..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




7 Temmuz 2010
En Güzele Ulaþabilmek  
Altuð Öztürk
Güzel olan her þey insaný etkiler ve sahip olma isteði uyandýrýr. Güzel bir eþ, güzel bir ev, araba, güzel bir hayat… Ýnsanlarýn yaþamlarý boyunca hedefledikleri, ulaþabilmek için büyük çabalar sarf ettikleri sayýsýz amaç; güzel olaný elde etme isteði…


:ACEB:

Güzel olan her þey insaný etkiler ve sahip olma isteði uyandýrýr. Güzel bir eþ, güzel bir ev, araba, güzel bir hayat… Ýnsanlarýn yaþamlarý boyunca hedefledikleri, ulaþabilmek için büyük çabalar sarf ettikleri sayýsýz amaç; güzel olaný elde etme isteði…

Bu istek hemen hemen herkesin yaþadýðý bir duygudur. Ýnsan en güzeline sahip olduðunu düþünse bile, hep daha fazlasýna desen özlem duyar. Sonu gelmeyen bu istekler aslýnda çevresiyle girdiði yarýþtan kaynaklanýr. Hiç bitmeyecek bu yarýþa kapýlan insanlar için hayat anlamsýz bir mücadele içinde devam eder.

Onlarý býrak; yesinler, yararlansýnlar ve onlarý (boþ) emel oyalayadursun. Ýlerde bileceklerdir. (Hicr Suresi, 3)
Çevremizde de þahit olduðumuz bu durum bazý insanlarda ileri boyuttadýr; sürekli evlerini, arabalarýný, eþyalarýný deðiþtirirler. Ancak ne kadar çabalarlarsa çabalasýnlar her zaman daha güzel alternatifler ile karþýlaþacaklarý için asla tatmin olamazlar.

Bu durum aslýnda güzelliðin ne kadar soyut ve geçici bir kavram olduðunu açýkça ortaya koymaktadýr. Ve çok önemli bir gerçek de; insanlarýn tüm hayatlarýný geçici olan bu amaç uðruna boþa geçirdikleridir. Böylesine bir amaç için harcanan çaba ve zaman hem bu dünya hem de ahiret için büyük bir kayýptýr.

Ýnsana dünyaya geliþ amacýný unutturan bu doyumsuz istekler aslýnda þeytanýn sinsi oyunlarýndan kaynaklanan ve hayatý oyalanma konusu haline getiren tehlikeli bir durumdur. Yüce Rabbimiz Kuran’da: ‘Bu dünya hayatý, yalnýzca bir oyun ve '(eðlence türünden) tutkulu bir oyalanmadýr'. Gerçekten ahiret yurdu ise, asýl hayat odur. Bir bilselerdi.’ (Ankebut Suresi, 64) ayetiyle bu önemli gerçeði insanlara bildirmiþtir.

Bu gerçeði fark eden ve kendilerini dünyanýn oyun ve oyalanmalarýna kaptýrmayan müminler, hayatlarý boyunca yalnýzca Allah’ýn rýzasýný kazanmayý hedeflerler. En güzelini aramak yerine sahip olduklarý güzellikleri görür ve Allah’a þükrederler. Müminlerde yarýþ içindedirler. Ancak bu
yarýþ en güzel ahlaka ulaþmak içindir.

Güzel ahlakýn beraberinde getirdiði huzur ve saðlýklý ruh hali, kendilerini dünya hayatýna adayanlarýn asla yaþayamayacaðý bir güzelliktir. Dünya hayatýna olan baðlýlýklarý kendilerine ne kadar eziyet verse de tercihlerini deðiþtirmezler ve geçici olan zevklerin peþinden koþarlar.

Allah Kuran’da sonsuz güzellik ve mutluluðun sýrlarýný bildirdiði halde insanlar geçici olana istek duyarak sonsuz azaba sürüklendiklerinin farkýna varamazlar. Geçici dünya metasýna aldananlar, ahiretteki sonsuz güzelliði ebediyen kaybedeceklerdir.

Ey insanlar, Rabbinizden korkup-sakýnýn ve öyle bir günün azabýndan çekinip-korkun ki, (o gün hiç) bir baba, çocuðu için bir karþýlýk veremez ve (hiç)bir çocuk da babasý için bir þeyi verebilecek (durumda) deðildir. Þüphesiz Allah'ýn va'di haktýr. Artýk dünya hayatý sizi aldatmaya sürüklemesin ve aldatýcý(lar) da sizi Allah ile aldatmasýn. (Lokman Suresi, 33)
Altuð ÖZTÜRK




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.