..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 43  
Bayram Kaya
Doðum sonrasýnda geçen süreçle birlikte giderek hormon tepileri kaybolan doðuranýmýzýn, dýþtan edindiði duygu baðý giderek zayýflayýp, kopar. Hatta yavruyu baþýnda savma, duygularýyla yavruya yaklaþýr. Bu nedenle doðuran endeksli analýk söylemi bizim söz konusu ettiðimiz analýk davranýþý deðildir.


:AABB:
43
Doðum sonrasýnda geçen süreçle birlikte giderek hormon tepileri kaybolan doðuranýmýzýn, dýþtan edindiði duygu baðý giderek zayýflayýp, kopar. Hatta yavruyu baþýnda savma, duygularýyla yavruya yaklaþýr. Bu nedenle doðuran endeksli analýk söylemi bizim söz konusu ettiðimiz analýk davranýþý deðildir.

Þimdiki analýk, babalýk yüklemi, kim ne derse desin kapitalist ve köleci düzen içindedir. Ve özellikle de bir gelirden, bir hayat sigortasýndan yoksun olan doðuranýn yavrusu üzerinde kendi yaþlýlýk, kendi çapsýzlýk geleceðini sigorta gören bir analýk, babalýk kavramýdýr. Ýstisnasý bakidir.

Bu süreç, çocuk gözü ile köleci misyonla kiþiler üzerine yüklenen garanti gibi bu kabil anlam iliþkilerden soyutlanýr. Köleci garanti gibi bu tür iþlerden habersiz olan biz çocukluða ve biz çocuklara köleci iliþkiden soyutlanan ana baba yaklaþýmý yalýn bir analýk babalýk gibi yansýr ve yansýtýlýr.

Halbuki yansýtýlan bu tutum da geçmiþ günlerde kendi elimizle kaybettiðimiz ilkteki inþa içinde oluþan genel ve koruyucu sosyal iliþkiydi. Toplum sal garantiydi. Þimdiki köleci öðreti kaybedileni ana baba tutumlu bu söylemi; anana, babana uf bile demeden katlanacaksýn, diyen öðretiyi doðuran ve doðurtan üzerine yüklemesinden baþka bir þey deðildi.

Neden? Çünkü onlar sana þikâyet etmeden bakmýþlardý! Acaba? Neslin devamý ne oluyordu? Kendisine de ayný biçimde bakýlma ne oluyordu? Kolektif sürecin yavru baktýðý, yavruyu eðitip donattýðý, gelecek garantisini doðurduðunun sýrtýnda görmeyen ana baba kavramýnýn olmadýðý süreç ne oluyordu?

Kýsacasý köleci baþlangýçtan beri þimdiki zaman içinde köleci bir anlam, köleci bir söylem ve köleci bir öðreti içinde köleci manalarla verili analýk babalýk tutumlarý vardý. Köleci sistem içinde köleci kiþi özneli kaygý ve duygular da ana baba söylemli bu öðreti içine bindiriliþ edilmekle þimdiki ana baba tanýmý ortaya konmuþtu.

Nasýl bir zamanlar çocuk üzerinde ana babanýn gelecek kaygýlarý yoktu. Þimdiki köleci sistem içinde gelecek güvencesi olmayan ana babalar geleceðini çocuðunda görüyorsa ve bu kaygýlarla; cennet analarýn ayaðý altýnda, diyordu. Çocuk ana babaya; ana baba da çocuðuna biz seni seçmedik diyordu.

Þundan da emin olun ki gelecekteki ana babalar çocuðu sipariþ eden ana babalar olacaktý. Sarýþýn, uzun boylu, mavi gözlü, hastalýklardan vareste, müziðe yetenekle 1,60 boyunda kýz veya erkek çocuðu sipariþi vereceklerdi. Yani yeni ana baba tanýmý seni biz seçtik diyecekti.

Ýnanýn ki gelecekte daha embriyo bile olmayan sperm ve yumurta olan biyo kimya; þu özellikle olan ana baba karakterlerle yýldýzý barýþmýyor kabili belirtmelerle çocuk ta ana babayý seçecek. Köleci öznel söylemler içinde içi doldurulan, duygu ve vicdan yapýlan analýk söylemleri, doðal süreç içindeki verili doðum yapan analar üzerinde yoktur.

Faal bir kolektif sistemin, iþlerleysen kolektif paydaþlý, kolektif birim zamanlý entegrasyonlarý vardý. Bu entegrasyonlar zorunlu olarak sistemin kendi üzerine kendi etkimesiydi. Sistemin kendi üzerine kendi etkimesi de Ali, Veli, Ayþe, Nazlý üzerinde dolup biriken bir durum deðildi. Aksine kolektif tüzelinde toplum üzerinde ÞARJ-DEÞARJ olan birikimlerdi.

Þarj ve deþarjlar kolektif depo enerjiyi ve kolektif sorumluluðu oluþma üzerine olan þarj ve deþarjlardý. Bu birikme ve boþalmalar modülasyonu içine; anana uf demeden bakacaksýn, diye bir anlayýþ yoktu. Kolektif yapýya ait görev ve sorumluluk zaten kiþiye verilmiyordu.

Günümüz koþullarýnda sefalet içindeki ailelerin çocuklarý ne kadar kolektif ve yurttaþlýk bilincine sahip olanaklarla yetiþtiriliyordu bu da güya ayrý bir bilinmez. Kolektife ait sorumluluk ve görevler olanaðý, kiþinin yapacaðý çap ve kapasiteden çok çok üstün ve farklý olacaðý da apaçýktýr.

Kolektif geçmiþte doðuranýn, doðurtanýn böyle bir gelecek kaygýsý olmadýðýndan, toplum kapasitesi karþýsýnda kiþisi kapasitesiz ligini çocuklar üzerine sorumluluk etmiyorlardý. Toplumsal birikimler istisnasýz kolektif birim zamanlýydý. Kolektif birim zaman istisnasýz þöyle ya da böyle tüm kiþilerin; toplum zamaný içindeydi. Toplumsal zaman parça iþler daðýlýmlarý üzerinde oluþur. Tüm bunlar istisnasýz ve zorunlulukturlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55
Anlamak Gerek 69

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.