..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Eda Gökmen




1 Mart 2006
Dört  
Eda Gökmen
Devinimin bu kadar güçlü olacaðýný kestirememiþti kýz. Kaç gün olmuþtu ki karar alalý? Karar alýnýr mýydý, verilir miydi, sýkýldý kýz bu sorudan da, ne anlamsýzdý. Günler mi, asýrlar mý? Yine arasýný telafuz edememiþti iþte. Ya gün vardý ya da asýrlar, aylar ve yýllar hiç olmamýþtý ki.


:AGHF:
Devinimin bu kadar güçlü olacaðýný kestirememiþti kýz. Kaç gün olmuþtu ki karar alalý? Karar alýnýr mýydý, verilir miydi, sýkýldý kýz bu sorudan da, ne anlamsýzdý. Günler mi, asýrlar mý? Yine arasýný telafuz edememiþti iþte. Ya gün vardý ya da asýrlar, aylar ve yýllar hiç olmamýþtý ki. O’nun dediði gibi hayatý ya beyazdý ya da siyah, deðiþtiremedi bunu, hiçbir þeyi deðiþtiremediði ve deðiþtiremeyeceði gibi. Uçlarýndan o kadar sýkýlmýþtý ve nefret etmiþti ki, midesi bulandý, gidip kustu.

Midesi onunla mücadele edeli 2 yýlý geçmiþti. Organý insana cephe alýr mýydý? Organlarýna da mý güvenemeyecekti? Haksýzlýk ettiðini düþündü, iyi dayanmýþtý bedeni ona. Organlarýný gözden geçirdi, bildiklerini tabi ki, bilmediði organlarý vardý, dehþete kapýldý, kendine yabancýlaþma dedikleri bu olmalýydý. En belalýsý olan midesi 2 yýldýr vazgeçmiþti ona tahammül etmeye. Yaþadýðý her þeyi kýzdan önce yaþýyordu sanki. Duygularý midesinde birikmiþ gibiydi. Kusuyor kusuyor bitiremiyordu. Aynaya yanaþtý, aðzýný açtý usulca ve hatta sinsice. Nefes almayý kesti, midesine bakmaya çalýþtý, karanlýktý içerisi. Iþýðý açtý ve tekrar baktý. Sað eliyle üst çenesini, sol eliyle alt çenesi tutarak iyice açtý aðzýný, boðazýný geçti, midesine ulaþtý, elektrik akýmýna tutulmak gibiydi kýzýn refleksi, ellerini yanlara savurup çýðlýða benzer bir ses çýkarmýþtý. Çok korkmuþtu, aynada dehþeti gördü, gözlerindeki dehþet onu daha da korkuttu. Kýz midesinde gördüðüne inanamadý! Onun orda ne iþi olabilirdi ki?! Sakinleþmeye çalýþtý ama imkansýzdý, O’nun orda ne iþi vardý?! Ýstemsiz kusmaya baþlamýþtý iþte yine, aynaya kusmaya baþladý ,yorgun düþmüþtü, bayýlýverdi. Ayýldýðýnda uyandýðýný zannetti. Aðzýndaki tat ona uyanmadýðýný, ayýldýðýný hatýrlattý. Kalktý, kendine baktý, saðlamdý her zamanki gibi. Duþa girdi. Yapamadýðýný yaptý, sýcak suyu hiç açmadan soðuk suyun altýnda durdu. Titredi, çok sürmedi, yine çok üþüdü, çýktý. Düþünmek istemiyordu, erteleme zamanýydý yine. Midesini uzun bir süre daha düþünmeyecekti.

Odasýna döndü, pencerenin açýk kanadýný kapattý, kalýn perdeyi çekti, sakindi, huzuru barýndýrmayan sükunetler çok acý vericiydi ve ne yazýk ki kýz baþka bir sükuneti tanýmlayamamaya baþlayalý çok zaman geçmiþti. Uyumak istedi, yataða girdi, yüz üstü uzandý, kafasýný sola çevirdi, zorlasa da saða döndüremiyordu uyurken. Babasý geldi aklýna, onun sevgisini düþündü, acýsýný düþündü, geçmiþi düþündü, acýlarý üretirken her gün babasý, hep birlikte, en çok acýyý çekenin babasý olduðunu düþündü, babasýna benziyordu, onu artýk anlýyordu. Babasýnýn hayat hakkýndaki benzetmeleri geldi aklýna, o küçük ama huzursuz ve hak etmediði acýlarla boðuþurken, babasý ona sadece hayatýn engebeli olduðunu, düzlükleri olduðu kadar dað ve tepeleri olduðundan bahsetmiþti. Babasý aslýnda hep dað ve tepelerden bahsetmiþti ona, düzlükleri geçivermiþti cümle aralarýnda. Düzlükleri babasý tanýmýyor olmalýydý, ona da öyle söylenmiþti. Hiç görmediði ama varlýðýndan söz edilen coðrafyalarý ancak böyle tarifleyebilmiþti babasý kýza. Ama ne babasý ne de bugün kýz düzlükleri hiç görmemiþti. Kendisi için üzülmekten vazgeçip babasýnýn göremediði düzlükler için acýdý. Baþkasý için üzülmek hep daha can yakýcý oluyordu, her þey de baþkalarý yerine kendi acýlarýnýn farkýna varýp yaþamaya ve düþünmeye baþlamasýyla bu hale gelmiþti zaten. Hata etmiþ olmalýydý ama artýk çok geçti. Babasý üstüne düþünülmesi gereken biriydi. Babasýný tanýmýyordu, babasýný hiç kimse tanýmýyordu. Ne kýz ne annesi ne de bir baþkasý. Babasýnýn kendisini tanýyýp tanýmadýðý ya da bunun üstüne hiç düþünüp düþünmediði üstüne düþündü. Babasýnýn bunu hiç yapmamýþ olmasýný umdu. Sonra çocukluðunu düþündü, o çocukken ve babasý henüz çok gençken yaþadýklarýný, hatýrlayabildiklerini düþündü. Babasýnýn yüzü geldi gözünün önüne, aklýnýn bir yerineydi aslýnda tabi ki, iþte her neyseydi. Kalkýp aynaya bakmak ihtiyacý duydu babasýnýn genç yüzü aklýndan gitmeden, nedenin bilmeden kalktý yataktan, aynaya baktý, kendini gördü, hemen yanýnda da babasýnýn gençliðini. Bunu bildiði için mi kalkýp bakmýþtý bilmiyordu ama ayný yüzdü bunlarýn ikisi, çocuðu olmadýðýna ilk kez þükretti neye ettiðini bile bilmeden. Yataða döndü, kaçtý hýzla aynadan, çocukluðundan, genç babasýndan. Meþrulaþtýrmalar çok kolaylaþmýþtý zamanla, meþrulaþtýrmak anlamaktan mý geçiyordu bilmiyordu ama hiç istemezdi. Hazýr deðildi bütün bunlara ve daha ileri gitmeden durdu. Sola döndü, ellerini göðsünde birleþtirdi, uyudu. Saat öðleden sonranýn baþlarý olmuþtu, mesailer son dilimindeydi dýþarýda, kýzýn ise artýk bir mesaisi yoktu.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: iç sesler...
Gönderen: Ayse Aycan / Ýstanbul/Türkiye
7 Mart 2006
gerçekten çok güzel ya... okurken kendi iç seslerimi duyar gibi oldum. ne karýþýk, ne zor deðil mi insan olmak. ama var olmak güzel her þeye raðmen...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beþ
Bir
Ýki
Altý
Son
Üç


Eda Gökmen kimdir?

Kendinden sözetmek çok soylu bir iki yüzlülüktür. F. Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eda Gökmen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.