..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Nisan 2017
Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 2  
Bayram Kaya
Böylece kimi kiþilerce paylaþýlmayan stresler de (duyular da) paydaþça bir arada olmanýn “etki ile etkileme” yoluyla indirgenip, 4’ü nötr dengesine geleceklerdir.


:FEG:
2]Böylece siz de üzerinizde oluþan açlýk gibi bir etkinin sizdeki yansýmasýný türlü sayýdaki parça duygularýnýzla söylersiniz. Üzerinizdeki bu bir birim olan totemi alan etkisini eylemle belirtirsiniz. Sözle belirtirsiniz. Sizdeki izlenimleri kabýna sýðmayan ya da kabuðuna çekilen ruh halinizle belirtirsiniz. Bu gibi belirtmeler sizin üzerinizde parçalý hale gelen alan etkili durumun yansýyýþ þekilleridir.

Yani bir birim olan alan etkisi; kiþiler özelinde parçalý duyguya dönmekle, parçalý davranýþa dönmekle ve parçalý söz söyleme ifade biçimlerine dönmekle, bu bir birim totem alanýn etkisi kiþiler dünyasý içinde birçok niceli duygu olmaktadýrlar.

Totemi alan enerji dönüþüm ve enerji baðlaným yasalarý üzerinde makro düzlem içinde evrene tabii olmanýn geri baðlaným referansý içine girer. Yani evrenle olan baðýntý Dünya üzerinde, Dünyanýn kendisi olmakla saðlanýr. Özel baðýntýlý sistem içinde her bir etki alaný kendi parçalý durumuyla entegredir. Yapý çevrimlerinin tamamý olmakla Dünya’ya geri baðlanýmýný yapar.

Bu tür iç çevrimlerden biri de organik devimli totemi alanlardýr. Totemi alan kendi içinde kademeli saðlama yapan kültürü ile de geri baðlaným yapmaktadýr.

Totemi alanýn içi, kiþiler özelinde kiþilerin parçalý tutum, duygu ve davranýþlarýna dönüþür. Bir kiþi gerek davranýþla; gerek sözle ve gerek duygu sal söyleyiþleri ile parçalý duygu içindedir. Eksen bu parçalý duygularla senkronludur. Basýnç etkisi altýnda olan kiþi senkron içinde kendi yansýtmasýný sözle, davranýþla ve duyguyla ifade eder.

Totem alanýn basýncý; açlýk, barýnma, korunma, cinsellik, groteski algýlatma vs. türünden etki durumlarýyla parçalýdýr. Alan etkili bu parçalarýn her biri kiþilerin kendi iç dünyasýnda parçalý duygu sellere dönüþür. Kiþiler açlýk üzerinde bu tür duygu potansiyellerini þu þekildeki parçalý ifadeler içinde söyleyebilirler.

1-Karným gurulduyor. 2-Midem kazýnýyor. 3-Kurt gibi acýktým 4- Açlýk nedeniyle yürürken ayaklarým birbirine dolaþýyor. 5- Açlýk yüzünde kýpýrdayacak halim yok. Türünden parçalý söyleyiþler eylemi; duygulu sözlerle ve duygu sellerle, kiþinin ifadesi olabilecektir.

Böyle olunca bir birim totemi alanýn etkisi, bir kiþi üzerinde beþ parçaya bölünür olacaktýr. Yani bir birimlik açlýk etki alaný, beþ duruma bölünmekle parçanýn her biri 1/5 olur. A diye belirtilen açlýðý, bir kiþi beþ türden durumla söyler olacaktýr.

Ayný eðilim hareketi içinde olan 2 kiþi de, ilk kiþinin beþ parça ettiði durumdan sadece dördünü söyleyecektir. Böylece birinci, ikinci ve üçüncü kiþi ayný alan etkisi içinde, ayný etkiyi 4 ortak noktayla söyleyecekler. Ve bu üç kiþi dört ortak noktanýn duygu birliði içinde olacaklar.

2 kiþimiz, ilk kiþinin beþ parça ettiði durumdan “açlýktan ayaklarýnýn birbirine dolaþýr olduðunu” belirten, sadece dördüncü sýradaki sözü söylemeyecektirler. Böylece birincinin beþ parça ettiði bir birimlik ayný alan etkisini diðer iki kiþimiz de dört parça edecektir.

Böylece 2 kiþi, ilk kiþiyle dört ortaklaþma noktasýný belirtecektirler. Ýki kiþinin bir biri ile 4 tane parça üzerinde motamoda duygu eþlikleri vardýr. 2 kiþinin ayný alan içine cevabý birinde 1/4A ve diðeri de 1/4A yeðinliði içinde olmakla 2 kiþi ayný duyguya ortaktýrlar.

Ýlk kiþimizle, bu iki kiþimiz 4 noktayý ortak payda yapmanýn duygu feveranýný paylaþacaktýrlar. Bunlar birbirine, alan etkili duyguya karþý direncin paydaþý olacaktýrlar.

Yine bir baþka 4. kiþimiz totem alanýn 1 birimlik bu alan basýncýný 1/3A olmakla (üç parçaya bölmekle) ayný basýnç altýndaki kendi halini söyleyecektir.

4. kiþimizin üç parça ettiði ayný alan etkisini; 1. kiþimiz beþ parça; diðer 2 kiþimiz de dört parça etmiþti. Böylece dördüncü kiþimiz, ilk bir kiþinin beþ parça ettiði duygunun ikisini paylaþmayacaktýr. 4. Kiþi 1. Kiþiyle üç noktada paydaþ olacaktýr.

4. kiþimiz diðer Ýki kiþimizin dört parça ettiði niceli durumundan da sadece birini paylaþmayacaktýr. 4. kiþimiz diðer 2 kiþinin dört parça ettiði duygulardan sadece yine üçü ile paydaþ olacaktýr. Böylece dördüncü kiþimiz ilk üç kiþiyle þu 3 parça duygularý paylaþacaktýr.

Birinci parçalý duygu neydi? Kurt gibi acýkmanýn ifade ve davranýþ duygusuydu. Ýkinci parçalý duygu neydi? Karný guruldamanýn ifade ve davranýþ duygusuydu. Üçüncü parçalý duygu neydi? Midesi kazýnmanýn ifade ve davranýþ duygusu. Dördüncü parçalý duygu neydi? Açlýktan ayaklarýnýn birbirine dolandýðýný söylemenin duygu ve davranýþ ifadesiydi. Beþinci parçalý duygu neydi? Açlýktan kýpýrdar hali olmamanýn söz ve davranýþ duygusuydu.

Kurt gibi aç olmak. Karný gurlamak. Midesi kazýnmak duygulu olan, eylem soylu sözlerin söylenmesi; dört kiþimizin de üzerinde paydaþ olduðu duygulardýr.

Ayný stresin dördünü de paydaþ kýldýðý duygu birliði, 3 parça üzerinde birleþilen ortak duygulardý. Ortak payda duygularý, kiþiler üzerinde kiþileri birbirine denk düþürür. Kiþiler ayný 3 denkliðin birliði içinde birbirine senkron veya nötr olurlar. Böylece dört kiþi üç ortak payda üzerinde, bir kiþi gibi eðimli olacaktýrlar.

Ýlk kiþimizin kendi üzerinde parçalý ettiði duygu olan “açlýktan ayaðýnýn birbirine dolaþmasý” ile ‘açlýktan kýpýrdayacak hali olmamanýn’ parça duygularý, dördüncü kiþimizle paylaþýlan bir ortak duygu olmamakla; dördüncü kiþiyle paylaþýlmazlar.

Paylaþýlmayan bu iki parça stresten sadece “açlýktan ayaklarý birbirine dolaþma duygulu stres” ilk kiþimizden, diðer üç kiþimize “etki ile etkileme” yollu kuplajla (transferle), geçecektir.

Ýlk birinci kiþi ile diðer 2 kiþi üzerinde olan açlýktan kýpýrdayacak hali kalmamanýn parça stresi sadece bu üç kiþi üzerinde olur. Bu üç kiþi de 4. kiþiye yakýn oluþun etki ile etkileme süreci üzerinde kendi streslerini 4. Kiþimize geçirecektirler.

Böylece kimi kiþilerce paylaþýlmayan stresler de (duyular da) bir arada olmanýn “etki ile etkileme” yapmasý üzerinde indirgenmekle, 4 kiþimizin dördü de, nötr dengesine geleceklerdir.

Burada 4 kiþide de bulunan bencillik ortak nedeniyle kiþilerdeki alanýn yönü (açlýða doðru olmakla) ayný olacaktýr. Gerek ortak paydalý streslerle ve gerek “etki ile etkilenir” olmanýn paylaþýmý yapýlan stresleri sonundaki eðimli olma ile alanýn yönü ayný olacaktýr.

Alanýn yönü hem bencil oluþ nedenle aynýdýr. Hem parçalý ortak duygu nedeni içinde olmamýz ile aynýdýr. Hem de etki ile etkilenme üzerinde paylaþýlanlarla aynýdýr. Alanýn yönü alan içinde önce açlýk nesnesini birlikte ortaya koymaya yönelik olacaktýr. Birlikte temin edilen þey, sonra kiþilerin duygularýna göre oluþ içinde tüketilir olacaktýr.

Ben burada 1 birim olan açlýðýn alan etkisini 5 parça kýldým. Bir birim olan açlýk alan etkisini de 5 parçalý gösterge çizelgesi olmakla gösterdim (skala ettim). Totem alanýn içini de basit olsun diye 4 kiþilik nüfus ile örnekledim. Etki ile etkilenme sonunda alan içindeki herkes beþ parçalý durumun davranýþý içine gelmiþ oldu. Neden?

Kendimizi empati (duygudaþlýk) yapmanýn içindeki denklikle bir alan yöneltmesi içinde bulmuþtuk. Empati hayatýn ayný tür bencilliðe sahip olmamýzdan kaynaklý olmakla türler arasý bir iletiþme yolu ortaya koymasýndan organize oluyordu.

Empati oluþun denkliði kiþi üzerinde duygu parçalanmasý olmanýn da denkliði deðildi. Kendinizin parçalý kýlamadýðý duygu, eylem ve söz gibi özne süreçlerinizi etki ile etkilenme içinde paylaþýyordunuz. Yan yana oluþunuzdan ötürü sizler etki ile etkilenme içinde olursunuz.

Böylece bizler, bizde oluþmayan alan etkili parça duygularý da etki ile etkilenme yolu içinde öðrenip biliriz. Etki ile etkilenmeli öðrenmeden ötürü herkes totemi alan içinde en fazla parçalý duyguyla (þimdilik 5 parçalý) davranacaktýrlar.

Alan içinde üç parçalý stresiyle yüklü olan bir kiþimiz vardý. Bu kiþimiz totemi alan içinde 5 parçalý duyguyla davranýr. Bu duygunun 3 parçasý ortak paydaþla yönelimden kaynaklýdýr. Diðer ikisi de alan içindeki etkiyle etkilenme üzerinde paylaþýlan parça pay kadar olmakla; sinerjili bir yönelim olacaktýr.

Sinerji duygudaþlýktan kaynaklý rüzgâr etkisidir. Katlanarak alan içi kazanca dönüþür. Bu bir kiþimiz, kendi eðilimini karþýlarken doygunluðunu yine bu üç parça stres duygunun saðlanmasý üzerinde yapacaktýr. Dört parçalý eðilimi olan kiþimiz de, alan içinde dört birim duygunun saðlanmasý oluþla yararlanacaktýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.