..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




4 Ekim 2010
Kuran Ahlakýnýn Getirdiði Güzellikler  
Altuð Öztürk
Allah'ýn varlýðýna inanan bir insanýn ilk yapmasý gereken, Yaratýcýsý'nýn emir ve yasaklarýný öðrenmektir. Allah'ýn razý olacaðý ahlaký, davranýþlarý, yaþam biçimini, emir ve yasaklarýný öðrenebileceði en önemli kaynak ise Kuran’ý Kerim’dir.


:ACCD:
Allah'ýn varlýðýna inanan bir insanýn ilk yapmasý gereken, Yaratýcýsý'nýn emir ve yasaklarýný öðrenmektir. Allah'ýn razý olacaðý ahlaký, davranýþlarý, yaþam biçimini, emir ve yasaklarýný öðrenebileceði en önemli kaynak ise Kuran’ý Kerim’dir.
Vicdanýna uyan insan, Allah’ýn Kuran’da bildirdiði sýnýrlarý koruyarak yaþar. Ahirette hesabýný vereceðini bildiði için Allah’ýn razý olmayacaðý davranýþlardan uzak durur. Rüþvet, kumar, kýskançlýk, hýrsýzlýk, cinayet, zina gibi Kuran ahlakýna uymayan eylemlere yaklaþmaz.
Dini yaþamayan toplumlarda ise insanlar her türlü ahlaksýzlýða açýk hale gelir. Dinsiz bir toplumda öncelikle aile kavramý ortadan kalkar. Aileyi oluþturan baðlýlýk, sevgi, saygý ve sadakat gibi deðerler tamamen yok olur. Aile kurumunun zarar görmesiyle de toplum çökmeye baþlar. Dinsiz toplumlarda kimse kimseye saygý, sevgi ve merhamet duymaz.
Kuran ahlakýnýn yaþanmasýnýn insan hayatý için çok önemli faydalarý vardýr. Yeryüzünde yaþanan tüm olumsuzluklar, savaþlar, zulümler ancak bu güzel ahlakýn yaþanmasýyla çözüme kavuþur.
Devlet Sistemine Faydalarý:
Ýtaat Kuran’da sýkça geçen bir konudur. Kuran ahlakýna sahip bir insan devletine karþý itaatli ve saygýlý olur. Böylece devlet sistemi düzenli iþler.
Allah korkusu olan insanlardan oluþan bir toplumda adli olaylar neredeyse tamamen sona erer. Anarþi, terör, bozgunculuk, cinayet gibi olaylarla uðraþmak zorunda kalmayan devlet, bütün gücünü ülkenin içte ve dýþta kalkýnmasý ve güçlenmesi için harcar. Bunun sonucunda da güçlü bir devlet ortaya çýkar.
Eðitime Saðladýðý Faydalar:
Kuran ahlakýný yaþamak çocuklara ve gençlere olgunluk ve akýl getirir. Bu tür gençlerin olaylara bakýþ açýlarý Kuran’a ve Allah’ýn rýzasýna uygun olacaðýndan, günümüz gençlerinde görülen dejenerasyon, saygýsýz üsluplar, sorumsuz tavýrlar sona erer. Böylece okullarda disiplin olaylarý tamamen ortadan kalkar. Öðretmenler ve öðrenciler arasýnda itaate, saygý ve hoþgörüye dayalý bir iliþki oluþur. Böylece huzurlu ve verimli bir eðitim ortamý oluþur.
Çalýþma Hayatýna Faydalarý:
Kuran ahlakýný yaþayan insanlarýn bulunduðu toplumlarda, iþyerlerinde de anlayýþ, hoþgörü, iþbirliði ve adalet ortamý saðlanýr. Ýþ sahipleri çalýþanlarýnýn sorunlarýyla ve saðlýklarýyla yakýndan ilgilenir, emeklerinin karþýlýðýný tam olarak verir. Çalýþanlarýný kesinlikle maðdur etmez. Güçlünün zayýfý ezdiði bir ortam asla oluþmaz. Dedikodu yapmak ya da baþarýlý olanlarý kýskanmak ve baþarýlarýný engellemeye çalýþmak gibi hoþ olmayan tavýrlar görülmez. Çalýþanlarla iþveren arasýnda çýkara ve birbirini dolandýrmaya deðil, iþbirliði ve güvene dayalý bir iliþki oluþur. Allah’ýn razý olmayacaðý gayri ahlaki her durumdan þiddetle kaçýnýlýr. Böylece huzurlu ve mutlu bir çalýþma ortamýnýn oluþmasýyla verimde yükselir.
Aileye Getirdiði Faydalar:
Kuran ahlakýný yaþayan bir ailede kavga, huzursuzluk, geçimsizlik olmaz. Anne-baba ve tüm aile fertleri birbirlerine karþý son derece saygýlý davranýr. Hoþgörü, güven, saygý ve sevgiye dayalý bu ortamda huzur da eksik olmaz.
Biz insana anne ve babasýný (onlara iyilikle davranmayý) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnýnda) taþýmýþtýr. Onun (sütten) ayrýlmasý, iki yýl içindedir. "Hem Bana, hem anne ve babana þükret, dönüþ yalnýz Banadýr." (Lokman Suresi, 14)
Bugün dünyada yaþanan tüm olumsuzluklar sadece Kuran ahlakýnýn yaþanmasýyla ortadan kalkabilir. Karþýlýklý sevgi, saygý, hoþgörü, sabýr ve güven ortamýnýn saðlanmasý ancak Kuran’da bildirilen emir ve yasaklara uygun yaþayarak mümkün olabilir. Hýrsýzlýktan, zinadan, yalandan ve her türlü çirkin davranýþtan kaçýnan insanlarýn oluþturduðu bir toplum elbette saðlýklý ve huzur dolu olacaktýr…
Çok yakýn olduðuna inandýðýmýz o günlerin gelmesi için hepimiz içten dua edelim ki Kuran ahlaký yeryüzüne hakim olsun…

Altuð Öztürk









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.