..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




17 Nisan 2009
Ha Gazze, Ha Kandil; Ýkisi de Çözüm Deðil!.. - 1 -  
M.Nazým Güler
Öncelikle mazlum halklara, sivil insanlara yapýlan her türlü silahlý saldýrýya karþý olmak, saldýrýlarý nefretle karþýlamak bir insanlýk görevidir ve tamamen vicdansaldýr. Bunu asla göz ardý etmeden, ayrýca, serinkanlý olarak olaylara eleþtirel bakabilmeliyiz.


:BADD:
HA GAZZE, HA KANDÝL; ÝKÝSÝ DE ÇÖZÜM DEÐÝL!..

Öncelikle mazlum halklara, sivil insanlara yapýlan her türlü silahlý saldýrýya karþý olmak, saldýrýlarý nefretle karþýlamak bir insanlýk görevidir ve tamamen vicdansaldýr. Bunu asla göz ardý etmeden, ayrýca, serinkanlý olarak olaylara eleþtirel bakabilmeliyiz.

Çünkü, her olaya ve olguya çok yönlü ve eleþtirel bakmazsak, kaþ yapalým derken, göz çýkarabiliriz. Bu tür olaylara tepki gösterenler veya tepki göstermeðe davet edenlerin asýl niyetleri, insani ve vicdani midir; yoksa politik amaçlý ve ikiyüzlüce midir, görmek ve bilmek lazýmdýr.

Örneðin þu vahim ve vahþete dönen Gazze olayýna bir bakalým; Ýsrail niye saldýrdý? Durup dururken mi oldu? Bu olayda büyük bir tezgâh olabilir mi, diye bakmamýz gerekmez mi?

Burada Ýsrail’i, zorla davet edenler olmuþ mudur; yani illah Ýsrail müdahale yapsýn, dercesine bu duruma zemin hazýrlamak isteyenler olmuþ mudur? Böyle bir saldýrýyla kimler ne kazanýr veya kimler ne kaybeder, bakmak lazýmdýr. Hamas örgütü, Filistinli bir güç deðil midir? Neden El Fetih ile çatýþma halinde veya onlarla cebelleþme peþindedir? Neden Filistin’de iki baþlýlýða neden oluyor? Filistin kazanýmlarýný neden barýþçýl, diplomatik ve politik bir mücadeleyle ilerletmek yolunu seçmiyor? Dahasý, Ýsrail’in sivilleri gözetmeksizin misilleme yapacaðýný bile bile, neden (Mýýsr ve FKÖ’nün ikazýna raðmen) var olan ateþkesi uzatmayýp, Ýsrail’e karþý füze saldýrýlarýna geçiyor? Hamas, 25 Aralýk’ta Sderot çevresine 80’dan fazla roket fýrlatýnca; bir karþý misilleme olacaðýný bilmiyor muydu; olasý misilleme durumunda, Ýsrail saldýrýlarý karþýsýnda sivil halký savunamayacaðýný da bilmiyor muydu? Öyle ise, neden Hamas güçlerinin denk olmadýðý bir ortamda askeri gösteriþ yapýyor; bunu yapmakla, Ýsrail’e deðil, Filistin halkýna havasýný atmýþ olmuyor mu? Hem de en kanlý ve pahalý bir þekilde!.. Hamas’ýn, Ýsrail’e yaptýðý roket saldýrýlarý, Ýsrail’in karþý saldýrýsýna davetiye deðil de nedir? Bu durumda sivillerin katliamýndan Hamas’ýn da payý olmuyor mu? Bu ilk mýdýr ki?..

Bizleri, meydanlara, mitinglere çaðýranlar da bu gerçekleri bilmiyorlar mý?
O zaman herkes, bundan bir çýkar ve hesap peþine düþmüþ olduðu anlaþýlamaz mý? Ýsrail Baþbakaný Ehud Olmert, saldýrýdan bir hafta önce Türkiye’ye gelip Baþbakan Erdoðan ile görüþmedi mi? Peki, neyi görüþtüler kapalý kapýlar ardýnda; daha o zamandan bu saldýrýnýn yapýlacaðý hissettirilmiþ olamaz mý acaba? Tersi bir duruma kim inanýr? Türk- Ýsrail Dostluk Derneði’ ne üye kaç AkP milletvekili vardýr? Onlarcasý deðil midir?

Ýsrail keyfince saldýrýlarýný yapýp, iþini bitirdikten sonra, TC Baþbakaný devreye girip/sokulup, barýþ elçisi rolüne bürünüp Ortadoðu’da bir prestij kapma havasýna girecektir. Bu arada, Ýsrail de, Tc de, Mýsýr da emellerine ulaþmýþ olacaktýr. Tabii, Hamas’ý piyon gibi kullanan Ýran ve Suriye de öyle... Gündeme Filistin’i koyup kendilerini unutturarak gündem dýþýna itmenin rahatlýðýný yaþayacaklardýr. En azýndan soluk almýþ olacaklardýr.. Yoksa Ýran, Ýslam alemini Ýsrail’e karþý “Cihad”a çaðýrmadan önce, kendisi cephede yerini almasý gerekmez miydi?

Bir de bizdeki örnekle karþýlaþtýralým. Ýsrail için, Hamas ne ise, TC için de Pkk odur.. TC, Kandil’e çevresindeki köylere havadan saldýrdýðý (iddialara göre misket bombalarýyla da saldýrdýðý halde), PKK güçlerine zerre kadar zarar veremezken; Federal Kürdistan sivil köylülerine ve onlarýn hayvanlarýna bombalar isabet edip öldürmüyor muydu; týpký Ýsrail’in Gazze’de sivil halka bomba yaðdýrdýðý gibi… Buradaki Ýsrail saldýrýsýnda da misket bombasý iddialarý vardýr.. Üstelik Ýsrail, bu saldýrýda, biri siyasi, diðeri askeri olmak üzere iki Hamas liderini ve onlarca Hamas militanýný da öldürmüþtür; demek oluyor ki, Hamas sivillerin arkasýna gizlenmiþ ve onlarý kalkan yapmýþtýr. Çünkü Ýsrail’in saldýrýlarýnýn olduðu yerde onlarýn da ölüsü çýkmýþtýr..

Pekii, Filistinliler için bizleri sokaða dökmek isteyen, dinlisi- dinsizi-, saðcýsý- solcusu, örgüt, parti ve cemaatler, Kürt köylerine yaðdýrýlan bombalara tepki vermek için veya Kürt sorununa barýþçýl çözümü dayatmak için parmaklarýný oynattýlar mý?

Ama, Filistinlileri bahane ederek Kürt halkýný (Diyarbakýr, Batman, Van, Erzurum vs. illerde) Cuma günü cami çýkýþlarýnda, sokaða dökmeye cansiperane çabaladýlar; bu iki yüzlülük deðil de nedir?!.. Kürtlerin çektiði acýlar için, bugüne kadar, hiçbir cami çýkýþýnda bir tek “tekbir” sesi duydunuz mu? Ama, çok uzaklardaki halklar için, Kürt camilerinin çýkýþýnda, Kürt halkýný baðýrtmaktan gýrtlaklarýný parçaladýlar; baþkalarý için “tekbir getirterek” hep uyuttular, hala da uyutuyorlar. Nazarlarýnda, Ýslam dini Kürtler için bir ninni midir? Kürt sorunu için, onlarýn “Ýslam dini” iflas mý etmiþtir; ya da, Kürtler sizler için Kaf Daðýnýn arkasýnda bir ecinni midir? Her halka karþý, ayrý bir Ýslam dinleri mi vardýr? Yoksa asýl Ýslam düþmaný, bizatihi bunlar mýdýr?

Zulme karþýysak, her yerdeki zulme karþý eþit duruþ sergilememiz gerekmez mi? Kendi zalimlerine "þehit" edebiyatýyla “gaz” verenler; Filistin olayýnda (sýnýrýmýzýn dýþýndaki bir olaydýr diye) kendi kirli emelleri için, bizim halkýmýzý yedeklerine almaya çalýþmalarý ahlaki olabilir mi? Bu ikiyüzlülükleriyle inandýrýcý olabilirler mi? Riyakârlýðýn bu denlisi hangi dinde vardýr?

Bütün bunlarý söylerken, bu yazýdan Ýsrail’e hak vermek anlamý, asla çýkmamalýdýr; ancak, uluslararasý çaptaki bu büyük oyunun perde arkasýný da; perde önündeki ikiyüzlülüðü de görmeliyiz, diyorum. Hamas’ýn saldýrýlarý nasýl Ýsrail’i harekete geçirmek için bir oyun görünüyorsa; bizleri, “Filistin Mitingleri”ne çekmek isteyen iradenin de ayný oyunun, diðer bir parçasý olduklarý þüphesini güçlendiriyor...

Tüm gündemlerimiz saptýrýlmýþ bulunuyor... Hani biz, TRT Þeþ’i konuþuyorduk; hani biz, yeni Kürt açýlýmlarýný konuþuyorduk; Kürt dil ve edebiyatý akademisini kurmayý, Kürtçe ile eðitim yapmayý konuþuyorduk; hani biz, Alevi açýlýmlarýný konuþuyorduk; hani biz, C.baþkaný Abdullah Gül’ün Irak Federal Kürdistan ziyaretini konuþuyorduk.. Barýþ, kardeþlik ve güveni konuþuyorduk… Ergenekon terör örgütünün 1 Numarasý açýklansýn diye sabrýmýzý tüketiyorduk, bekliyorduk..Daha baþka neyi konuþuyorduk; kocaman bir “HÝÇ”Ý konuþuyormuþuz meðer!..Ýþte, sadece dýþýmýzdaki dünyayý konuþur olduk..Bunca hayati sorunlardan kamuoyunun dikkatlerini kaçýrtmak için bu oyun Ýyi bir tezgâh sayýlýr.. Herkes bu tezgâha balýklama atlarken, bilerek hareket ediyor olmalýlar…

Peki bu sokaklara dökülenlerden neden kimse, Filistin’e gitmiyor; ya da neden Filistin devlet Baþkaný Abbas’ý dinlemiyorlar?.. O da, olaylardan Hamas’ý sorumlu tutuyor.. Olan sivillere oldu; Hamas’a yaptýðý tahrik ve tahripkâr çýkýþlarýnýn yanlýþýný kim söyleyecek? Galiba ”Ba’de harab- el Gazze” den sonra TC ve Mýsýr, “arabuluculuk” yaparlarken bunu söyleyecektir. Bekleyelim ve görelim.. Küfür sürebilir; ama asla zulüm süremez.. Ýster ABD ol, Ýster Ýsrail, ister TC; çözülecek her zalim bilmece!..

Gerçek þu ki; þu anda, Gazze kan aðlýyor ve TSK uçaklarý da Kandil’i bombalýyor..
Ýnsanlýk da, müslümanlar da büyük bir sýnavdan geçiyor…
Ha Gazze, ha Kandil; ikisi de çözüm deðil!...

M.Nazým GÜLER - 05.01.2009



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.