..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Modern Þiir > osman demircan




11 Ocak 2010
Þiir Nasýl Olmalý  
osman demircan
Günümüz þiirleri çeviri þiirlere benzemektedir. Hani hep þikayet edilir ya, çeviri þiirlerin güzel olmadýðýndan... Neden olarak da çeviri þiirlerin yazýldýðý dilin, dil özelliklerine sahip olduðu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiði söylenir.


:BHID:
Günümüz þiirleri çeviri þiirlere benzemektedir. Hani hep þikayet edilir ya, çeviri þiirlerin güzel olmadýðýndan... Neden olarak da çeviri þiirlerin yazýldýðý dilin, dil özelliklerine sahip olduðu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiði söylenir.
Demek ki þiir yazýldýðý dilin güzelliklerini içinde barýndýrmalýdýr. Nedir bu güzellikler? Ahenktir, ritimdir, vurgudur ve tonlamadýr. Oysa günümüz þiirleri çeviri þiirleri gibi Türkçenin güzelliklerini içinde barýndýrmamaktadýr. Bir imge yýðýný, bir çarpýcý söz dizisi halinde ortada kalmaktadýr. Lüks otomobil mezarlýðýna benzemektedir, günümüz þiiri. Yani bu anlayýþla hiçbir yere gidilmez.
Önce þiir nedir buna bir cevap bulalým. Ýnsanlar neden ressam olur? Ayný manzarayý ve deðiþmeyen tabloyu gördüklerinden dolayý. Ýnsanlar neden müzisyen olur? Mahalle muhabbetlerinden kulaklarý rahatsýz olduðu için. Ýnsanlar neden þair olur? Ne sevmekten ne de aþktan ötürü. Maðara duvarlarýna yazýlan ilk þiirler gibi kendi inine bir kaçýþtýr þiir.
Peki þiir nasýl olmalýdýr? Þiiri en çok dansa benzetirim. Bütün uzuvlarý raks etmeli þiirin ve kelimeler bir dans grubundakiler gibi el ele vermeli. Yani günümüz þiiri müzikaliteden yoksun. Kulaða hitap etmemekte ve bir köy düðününe benzemektedir. Naralar, kahkahalar, bakýþmalar var; fakat estetik yok, birliktelik yok.
Günümüz þiiri salt mesaj vermekte. Bu mesaj bazen yalýn, bazen süslü bir anlatým içermektedir. Peki þiirin amacý nedir? Coþku ve heyecan uyandýrmak mý, derdimizi anlatmak mý, arzularýmýzý dile getirmek mi? Bence þiirin amacý; dilin bütün imkanlarýndan yararlanarak, duygularýmýzý ve düþüncelerimizi bir melodik ses olarak ortaya koymaktýr. Oysa günümüz þiiri, ses getiren bir özelliðe sahip olsa da melodisini yitirmiþtir. Yani günümüz þiiri, bir dikdatörün, bir yerden halkýna yüksek sesle seslenmesine benzemektedir. Nasýl merhabayý, günaydýný artýk insanlardan deðil de; kediden, köpekten bekler olduysak, þiirde de durum artýk ayný gözükmektedir. Þiir insanýn kulaðýný artýk týrmalamaktadýr.
Þiir sadece melodi deðil tabi. Þiir anlamlý seslerin ve anlamlý sözlerin bir araya gelmesinden oluþan bir dizeler orkestrasýdýr. Bunu somut bir örnekle açýklayayým:


Týpký kaybolan hisli þarkýlar gibidir sesin
Ve týpký kayýp giden yýldýzlar gibi nefesin
Sen gecelerimi karanlýða dönüþtürensin
Ey sevgili sulara sarýlan bir ateþ gibisin


Bu dörtlüðü böyle de yazabiliriz.

Týpký kaybolan hisli þarkýlar gibidir sesin
Ve týpký nefesin kayýp giden yýldýzlar gibi
Sen gecelerimi karanlýða dönüþtürensin
Ey sevgili sulara sarýlan bir ateþ gibisin

Aradaki melodi farkýný görebilirsiniz. Ýkinci dörtlükte ses akýþýnda sorun var, bunu fark edebilirsiniz.

Demek ki þiir anlamlý dizeler orkestrasýdýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Çaðatay Olgun / , Türkiye
13 Ocak 2010
Tamamen þahsi fikrimle,'þiirn tanýmý' olamaz diyorum.Burada yazdýðýnýz sizin kendi beðendiðiniz þiir tarzýdýr tamamen.Bunu þiir nasýl olmalý diye genellemek pek saðlýklý gelmedi. Þiir,þairin tamamen özgürlük alanýdýr.Sizin tanýmýnýza göre ifade etmem gerekirse;''melodiler içsel þeylerdir,tanýmlanamaz.''Atonal anlamda da bir çok müzikler,þiirler son derece geniþ kitlelerde büyük hayranlýklar uyandýrabilmektedir.Þiir nasýl olmalý diye bir genelleme yapmak son derece yanlýþtýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekmek Parasý
Ýslami Sosyalizm
Ermeni Türkleri
Teoman ve Elif Þafak
Hiç Þüphesiz ki Gazeteciden Terörist Olmaz; Ama Ajan Olur
Evrim Vardýr; Teorisi Yanlýþtýr
Seni Saraya Götürsem Aðýl Nerede Dersin
Ama Sen Bir Çocuðun Topusun Hala Dünya
Sokrates
Ýntihar Eden Birinin Ardýndan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Yanlýzlýk Çinlidir [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.