..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Ekim 2017
Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 3  
Bayram Kaya
El yasasý ve dinler ile birlikte bir anlayýþ doðmuþtu. Bu anlayýþ köleci sistemdi. Köleci sistem illüzyonlu olan çevriminin ekseniydi. Bu mana anlayýþýna göre kimi kiþiler ana karnýna düþmeden önce El tarafýndan verilen rýzklara sahiptiler.


:FED:
Bu nedenle kiþinin saðlamasý kiþi dýþýndaki alan içinde, kiþilere yetecek kadarla grup hareketi olup baþlar. Saðlama grup hareketini karþýlar düzeyde olukla, sýnýrlý-sonlu olmak zorundadýr.

Gruba baðlýlýk böylesi bir zorunlulukla ortaya konmuþtur. Ve hiçbir zaman da anaya babaya baðlýlýk deðildir. Böyle bir baðlýlýk bu aþamada olasý deðildir. Oysa anaya babaya baðlýlýk gruba baðlýlýðýn sömürü iliþkisine çevrilmesi ile ortaya çýkmýþtý. Gruba baðlýlýk; grubun kalýtýmý olan grup miraslý aktarýmýn yerine; anaya babaya baðlý kalýtýmla miras aktarýmýna dönmüþtü.

Bu nedenle kimi kiþilerin mal sahipliði olan sömürü ve köleci iliþki; gruba baðlýlýðýn zorunluluðunu anaya babaya olukla ortaya koymuþtu.

Anaya babaya baðlýlýk zenginlik ve fakirliðin miras edilmesi üzerinde “gruba baðlýlýk zorunluluðu” olukla ortaya çýkýyordu. Gruba baðlýlýk sizin dýþýnýzda bir zorunluluktu.

Oysa zenginlik fakirlik sizin dýþýnýzda olan bir nedenle deðildir. Sizin egoist bencillikle görüleni görmezden gelen hileci oluþunuzdan kaynaklýydý. Bu zaafla zenginlik fakirlik gibi mal mülk sahiplikleri ortaya konmasaydý; mal mülk sahipliði üzerinde anaya babaya baðlýlýk ta ortaya konamazdý.

Döl verme sizin tercihiniz olan bir belirme olmamakla zorunluluktu. Oysa grubun bað garantisi kiþi üzerinde kalkmakla; kiþi dölünü sigorta garantisi gibi de görmeye baþladý. Sizin dýþýnýzdaki bir nedenle yaþam tür üzerinde akar. Siz deðil; tür çoðalýr. Siz deðil tür ürer.

Tür ürerken üreme ve çoðalma sizin üzerinizde parçalý kesikli sürekli üreme çoðalma durumu olur. Siz kýsýr olsanýz da üreme çoðalma sizin çevrenizde dolanarak diðer kiþiler üzerinde akmanýn zorunluluðu ile iþler.

Grubun sakatý, grubun güçsüzü, hastasý-yaþlýsý ya da acizleri, bebek çocuk bireyleri; gruba baðlýlýk olan özveri üzerindeki grubu; grup üzerinde hayatý ya da nesli sürdürecek olanlar olmakla zorunlu olukla saðlamasý karþýlananlardýr.

Bunu bir paragraf açayým. Hayat, ya da üreme veya çoðalma, nesli sürdürme; her zaman güçlü üzerinde akmaz. Cengâver olan savunma taktiklerini bilmekle, kendisini savunamayan bir güçsüze göre hayatta kalýp; türe döl verecek olmasý, çok olasýdýr.

Bu böyle olduðu halde cengâverin de sürekli tehdide karþý savaþa gider olmasýyla cengâverin ölüp; âcizin hayatta kalacaðý da çok açýktýr. Bu da cengâver olanýn döl tutturmadan ölmesinin de pek çok yüksek olmasýdýr.

Savaþa giden güçlünün üremeden, çoðalmadan ölme olasýlýðý hep vardýr. O vakit gruba baðlýlýk geride kalan güçsüzlerin, acizlerin ve sakatlarýn diþisi erkeði üzerinde akacaktýr. Bu nedenle sizin dýþýnýzdaki bu zorunlulukla “gruba baðlýlýk güçsüzlerin acizlerin de saðlanmasýný karþýlar”. Bu sizin kendi bilinciniz ve iradeniz dýþýnda olan bir olaydýr.

Eþ deyiþle gruba baðlýlýk özverisi; grup ortamlý “saðlatan ya da üreten alan içinde”; “grubuna bað enerjisi” harcar. Grubun harcadýðý bað enerjisi; “ortam alaný içinde saðlatma yapan ya da üretme yapan iliþkilerden” alýnýr. Bu nedenle kiþi saðlamasý ve kiþinin üretmesi her zaman tüketeceðinde kesirli sayý kadar fazladýr.

Yani saðlatma hareketi gibi üretim hareketi de hem parçalý olaylar kolektif ligidir. Hem de tam da bu nedenle kendi tüketiminizin küsurlu sayý kadar biraz fazlasýný saðlama ve üretme yapmanýn hareketidir.

“Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakýmýndan eþit doðarlar. Akýl ve vicdanla donatýlmýþlardýr, birbirlerine kardeþlik anlayýþýyla davranmalýdýrlar!” der insan haklarý beyannamesi.

Elinizde içten yanmalý piston devinmesiyle ya da sýcak iyon devinmesi ile doðmuyorsanýz; özgür deðilsinizdir. Özgür doðmuyordunuz. Özgür doðamazdýnýz da. Özgürlük doðuma iliþkin söylenmiþ yansýma bir kavram deðildir.

Özgürlük, üretim iliþkisi içinde kolektif üretime endeksli bir kullanýmla ortaya çýkmýþtýr. Bizler kolektif üretim sahipliði bilincimizi tu kaka edip kaybetmekle; özgürlüðümüzü de yitirdiðimizin ancak farkýna vardýk.

Üretim iliþkisi zorunlu oluþun bilinci olmakla; bu zorunluluðun özgürce kullanýmýydý. Sesimizi duyuramadýðýmýz yere, android telefonla ses iletiyorduk. Bir civcivin doðada yetiþmesini beklemek yerine, kuluçka makinalarýnda istediðimiz kadarla istediðimiz zaman üretiyorduk bu zorunluluðun bilinciyle.

Bu özgürleþmeyi baþaran, kolektif bilinçti. Þimdiki kiþi sahipli durum zorunlu olan kolektif bilinç ve kolektif üretime baðlý oluþun özel baðýntýsý içinde genel yararlý bir amaç deðil bir araçtýr, tali bir akýþa bir yol bir yöntem olmasýdýr. Yani özgürlük kolektif geri baðlanýmdan kaynaklý, kolektif zorunluluktu.

Deðilse üretim hareketi içinde olmadýkla ve zorunluluðun bilinci olmaz ile ne doðmadan öncenize özgürlük denebilirdi. Ne de doðumunuza özgürlük denir. Özgürlük; vakti gelmiþ, bilincine varýlmýþ zorunlulukla insan olmanýn süreciydi. Ýnsan da üreten iliþkinin biyo-kültürel sentezi ile bir sentez karþýlýklarý içinde olan bir üretim iliþkisidir.

El yasasý ve dinler ile birlikte bir anlayýþ doðmuþtu. Bu anlayýþ köleci sistemdi. Köleci sistem illüzyonlu olan çevriminin ekseniydi. Bu mana anlayýþýna göre kimi kiþiler ana karnýna düþmeden önce El tarafýndan verilen rýzklara sahiptiler.

El tarafýndan verilen rýzk sahibi kiþiler; bu mal mülk sahiplikleri üzerinde eylemli ve iradiydi. Kutlu kiþi kendi mal mülk sahipliðini; “sahipliði olmayanlara iþsizlik olmakla gösterdi”. Böylece malsýz mülksüz emekçi üreticilerin iþsizliði kiþiyi; köleliðe ve sömürüye razý ediyordu. Hani ölümü gösterip, sýtmaya razý etmek gibi bir þeydi.

Söyleminizi doðru ve meþru kýlmak için devamlý hatýrlamalýsýnýz. Neyi? Devamlý geri baðlaným bilmesi içinde olukla tarihsel diyalektiðin dilini hatýrlar ve söyler olmak zorundasýnýz. Geri baðlanýmýyla olmayan söylemler geri baðlaným üzerine modüle olan verimlilik te olmayan enfeksiyonlardýr.

Bir organizmanýn kendi içine, dýþtan enerji girmek zorundaydý. Enerji çevrede bulunan yiyecek, içeceklerde saðlanýyordu. Çevrede edinilen yiyecek ve içecekler bilinçli kiþi emekleri içinde üretilmesiyle genel süreç avcýlýk toplayýcýlýk olmaktan çýktý, üretilir olmakla; üretim oldu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.