..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Vildan Sevil




13 Nisan 2011
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...  
Küfür dilimi geliþtirmemek, bilmediðim, sürekli deðiþen yollarda yitip gitmemek için, benim minik Þimþek Ayþe’yi kýþ uykusuna yatýrdým, benzin parasý cebime kaldý böylece.

Vildan Sevil


Gençler edepsizce özgürleþmiþ mi, yoksa, “Onu yapma, þunu içme, el ele tutuþma, elini sevgilinin omzuna atýp parkta oturma” diyenlere inat, yeni baþkaldýrý yöntemleri mi geliþtirmiþ, anlamadým. Metronun yürüyen merdiveninde, ayakta duran sevgilisinin beline bacaklarýný, boynuna kollarýný dolayýp yapýþarak inen genç kýzý görünce, benim yorumum yolunu þaþýrdý, afalladým kaldým.


:BGIG:
Ahh Istanbul...En az beþ kuþaktan bu yana geçmiþim, çocukluðum, gidip gidip geldiðim, gelip gelip kaçtýðým, özlediðim, bunaldýðým, çoþturan, koþturan, boðan, kaçýrtan, çýldýrtan kent...

Senin baðrýnda, Beyoðlu’nda, Pangaltý’da, Kurtuluþ’ta, Niþantaþý’nda, þýk giyimli, kýrmýzý rujlu, þapkalý, boynunda incileri, Rum, Ermeni, o yaþlý, kibar hanýmlarý aradý gözlerim. Bu yýl sayýlarý iyice azalmýþ.

Vapurlarýnda, ince belli, yaldýzlý çizgilerle dairelenmiþ, hafif þýngýrtýlarla þekerleri karýþtýrýlan çay bardaklarý ellerinde, “Ah beyfendiciðim, ah hamfendiciðim” diye “e” sesinin iyice kapalý söylendiði, kahkahalarla bezenen sohbetlere yýllardýr rastlamýyordum zaten.

Toplu taþýma araçlarýnda, benden daha yaþlýlara, önceki geliþime göre daha çok yer vermek zorunda kaldýðým için ayakta gittim hep. Eh, daha genç sayýlýrým, deyip sevinmeye çalýþtým.

Küfür dilimi geliþtirmemek, deðiþen yollarda yitip gitmemek için, benim minik Þimþek Ayþe’yi kýþ uykusuna yatýrdým, benzin parasý cebime kaldý böylece.

Levent-Taksim arasý Alýþ Veriþ Merkezlerinde, elleri kollarý, lüks maðazalarýn karton torbalarýyla dolu türbanlý hanýmlar azalmýþ, kocaman jiplerde direksiyon baþýna kurulanlar ise iyice çoðalmýþtý. Sürekli yaþayanlarýn yalancýsýyým, alýþveriþe Avrupa’ya, daha lüks AVM’lere gidiyorlarmýþ meðer, þaþýrdým.

Gençler edepsizce özgürleþmiþ mi, yoksa, “Onu yapma, þunu içme, el ele tutuþma, elini sevgilinin omzuna atýp parkta oturma” diyenlere inat, yeni baþkaldýrý yöntemleri mi geliþtirmiþ, anlamadým. Metronun yürüyen merdiveninde, ayakta duran sevgilisinin beline bacaklarýný, boynuna kollarýný dolayýp yapýþarak inen genç kýzý görünce, benim yorumum yolunu þaþýrdý, afalladým kaldým.

Ben mi yanýlýyorum diye, eþe dosta sordum, onay aldým. Doðru gözlemiþim gerçekten. Benim girdiðim orta halli AVM’lerde, orta yaþlý kadýn-genç erkek birlikteliðinin gözüme iyice batacak kadar arttýðýný gözlemiþtim. Ýlle nedenini anlayacaðým ya...Nasýl yorumlayayým, diye kara kara düþündüm.

Vay, benim caným Amazonlarým, aþmýþlar kendilerini, sinsi sinsi, aldatarak hep öyle yaþamayý kendilerine hak gören erkeklerle yarýþa çýkmýþlar mý, diyeyim? Cinsel devrim tamamlanýyor, kadýn erkek eþitliði gerçekleþiyor mu diyeyim?..Dinazor kafasý durur mu?..Geldi art arda sorular...Hangi sýnýf ve katmanlarda, hangi alanlarda...Daha daha ne sorular...

Eþ dosta sordum. Kýnadýlar beni. Cinsel alanda, kadýnlý erkekli ve her çeþit cinsel gruplaþmalarda ve bunlarýn arasýndaki iliþkilerde ne devrimler yapýlmýþ bu koca kentte... Neler neler oluyormuþ da, bunlar artýk sýradanlaþmýþ da, ben dünyadan bihaber yaþayýp duruyormuþum da...

Bilgi edinmenin bir yolu da cehaletini ortaya koymaktýr. Koyar mýsýn, al aðzýnýn payýný, otur. Ben de sorup yanýt düþünmekten vazgeçtim. Yorgunum.

Sonra efendim, poturlu, çarþaflý, sarýklý, türbanlý giysilerle dolaþýlan semtlerde; altýmda kotum, ayaðýmda botlarým, sýrtýmda kabanýmla avarelik yaparken, bana yönelen sevgi(!) yüklü bakýþlara ayný güçle yanýt vermekte zorlandým.

Hadi yaz olsa, þortumu, askýlý bluzümü giyip de dolaþsam hak edeceðim bu sevgiyi(!). Biliyorsunuz, böyle kadýnlara, sevginin çok daha inceltilmiþ(!) hali olan tecavüz’ü bile haklý bulacak kadar hoþgörülüdür aziz din profesörlerimiz ve halkýmýz.

Sevgili okur, öyle derinden etkilendim ki, baktým karþýlýk vermesem olmayacak. Her numaradan bakýþýmý sevgiyle(!) donatýp fýrlattým kendilerine. Ama bendeki sevgiden(!) ne olacak, boy ölçüþemedi elbette. Derhal bir koç bulup sevgi eðitimi almaya karar verdim.

Ýki ayrý zamanda, iki ayrý ilginç haber verdi sekiz yaþýndaki torunum. Servisten alýp eve çýkana kadar ne varsa, bir çýrpýda döktürdü güzel yavrum.

Dinleyelim: Anneanneciðim sana bi sýr vereyim mi? (Aaa tabi ver yavrum, bilirsin biz sýrdaþýz) Bak þimdi, Emre komik þeyler yapýyordu, ben de deli gibi gülüyodum. Ne dedi biliyo musun? (Eeee..Ne dedi?) Yapma böyle, içimde depremler, tsunamiler oluþuyor, dedi. Hýýýmmmm...Yorumsuz.

Baþka birgün. Yine servisten iner iner inmez..Sýr konusunda ayný anlaþma. “Anneanneciðim, biliyo musun?” repliði... Bak þimdi, bugün Ali’nin doðum günüydü, ona bi hediye verdim. (Hýýýmm...Ne verdin?) Üç boyutlu yapboz.(???) Ne dedi biliyo musun? (Nerden bileceðim yavrum? Eee...Ne dedi?) Ne gerek vardý, sen benim için en büyük hediyesin, dedi. Haydaaa...Yorumsuz.

Ýþte böyleee...Yine kaçmak üzereyim Ýstanbul. Heybem doldu. Hazlarla, sevinçlerle, giderilmiþ/giderilmemiþ özlemlerle, pekiþtirilmiþ/pekiþtirilmemiþ korkularla, her geliþte þaþýrtan yepyeni gözlemlerle...Yakasý açýldýk/açýlmadýk, kitaplarýn yazmadýðý ya da benim seçme özrüm nedeniyle okuyamadýðým bilgilerle doldu heybem. Doktor raporlarý, tetkikler ve sonuçlarý, reçetelerle de doldurdum heybemi, gideceðim artýk. Yorgunum.

Yorgunluðuma, halsizliðime bakýnca ben de þaþtým ama neyse ki yaþýma göre iyiymiþim. (Laf aramýzda, kesinlikle inadýn doðurduðu bir sonuçtur bu) Bu sevinci de koydum heybeme.

Ýstiklal Caddesinde; gazetecilerin, þifreye isyan eden liseli yavrularýn yanýnda, havada savrulan kolumu, Levanten binalarda yankýlanan sesimi sana emanet edip gideceðim. Yorgunum Ýstanbul, yorgunum.

Ama 1 Mayýs da pek yakýn/ yoksa daha çook mu var? Geçen yýl 1977’de “Ben de oradaydým” saflarýndaydýk. Hatta, ara ara, hafiften dans ederek, Mecidiyeköy’den Taksime yürümüþtük. Bu yýl, pazar gününe denk geliyormuþ. Taksim kim bilir ne kalabalýk, ne görkemli olur..Çevre kentlerden koþup gelen ne çok eski dost buluþur orada.

30 Nisan’da dünyaca ünlü, viyolonselin pirlerinden bir virtüöz geliyormuþ, çok severmiþim, bir daha dinleme fýrsatým olmazmýþ. Bilet ta ne zaman alýnmýþ, kalýver iþte, diyor oðlum.

Ahh...Çekme beni böyle kendine kendine, kýþkýrtma, durdurma Ýstanbul...Kovmaya uðraþtýðým baþka duygularý da depreþtirip durma, kanýrtma öyle sinsice...Bu mevsimde beni görmeye alýþkýndýr Poseidon, gücenmesin. Güllerim, Ege’nin sýcaðýný yemeden, en kocaman kocaman þimdi bakar gözlerime.

N’ olur ýsrar etme Ýstanbul...Yolcu yolunda gerek...Yorgunum...Yorgunum...

13.04.2011
Vildan Sevil

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
18 Nisan 2011
Kaleminizden(!) bal damlamýþ deyim yerindeyse. Hüznü, iç burukluðunu, yadýrgamayý, özlemi bile anlatýrken; sanki bir sýcaklýk yansýyor kaleminizden.Okurla aranýzda ne güzel bir bað var.Ýþte o baða tutunup, buraya kadar geldim. Teþekkürler paylaþým için.Devamýný dilerim.Sevgiyle.:)

:: ben.
Gönderen: Aysu / , Türkiye
16 Nisan 2011
sana bir mektup yolladým ,yazýlar þiirler yorumlar þu panjurlarý kapalý odalardan :))

:: Evet...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
15 Nisan 2011
Evet sevgili Aysu, evet...Yok olanlar binlerce yýldan süzülüp kalanlardý. Yaz yaz bitmez gidenler, yak aðýtlarý Aysu..Yak yak bitmez.Yerine gelenler aratmasa gideni, özlem de, aðýtta yer bulamaz kendine. Ama nerde, nerde? Bir yorumumda, galiba þiirinin tutsaðý olmaya baþlamamdan söz etmiþtim.Böyledir bu iþ.Okur,kendi duygularýný,onlarý hissettiði dozda yansýtan þaire tutulur, tiryakisi olur, okur okur, döne döne yine okur.Kitap baþucunda durur. Lanet olsun kavanoz þeyli dünya. Kitaptan da ediyor bizi, lanet olsun. Ýyi hoþda, bu aletle uzanmýþ okurken sýzýlmýyor ki... Anlaþýldýðýný duyumsayan þairi de sen dillendirmiþsin yine þairce. Evet, uzaklar yakýn oluverir, zaman anlamýný yitirir, eþzamanlý atar nabýzlar...Sevgilerle...

:: ah hanfendiciðim..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
15 Nisan 2011
bugün hafta sonu þöyle bir kurulup okuyayým,ah eski istanbul'umu özlediniz yoksa ,eski ahþap çoðultularýn sohbetlerine mi kulaklarýnýzý çevirdiniz,hani nerede ,boþuna mý biz eþdeðere yansýyan bir oda dolusu kahkahalardýr eþyalar ,yani yok cansýz metalardan farkýmýz artýk,boþuna mý yalnýzlýklarý söylüyoruz,boþuna mý ,sessizliðin þarkýlarýný söyleyip kaçýyoruz doðaya,boþuna mý ,yenilenler þiirimde ah þu kalabalýklar panjurlarý kapalý odalar ,ne kadar yabancýsýnýz denizin aðlayýþýna diyorum,demek eski dokularý arýyorsun öyle mi ve iliþkileri arýyorsun ,aþkýn tek taþ yüzük olmadýðýný haykýrýyorsun içten içe öyle mi, boþuna mý gölgesiz kumlar þiirimde ,bedesten sergisindeki gülüþler çekip gittiler diyorum,sen ne arýyorsun ,ya ben ne arýyorum ,eðer farkýndaysan yok uzaklýklarýn anlamý en yakýnýndakinden bile daha iyi anlarýz birbirini.. saygýlar sevgiler

:: Teþekkür...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
14 Nisan 2011
Deðerli yazar,yazý yaþamýnýn ve ilk gözaðrým olan bu sitenin çömezi olarak, sizler gibi ustalarýn beðenisini almak, moral veriyor doðrusu. Saðolun.Ýzin ne demek?...Ben sizden ve Sn Hulki Can Beyden izin mizin almadan, o muhteþem kampanyanýzda iþe yaramasa da neler yapýyorum gizli gizli. Ýyi ki sanal ortamdayýz da çömez kulaklar çekilmekten uzamýyor:))

:: ..
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
14 Nisan 2011
Bazen üzülerek, bazen gülerek ve bazen de "ahhh!" çekerek okudum. Ýzninizle facebook'ta paylaþacaðým, umarým gerçek Ýstanbul özlemi çeken dinazorlardan birisi okur. Selam ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýstanbul kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.