..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Siyah - Beyaz (En Uçlar) > eyyüp yýldýrmýþ




26 Aðustos 2009
Türk Arabalarýnýn Devrimi "Anadol"  
eyyüp yýldýrmýþ
Devrim Arabalarý filmi ile gündeme düþen bir konu, Türkiye’de ilk otomobil nasýl bir serüvenden sonra yollara indi...


:ADCB:
Devrim Arabalarý filmi ile gündeme düþen bir konu, Türkiye’de ilk otomobil nasýl bir serüvenden sonra yollara indi. "Devrim yolda kaldý" diye o günün gazete manþetlerine taþýnan olaylarý hepimiz biliyoruz. Amerikan otomobilleri yollarda cirit attýðý 1960’ lý yýllar. Ýhtilal bitmiþ sýra kalkýnmaya yönelik hamlelere gelmiþtir. Ýlk iþ kendi otomobilimizi kendimiz yapalým. Hem paramýz cebimizde kalsýn hem de dost düþmanýn gözü araba görsün diyerek iþe koyulurlar. Yaparlarda ama þanssýzlýk bu nakliye sýrasýnda boþaltýlan benzin deposunun tören sýrasýnda doldurulmasý nedeniyle Devrim yerinden kalkamaz. Doðru veya yanlýþ hikâye bu…

Ben size baþka bir ilkten söz etmek istiyorum. Hani amblemi Hitit zamanlarýndan gelen “Anadol” otomobillerinin hikâyesini aktarmak geldi içimden. Ben yaþtakiler iyi bilirler önce tek daha sonra dört kapýlý Modelleri çýktý piyasaya. Seri olarak üretilen ilk Türk arabalarýdýr Anadol. Sanayici Vehbi Koç'un yerli otomobil üretmek hayali sonucu doðmuþtur. 1928 yýlýnda Ford ürünlerinin Ankara bayisi olan Koç, II. Dünya Savaþý'ndan sonra da Ýtalyanlarla Fiat traktörlerinin Türkiye'de üretimi için iþbirliðine girmiþti. 1959'da kurduðu Otosan Fabrikalarý'nda Ford markasý altýnda kamyon üreten Koç, 1960 senesinde Ford Consul otomobil montajý, 1963–1965 yýllarý arasýnda da 240 adet Ford Taunus 17M station wagon otomobil montajý yapmýþtý ve artýk Otosan çatýsý altýnda bir Türk otomobili üretmek istiyordu. Ýsteðini gerçekleþtirdi de. Fakat o zamanýn þartlarýnda maliyetler çok fazla idi ve bunu aþaðý çekmenin yollarý arandý. Ýþte tamda bu sýrada aþaðýdaki olay yaþanýr: 1963 yýlýnda Otosan'ýn Ankara'daki daðýtým þirketi Otokoç' un önünde oturan Bernar Nahum (Otomotiv Grubu Baþkaný) ve Rahmi Koç'un dikkatlerini yedek parça almak için gelen bir bayinin pikabý çekti. Pikabý incelemeye baþlayan Bernar Nahum ve Rahmi Koç, aracýn karoserinin sacdan yapýlmadýðým anladýlar. Bunun üzerine motor kaputunu açýnca Ýsrail yapýmý (Autocars Co.) bir kasaya sahip olduðunu gördüler. Aracýn sahibi, karoserde "fiberglas" isimli yeni bir malzeme kullanýldýðýný söyleyince bu yeni malzeme Koç' larýn ilgisini çekti. Maliyeti düþürecek malzeme bulundu ama izin alýnamadý. Uzun uðraþlar sonunda Sanayi Bakanlýðý projeyi onaylamak için prototipi incelemek istedi. FW 5 (Four Wheeler 5) olarak adlandýrýlan prototip, tam olarak hazýr olmamasýna raðmen yola çýkarýldý ve Ýngiltere'den Ýstanbul'a 63 saatte geldi. Otomobili 22 Aralýk 1965'te inceleyen ve deneme sürüþü yapan Sanayi Bakanlýðý yetkilileri, üretimi 10 ayda gerçekleþtirmeleri ve fiyatýnýn 30.000 liranýn altýnda olmasý þartýyla üretim izni vereceklerini açýkladýlar. 10 Ocak 1966'da resmi baþvuru yapýldý. 1966 hummalý bir çalýþma yýlý oldu Otosan için... Bu arada otomobile isim koymak için bir anket düzenlendi. Ankete gelen 100.000'i aþkýn mektupta 2000'den fazla isim önerisi vardý. Bunlar içinde en beðenilen Veko (Vehbi Koç), Anadolu, Anadol, Otosan gibi teklifler olmuþtu. Divan Oteli'nde yapýlan dört ayrý toplantý sonunda bu isimler arasýnda yeni otomobile "Anadol" ismi uygun görüldü.

Uzun yýllar Anadolu karayollarýnda boy gösteren Anadol’ un hikâyesinin finali önce, 4-kapýlý Anadol üretimine geçilip 2-kapýlý modelin üretimi 1975 yýlýnda son verilmesi ile baþlar. Ýleriki yýllarda üretimine tamamen son verilmiþtir.

"Fiberglas" aksamýný ineklerin, atlarýn yediði söylenen Anadol otomobiller yaþamlarýný Türk zekâsýnýn bir ürünü olarak pikap halinde günümüze kadar sürdürmüþlerdir. Belki sizin sokaðýn hemen karþýsýnda bile bir tanesi park etmiþ, eski günlerini hatýrlayýp iç çekiyordur.

Sahi birde Anadol üzerine film yapýlamaz mý? Devrime bir kardeþ gelse fenamý olur. Meraktan soruyorum?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öldürülen Gazeteciler ve Uður Mumcu
Modern Kölelik Nedir?
Evet, Soykýrým Yapýlmýþtýr, Ýnkâr Boþuna!
Kapitalizmin mi Yoksa Bretton Woods' Un Sonumu?
Türkiyenin El Beþir'le Vals'i
Türkiye"nin Ýki Ýbret Günü (6–7 Eylül 1955)
Darwin' Ý de mi Allah Yarattý
Yurdumun Kuþlarý
Alman Vatandaþ Hareketi ve Vatandaþ Bile Olamayan Almanlar
Latin Amerikanýn Unasur' U

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.