüþtünü M.Ö I. yy da tamamlayan bu (emperyal) devlet öyle ki Akdenizi kendine ait bir içdeniz haline getirmiþ Kýzýldenizine Karadeniz iç deniz statüsünde idi. Keza, Hazar denizine kadar ulaþmýþ bir yapýya sahipti. M.S 5. yy ýn sonlarýna kadar görkemli varlýðýný sürdüren imparatorluk Avrupa, Avrasya ve Afrika'nýn büyük kýsmýnýn fatihi ve tartýþýlmaz malikiydi. Ýmparator Augustus'un hazýrladýðý yasalar ile kendi þeklini alan meþhur Roma imparatorluðu M.S. 476'da Cermen'lerin baskýsýyla yýkýlmýþ ve büyük Roman'ýn yýkýlýþý ortaçaðýn da baþlangýcý olmuþtur.
Gerçekte ise Ortadoðu kökenli Ýsa(a.s)ýn sunduðu tektanrýlý -Tevhid- dinin mensubu olan Muvahhid Mesih'i Mücahidlerin þanlý kýyamlarýnýn etkisi önemsenmelidir. Nihayet Ortadoðu eyaletlerinde görevli Romalý yöneticiler zulüm ve iþkenceyi o denli had safhaya ulaþtýrmýþlardýr ki; Muvahhidlerin büyük bir kýsmý yabani ve yýrtýcý hayvanlara yem olmuþ, niceleri eðlence arenalarýnda kurban sunulmuþ, hakeza; diðer bir kýsmý insan statüsüne dahi konulmadan köle takýmý kabul edilmiþ, her türlü aðýr vergi ve iþkenceler altýda haksýzlýk zulüm ve en enva-i insanlýk dýþý fiillere maruz kalmýþlar.
Zulümle beslenip iþkenceyle büyüyen büyük Roma imparatorluðunda üç sýnýf insan vardý. Asil Romalýlar, Romalýlar ve diðerleri! Roma ve Ýtalya da olanlar I. sýnýf insanlardý. Feth edilen yerlere yöneticiler buradan atanýrlardý. Tarih, Romalýlarý en vahþi medeniyet olarak kaydetmiþtir. Romalýlar herkese karþý suç iþleyebilir ama baþlalarý bir romalýya asla!
Ne var ki; o mimari ve sanatta dönemin en görkemli fakat insanlýktan nasibini alamamýþ büyük Roma imparatorluðu, gerek Cermenlerin gerek Muvahhid Mesihilerin "kanýmýzca asýl etken Muvahhid Mesihilerin eylemleridir" ve gerekse Hun imparatorluðunun etkisiyle parçalandý. Doðu ve Batý roma olarak ikiye bölündü daha sonra Doðu Roma Tarih sürecinde pekte uzun sayýlmayacak kýsa bir süre sonra tarihe karýþtý. Batý Roma imparatorluðu ise Mayýs 1453'e kadar devam etti ve nihayet Osmanlý Türkleri varlýðýna Ýstanbulu alarak varlýðýna son verip Yeni çaðý baþlattýlar.
Roma ve Romalýlar hakkýnda elbette yazýlacak ve söylenecek daha çok þey var ancak biz konumuzla ilgili bazý noktalarý belirttikten sonra günümüzle özdeþleþtirelim.
Nihayet tarih üstüne düþen görevi yerine getirircesine sancaðý Amerika alýr.

"De ki:..Her ümmetin bir eceli vardýr. Ecelleri geldiði zaman artýk ne bir saat geri kalýrlar ne de ileri giderler." Yunus 49
"Kafir olanlar da birbirlerinin yardýmcýlarýdýr. Eðer siz onu (Allah'ýn emirlerini ) yerine getirmezseniz yeryüzünde bir fitne ve büyük bir fesat olur" Enfal-73
Amerika Kýta sýnýn 1492'de keþfinin kesinleþmesiyle kýsa zamanda Avrupa’dan görkemli göçlerle yerleþimler baþlarken tarih yeniden o eski Roma imparatorluk ruhunun hortlayacaðýný nereden bilebilirdi ki? Ne var ki bu süreç berberinde Tarihi, Kültürü ve Halkýyla beraber Bütünsel sayýlacak iki Medeniyetinde sonunu hazýrlýyordu (Ýnka ve Kýzýlderilik medeniyet Avrupa kökenli barbar Amerikalýlar tarafýndan imha edilmiþtir).
Uzun süreli savaþlardan sonra varlýðýný ve hakimiyetini yeni Kýtada tartýþma götürmez þekilde kabul ettiren Amerikalýlarý (ki; bunlar daha ziyade Avrupa’nýn çeþitli ülkelerinden yoksulluk ve diðer sebeplerden ötürü arayýþa yönelen veya kendi ülkelerinde sorun olan çeþitli milletlerden oluþan insanlardý.) Dýþa yönelme arzusu sardý.
1786'da George Washington, Benyamin Franklin ve Alexander Hamilton öncülüðünde hazýrlanan ve bir bakýma dünya sömürüsünün de alt yapýsýný hazýrlayan bu yasa nihayet Amerika birleþik Devletlerinin 100.yýl kutlamalarýna Dönemin Fransa baþkaný tarafýndan kendisine jest olsun diye gönderilen 100 metre boyundaki heykelin baþýna tacýný deðil, tasmasýný takmýþ. Eline aldýðý meþale ile dünyayý yakmaya baþlayacaðýnýn mesajýný adeta bu heykelden ilham alan Amerikanýn yönetimdeki þövalyeleri.
Nihayet 2. Dünya savaþýnda Japonya’nýn sivil halkýna karþý kullanmýþ olduðu Atom bombalarý ile Dünya siyaset sahasýnda tartýþmasýz aðýrlýðýný kabul ettiren Amerika, bununla beraber ekonomide de öncülüðünü kabul ettirmeyi ihmal etmedi. Kýsa sürede Asya, Afrika ya - ve Avrupa ya bu tartýþýlýr! - egemenlikte nihayi söz hakkýna kendini kabul etti, ettirdi!
Genç imparatorluðun konumunun yeterli bir þekilde aydýnlanmasý için;
1- Avrupa ve Amerikanýn Sanayi devrimi ve hammadde temini
2- Sosyalist Rusya’nýn varlýðýnýn gerekliliði
3- Avrupa sömürgecilik sisteminin deðiþmesi
4- Ýslam öncüsü sayýlan Osmanlýnýn kendisini yenileyememesi
5- Müslümanlarýn Bilim ve Teknolojiden uzak kalmalarý
6- Asya ve Afrika kýtalarýnda batý medeniyetinin temsilcilerinin atanmalarý ve metotlarý
7- Ýsrail devletinin oluþmasý, gibi deðinilecek konular baþlý baþýna incelenmesi gereken olgulardýr.
Bu arada tarihi B. Roma imparatorluðu ile genç imparatorluðun benzerliklerine kýsaca deðinelim;
1- Kanun düzenleyicileri Ýdol olmuþlar
2- Egemenlik alanlarýnýn ayný bölge -Ortadoðu-oluþu
3- Tektanrýlý dine karþý amansýz mücadeleleri
4- Mimari ve sanatta dönemin öncüleri
5- Savaþ stratejisi öncelikli
6- Halkýný I. sýnýf kabul etmesi
7- Dokunulmazlýk hakkýna sahip olmasý
8- Ben merkezli yöneticilerin atanmasý
9- Oligarþik (belirli bir azýnlýkla ) yönetim
ve...!
Ancak; Amerika iktidarýnýn kýta keþfinden 4 asýr gibi bir süre sonra ulaþtýðý muazzam insanlýk deðerlerine hizmetten yoksun askeri güç ve ekonomi 2. Dünya savaþý sonunda Amerika - Avrupa ittifaký ile Rusya ihtilafýnýn getirdiði gereklilik! 1979'a dek danýþýklý dövüþle varlýðýný sürdürdü 1990 lý yýllarda tekrar farklý bir pozisyona dönüþmeyi gerektiren Kutuplar arasý öncülerin birleþmesi ile soðuk savaþ özellikle Ortadoðu’da hayati varlýklarýnýn kaynaðý olan noktalara odaklaþtý.
Neden buna gerek duyulmuþtu? Bölgede köklü deðerlere sahip þovenist ve Hedonizm-þehvet-den tamamen uzak gerçek deðerler manzumesinin bileþkesi, evrensel mesajlar içeren bir baþka ideoloji tarih sahnesine çýkmýþtý. Ne pahasýna olursa olsun hangi bedelle olursa olsun mutlaka ve mutlaka imha veya ilhak edilmeliydi! Nihayet savaþ tandýrý kýzdý, Kýlçlar bilendi, Silahlar belendi...!
Sonucunu Basiret ve feraset yeteneðine sahip kiþilerin görebileceði sona yaklaþýlýrken son evre diyebileceðimiz sonu analiz etmek üzere."Onlara: Yeryüzünde fesat-bozgunculuk- çýkarmayýn, denildiði zaman, derler. Þunu bilin ki, onlar bozguncularýn ta kendileridir, lakin anlamazlar." Bakara 11-12



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý
Ali Þeriati ile Kürt Sorununa Bakýþ ve Yeni Ýslamcýlarýn Senaryolarý
Velayet-i Fakihi Nasýl Anlamalý?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
O Karede Ne Vardý?
Arap Dünyasýnda Ortaçaðýn Sonu Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Mehmet CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.