..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - asfur sonar
asfur sonar - Muhabbetle...
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  N'olur Yalan Söyle (asfur sonar) 5 Mayýs 2007 Sevgi ve Aþk 

Yalan söyle, "Yalan söylüyorum, duymak istediðin için söylüyorum " diye bak gözlerime..

  Sönmeyen Bir Yangýndýr Sevda (asfur sonar) 4 Þubat 2007 Aþk ve Romantizm 

Sen de yetmiyorsun bana,her nefesimde yanýmda olman da yetmiyor..

  Ben'lik (asfur sonar) 12 Aralýk 2006 Yaþam 

“Her bir insan bir asmadaki üzüm tanelerine benzer, önce olgunlaþacak ve sonra üzümün kabuðunu yýrtmasý gibi kabuðundan çýkýp þýraya karýþacak.”

  Aynalar (asfur sonar) 12 Aralýk 2006 Yaþam 

Diðer aynadaysa kendi özetimi okuyorum: “ Yaþamak: zorunda olduðun için yaþamak. Zevk al(a)madan, haz ver(e)meden yaþamak Susmak..okumamak..aðlayamamak.. öðrenememek.. öðretememek.. daha fazla köleleþip, daha çok cahilleþmek..Dur, lütfen Dur demek isteyip bunu bile yeterince isteyememek..

  Kendime Yet (E) Miyorum (asfur sonar) 17 Eylül 2006 Yaþam 

Ben unutan deðilim aksine unutamayaným. Bir uyku istiyorum, beni uyandýrmasýnlar, düþüncelerim son bulsun orda, bir hayat olmasýna gerek yok. Sonsuz bir dinginlik de olabilir oradaki, ya da güzel bir müzik, ve en büyük isteðim : ya da sadece SEN. Tanýmadýðým sen, tanýyamayacaðýmý düþündükçe beni kahreden sen...

 

 



Herkesle paylaþamayacaklarýn vardýr. Herkesle paylaþýlmaz onlar; çünkü anlatýlacaklarýn deðerini ancak hissedenler anlar. Yapmak istediklerinden farklýdýr yaptýklarýn ve her sabah aðlayan bir kalple uyanýrsýn..Kurtulmak istersin, kendinden baþlayarak hepsinden ve herkesten..Sonra bir ses gelir derinlerden:”Beni istemiyormuþsun artýk öyle mi der..” Haykýrýrsýn tüm gücünle: “EVET ÝSTEMÝYORUM”..Cevap verir o da:”Gitmemi istiyorsan bil ki; ben gidince geride hiçbir þey kalmayacak; çünkü sen benden ibaretsin artýk..” Ýþte o zaman anlarsýn ki kurtuluþ bu akýntýda boðulmayý göze alabilmekle baþlar...


  31.03.2007 20:54:18 Tekrar okumak isteyeceklerim 


  Vuslat/Hasret

Ettiðin cevri bile kendime nimet bilirim
Küsemem bahtýma sevmeyi kýsmet bilirim
 
Eremem vaslýna lâkin erebilsem de yine
Doyamam vuslatýna kendimi hasret bilirim
 
Güngör Fahri Tüzün


Sen þem’ gibi gayr ile mecliste gülersin
Ben akýtýrým yaþ ile kan yandým elinden
( Sen toplantýda baþkasýyla mum gibi gülersin, ben kanlý göz yaþý akýtýrým;yandým elinden!)
Ahmed Paþa


Aþk derdiyle hoþam el çek ilâcýmdan tabib
Kýlma dermân kim helâkim zehr-i dermânýndadýr.
Ne yanar kimse bana âteþ-i dilden özge
Ne açar kimse kapým bâd-ý sabâdan gayrý


Seni görmek müteazzir görünür böyle ki eþk
Sana baktýkça dolar dîde-i giryânýmýza

(Seni görmek imkânsýz görünür,çünkü sana baktýkça aðlayan gözümüze gözyaþý dolar.)

Sevgiliden bir parça sevgi alýp bana verenler,
Buna karþýlýk canýmý alýp sevgiliye verdiler.


Aþk zehirli bir sarmaþýktýr,acý letafete dönüþür lezzet tadýnda…Gerçek sevgiyle kulaç atmaktýr,yüzmektir sevgi deryasýnda…mum gibi erimedir gecenin baðrýnda…leylaya çekilmek düþer artýk aþký tadýnca..aþk artýk leyladýr bende Leyla bir gölge…

  16.02.2007 10:00:07 Sinema Yorum 

Hannibal doðuyor: Filmde çok fazla psikolojik tahlil yapalým derdine düþülmemiþ, genel olarak amaç: "bir cani neden olunur"u vermekten çok," bir caninin yaptýklarýný ve yapabilecekleri"ni anlatmaktý. "hangimiz suçlu", "biz böyle olmayý seçmedik kaderimiz böyleymiþ", içerikli mesajlar da havalarda uçuþmuyor ki bu da çok yerinde olmuþ. Çünkü bu tarz filmler genelde bu felsefe üzerinden prim yapar. hoþ müfettiþle bir kaç diyalog geçiyor ama o da yeterli ve yerinde bir doz olmuþ:) Haanibalýn hayatýnýn 3 fazý var
  1) çocukluðun sona ermesi (ailesinin ve bacýsýnýn ölmesiyle)
  2) intikam dönemi(bacýsýný yiyenlere duyduðu intikam yýllarý )
  3)Canavarlýða geçiþ (intikamýný almak için öldürdüðü son insanýn, sen de yedin demesiyle baþlayan dönem ki buna yapýlan vurgu da ,amcasýnýn karýsý sonra bunun sevdiði kadýna seni seviyorum dediðinde onun "sen de sevecek ne kaldý ki" diye verdiði cevaptýr)
 

Alýnmasi gereken mesaj, bir insan kendini affedemeyeceði yola girmiþse o noktadan sonra dönüþü yoktur artýk.Ya intihar ya cinayet. hoþ her cinayet bir intihardýr.

  17.12.2006 01:23:11 Sinema Yorum 

Takva filmi hakkýndaaki yorumumdur kendisi;

 Filmdeki amaç sadelikten ve gerçeklikten uzaklaþmamak olduðundan iþi sýrtlayanlar da yönetmenden çok senarist ve oyuncular olmuþ. Bu durumu eleþtiren olduðu gibi takdir edenler de var ben takdir edenlerdenim.

 Filmin tarzini dusununce yapýmcýlar, her iki kesimin de ve en çok da orta yolcularýn izleyici kitlesini çekmek icin benimsemis diye dusunulebilir, ya da  ticari kaygýlardan uzak gordukleri gibi cikarsiz düþüncelerini gercekci anlatmýþlar da denilebilir tabi. Bu noktada da yeterince cesur bir anlatým üstlenemediði için olumsuz eleþtiri toplamýþ. Oysa hayat siyah ya da beyazda sabitlenmekten çok arasýndaki geçiþ süreci ve yaþattýðý karmaþalardýr. Yani ben yine takdir edenlerdenim :)

Filmin sanatsal tarafý; var olaný olduðu gibi gösterip yoruma açýk býrakmasý. Dikkat çekilmek istenen birkaç kesit: “Vakit” okuyor ve dukkaninda  “Ataturk ” portresi var, ayni kisi yaninda calisan Muharrem’e din isleriyle ugrassin diye once gunluk izin vermeyi kabul edip ona saygi duyarken sonra bir sahnede de ”durzu” diye hakaret ediyor. Muharrem efendi 3 milyarlik mali 9 milyara satti diye onu tebrik ediyor, “firsatlari degerlendirmek gerek dinimiz de boyle emreder” diyor. Ha bir de Muharrem’e  yardim icin ise aldigi uzun sacli arkadasin saclarini kestirtiyor. Bu karakter “gelenekci  dindar” esnaf profilini cok guzel tasfirlemis.

  Peki filmde nasil iki kesim de hosnut ediliyor. En kolay yolla, kapilar acik birakilmis. Birisi vakit okuyan da Ataturku sahipleniyor gorunuyor, sahtekar bunlar diye yorumlarken bir digeri yine ayni sahneyi “iste vakit okuyan antikemalist degildir,” ornegi olarak yorumlayabilir. Benzer sahneler zikir cekerken kendilerinden gecen insanlar, kizinin ilaciniz diye seyhe sundugu bira mi serbet mi oldugu belli olmayan sahnede ve tabiî ki Isra süresi 81. ayetle  baslayip, Nazim Hikmet Ran’in siiriyle sona ermesinde de vardi.

   Simdi Muharrem’in ruh hali ise anlatilmak istenen esas konu. Filmden hic zevk almayanlar Muharremi gereksiz bir kisilik goruyor irdelemiyor, bunlar genelde dalgaci tayfa genclik :) Biraz daha dikkatli izleyince Muharremin kendisinin de ozetledigi uzere           “Sadece iyi bir insan olmak isteyen, ice donuk, kurnazlik yapmayan ya da yapamayan ve inancli bir insan” filmi basindan sonuna kadar bir butun olarak ele alip ne olabilir bu filmdeki mesaj diye dusundugumuzde de bence odaklanmak gereken 4 temel nokta var baslangicta ki ayet yani “"Deðiþmeyen gerçek geldi, sahte ve tutarsýz olan yýkýlýp gitti; zaten sahte ve tutarsýz olan er geç yýkýlýp gitmek zorundadýr!" la baþlayýp bu ayetin üzerine Ya ölü yýldýzlara götürecegiz hayatý/ya da dünyamýza inecek ölüm" le bitiriyor. Bu sonuca ulaþýrken de Muharem’in saf temiz inancýný sýradan ve merdum guriz haliyle yasarken, topluma ve hayatin icinden cikilmaz sorunlarina girdikce karmasalarinin ve dunyaya inen olumu.Filmde buraya kadar yaþanan buhranlar çok gerekçi ve yerinde olmuþ ancak karamsarlik daha agir basmis ve

unutulan çok önemli bir gerçek var “Bu kapý, umitsizlik kapisi degildir”

 

 



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © asfur sonar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 26.04.2024 11:19:41