..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > osman demircan




29 Ocak 2010
Teoman ve Elif Þafak  
osman demircan
Hep þunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir þair, bir ses sanatçýsý bir araya gelse bir konu hakkýnda konuþsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Þafak ile Teoman katýlmýþtý ve Türkiye meseleleri hakkýnda düþünce beyan ediyorlardý. Türkiye tablosu yarým kalmýþ bir tablo gibidir. Bu yüzden herkes eline fýrçasýný almýþ, tuvalin saðýný solunu boyayýp fýrçalamakta. Her görüþ kendi rengini tabloya daha çok katmak istemekte.


:BIHB:
Hep þunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir þair, bir ses sanatçýsý bir araya gelse bir konu hakkýnda konuþsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Þafak ile Teoman katýlmýþtý ve Türkiye meseleleri hakkýnda düþünce beyan ediyorlardý. Türkiye tablosu yarým kalmýþ bir tablo gibidir. Bu yüzden herkes eline fýrçasýný almýþ, tuvalin saðýný solunu boyayýp fýrçalamakta. Her görüþ kendi rengini tabloya daha çok katmak istemekte. Beyaz Türkler beyaz gül aðýrlýklý, gri Türkler daha çok metal aðýrlýklý, zenci Türkler ise daha çok siyah aðýrlýklý bir tablo çizmekte. Anlayacaðýnýz rengarenk bir tablo ortaya çýkacaðýna daha çok belli bir rengin yoðunluðu ortaya çýkmakta. Türkler renk savaþý vermekte.
Ses sanatçýsý Teoman o kadar güzel tespitler yaptý ki þaþýrdým kaldým. Dedi ki birini ikna etmek için mertliðin ve dürüstlüðün yetmediðini gördüm. Ben de karþýmdakini ikna etmek için iþi þakaya vurdum. Örneðin karþýdaki kiþiye bir þey anlatmak istediðimde daha çok espri yollu anlatýyorum dedi. Böylelikle ikimiz de gerilmiyoruz. Evet Türkiye espri gücünü yitirdi. Nasrettin Hoca yetiþtiren Türkiye daha çok asýk suratlý, buna raðmen aynaya bakýnca güleç bir yüz gören insanlar yetiþtirdi. Bir de Teoman konuþurken bana hep uçurumlarý gösterdi. Uçurum karþýsýnda insan acizdir ama kalkýp daðlarla boy ölçüþür. Türkiye’de önüne o kadar çok kýrmýzý halý serilmiþ insan var ki bunlarýn baþkalarýnýn uçurumundan haberdar olduklarýný hiç sanmýyorum. Örneðin Türk milleti uçurum çiçeði gibi yaþarken, kendini kelebek sanan elit kesim baðlarda, bahçelerde güllerle hemhal etmekte. Elif Þafak çok haným bir bayan. Saçlarýný sümbül gibi dökmekte ve bir kelebek gibi gülmekte. Tespitlerine gelince ne þiþ yansýn ne kebap misali… Olaylara yaklaþýmý daha çok bir kebapçý gibi. Sanki iflas etmekten korkan bir esnaf gibi itidalli konuþuyor. Oysa þunu hiç unutmuyorum. Tuna Kiremitçi bir yazýsýnda hep yaramaz çocuklar sorunlu görünür ama dünyada bütün sorunlarý da yaramaz çocuklar çözer demiþti. Çok dahice bir tespit…Elif Þafak daha çok sýnýfýn uslu ve çalýþkan bir kýzý gibi. Teoman’ýn saçý daðýnýkken Elif Þafak’ýn saçlarý sümbül gibi. Bir ara þair ve yazar Ataol Behramoðlu’nun bir konuþmasýna rastladým. Kendisini bir kelebek gibi güzel sayýyor. Ama bir kelebek çiçek olmasa bir hiçtir. Marksiz ve Leninist olduðunu söyledi. Ne büyük özgürlük. Acaba Marksiz olmak bir insan için yeterli miydi? Bir þairin bir þairi anlamamasý ne yazýk. Vladimir Vladimiroviç Mayakovski’yi iyi anlamasýný beklerdim kendisinden. Ressam Bedri Baykam ise nasyonal sosyalist gibi konuþtu bir programda. Türkiye’de solun yeniden yapýlandýrýlmasýna inandým Ressam Bedri Baykam’ýn konuþmasýndan sonra. Ýnsanlarý fýrçalayan bir sol istemiyorum þahsen. Þair Ýsmet Özel bir programda þairliðe has sivri dilini kullandý. Kendisine hiç katýlmadýðýmý belirtmek isterim. Eðer Aleviler olmasaydý Türk Halk edebiyatýndan söz etmek mümkün olmayacaktý. Türkiye’de en özgün edebiyat da Türk Halk edebiyatýdýr bu arada. Teoman’la karþýlýklý oturup bir çay içmek isterdim. Kadýn yazarlardan da Nuray Mert ile tanýþmak çok isterdim. Ama bu mümkün deðil. Olsun onlarýn yaþýyor olmasý bile benim için bir mutluluktur.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýlginç elbet...
Gönderen: Ýlkay Hüsmüllü / , Türkiye
31 Ocak 2010
Açýkçasý Teoman'ýn programda yaptýðý tespitler gayet enteresan. Elif Þafak günümüz üniversite gençlerinin sorgulayýcý bakýþlarýný överken Teoman abimiz de kendisi gençliðinde çok sorgulayýcý, duruþ sahibiymiþ gibi "Yea býrak o salaklarý." minvalinde, sanki tüm üniversite öðrencileri darbe þakþakçýsýymýþ gibi kafadan genellemeler içeren sözler sarfetti. Her daim "Ahahaha ben ne kadar kuul bir herifim hepinizin fak yu... Ýþ yok sizde..." þeklinde dolaþtýðýný bildiðimiz bir adamýn çok fazla abartýlmamasý gerektiði görüþündeyim acizane. Milyon liralarla oynarken, hayata tutunmaya çalýþan üniversite öðrencilerine çok afedersiniz bok atmak hayli kolay oluyor. Kendi geleceði belirsiz bir öðrencinin ülkenin geleceðini belirlemesi ne kadar mümkün? "Ov papatyam..." gibi þarkýlar yapýp da "Ben kuulum hem rakçýyým aktivist falan da olabilirim." duruþlarý takýnmaya çalýþan bir adamýn "Ne gençliði ya." þeklinde çýkýþlar yapmasý kimse kusura bakmasýn fakat ziyadesiyle yapay kokuyor. Ayrýca ben de kendisiyle oturup karþýlýklý bir çay içmek isterdim hocam, fakat Teoman'ýn bunu isteyeceðini hiç zannetmiyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekmek Parasý
Ýslami Sosyalizm
Ermeni Türkleri
Þiir Nasýl Olmalý
Hiç Þüphesiz ki Gazeteciden Terörist Olmaz; Ama Ajan Olur
Evrim Vardýr; Teorisi Yanlýþtýr
Seni Saraya Götürsem Aðýl Nerede Dersin
Ama Sen Bir Çocuðun Topusun Hala Dünya
Sokrates
Ýntihar Eden Birinin Ardýndan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.