..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Vildan Sevil




28 Kasým 2014
N"olur, Beni Sakýn Kutsama Papa  
Papa “sömürü ve açlýk ve ekonomik sistem insanlarýn hizmetinde deðildir” buyurmuþ ve kapitalizmin kendi düzenini devam ettirmek için savaþlar çýkardýðýný söyleyerek kapitalizmi eleþtirmiþ..

Vildan Sevil


Kaçakaksaray’ýn ilk yabancý konuðu olarak orada ikamet edenleri kutsayacak mý, bilmiyoruz. Ama Papa Iþid konusunda Avrupa Parlamentosunda yaptýðý konuþmada, tecavüz eden, kafa kesen, ciðer yiyen “Iþid’le diyaloðu kesmeyin” demiþ. “Saldýrýlar durdurulmalý”demiþ ama bombalamaya karþý olduðunu belirtmiþ.


:HAF:
N’olur, Beni Sakýn Kutsama Papa

Kaçakakasarayýn ilk yabancý konuðu, Avrupa dýþýnda doðan ikinci Papa ünvanýný taþýyan Arjantin doðumlu Papa Franciscus, ülkemize geldi, Cumhurbaþkaný tarafýndan görkemli bir törenle karþýlandý.

Akkaçaksaray’da toplantýya katýlmayý ama kalmayý reddeden Papa, bizleri azýcýk mý kutsamýþ oldu, bilmiyorum.

Papa “sömürü ve açlýk ve ekonomik sistem insanlarýn hizmetinde deðildir” buyurmuþ ve kapitalizmin kendi düzenini devam ettirmek için savaþlar çýkardýðýný söyleyerek kapitalizmi eleþtirmiþ..

Gözlerim yaþardý.

Yalnýzca Müslümanlar deðil, her inanca sahip toplumlar, topluluklar, þu sömürüye dayalý sistemin egemen olduðu dünyada, din-para-siyaset-savaþ-zulüm bileþenini çözebilmiþ deðil. Kuþkusuz bilinç sýçramasýnda geliþmiþlik düzeyine göre farklýlýklar var. Yine de dinin bu biçimde kullanýmýnýn hâlâ önünü kesemedi insanlýk.

Vatikan dünya üzerinde olaðanüstü para gücüne sahip bir ekonomik, dinsel örgütlenme.

Kapitalizmin her evresinde, siyasi güçlerle iþbirliði yaparak kapitalizmin geliþmesi ve bekasýnda kusur iþlememiþ, hatta kapitalizmin legal illegal tüm kirlerine bulaþmýþ dinsel , ekonomik bir yapý, bir güç. Bu konularda, ciltler dolusu kitap var.

Zaman zaman vicdanýn sesi gibi görünüp iyi polisi oynamasý, akýllýca bir taktik ve gücünü bugüne kadar korumasýnda etken elbette. Kapitalizm eleþtirisini bu baðlamda deðerlendiriyorum. Çünkü kapitalizmin, yaþadýðýmýz þu üçüncü dünya savaþýndaki rolü ve vahþeti, bugünkü algý çarpýtmalarýnda, toplum mühendisliklerinde bile gizlenemez hale geldi. Kutsal ve saygýn kalabilmek için böyle zamanlarda vicdan ve insanlýðýn da hatýrlanmasý gerekiyor deðil mi?

Kaçakaksaray’ýn ilk yabancý konuðu olarak orada ikamet edenleri kutsayacak mý, bilmiyoruz. Ama Papa Iþid konusunda Avrupa Parlamentosunda yaptýðý konuþmada, tecavüz eden, kafa kesen, ciðer yiyen “Iþid’le diyaloðu kesmeyin” demiþ. “Saldýrýlar durdurulmalý”demiþ ama bombalamaya karþý olduðunu belirtmiþ.

Hýýýmmm...

Ülkemizdeki iktidarla IÞÝD iliþkisini, saðýr sultan bile biliyor. IÞÝD’in ÖSO, El Nüsra, El Kaide’den doðduðunu, onlarýn da küresel güçlerce döllenip doðurulduðunu, büyütüldüðünü de cümle alem biliyor.

Sorularýmýzý soralým. Acaba?...

1)IÞÝD, pero-dolarlarý görünce anasýnýn babasýnýn sözünü dinlemeyen hayýrsýz, asi evlat haline mi geldi?

2)Hayýrsýz, nankör evlat, paraya ve katilliðe alýþmýþken, parayý veren düdüðü çalar diyerek bölgede çýkarlarýný korumaya baþka güçlerin de hizmetine mi girdi? Açlýkla ve zulümle boðuþan bir coðrafyada , kapitalizmin psikopat ürettiði bir dünyada paralý asker bulmakta da bir sýkýntýsýnýn olmadýðý görülüyor, güçlenip duruyor.

3)Her ne pahasýna olursa olsun, kendi saltanatýný sürdürmeye çalýþan, bölge üzerinde egemen bir güç olmayý amaçlayan herhangi bir diktatörün, bölgeyi paylaþan, sýnýrlar çizen güçlerle pay kapmaya ya da var olan çýkarlarýný korumaya çalýþanlar arasýndaki çeliþkilerden yararlanmaya kalkmasý, çok yönlü pazarlýklarýn öznesi ve nesnesi olmasý akla uzak mý?
Bu durumda, Papa ziyareti, ardýndan Putin ziyareti birlikte deðerlendirilince bir çekiþtirme ya da “Kim daha fazla verirse, ona.....”durumu mu söz konusu?

4)Ýslam’ýn kutsallarýný yakýp yýkan hayýrsýz evlat IÞÝD, papalýk ve baðlaþýklarýnýn denetiminden tamamen çýkar, diðer þer güçlere iyice kayar da Kudüs’e doðru yönelirse savaþ istenmeyen bölgelere de kayar mý? (Sahi, “Camiye ayakkabýyla girdiler” ya da geçmiþte olduðu gibi “Þunlar þu camiye saldýrdýlar” yalanlarýyla sokaða dökülen müslümanlarýn bu kutsallara saldýrýlarda þimdi niye gýklarý çýkmýyor?)

Yazdýkça sorular bitmiyor. Bilgi kirliliði yoðun.

Bizim zavallý bilgimizin ve aklýmýzýn küresel, derin ‘Üst akýl’larla boy ölçüþmesi, domuz topunu çözmesi, pazarlýklarý bilmesi, hemen kavramasý olanaksýz elbette.

Ama sonuçta olan bize oluyor da düþünmeden yapamýyoruz iþte. Sonradan çoðu kez, þu fesat sorularýn yanýtlarýný öngördüðümüz biçimde alýyoruz da iþ iþten geçmiþ oluyor.

Þimdilik, umarsýzca izlemeye devam edeceðiz sayýn seyirciler... Bu trajik tefrika daha çok sürecek.

28.11.2014
Vildan Sevil





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.