..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Oðuz Düzgün




6 Nisan 2009
Obama'nýn Mektubumuza Cevabý  
Oðuz Düzgün
Amerika Birleþik Devletleri Baþkan’ý Türkiye’deydi. Meclisteki konuþmasýný yapmadan çok önce kaleme aldýðýmýz ve www.izedebiyat.com sitesinde yayýmladýðýmýz aþaðýdaki önerilerimizin tamamýna olumlu cevap vermesi bizi sevindirdi.


:BGHJ:
Amerika Birleþik Devletleri Baþkan’ý Türkiye’deydi. Meclisteki konuþmasýný yapmadan çok önce kaleme aldýðýmýz ve www.izedebiyat.com sitesinde yayýmladýðýmýz aþaðýdaki önerilerimizin tamamýna olumlu cevap vermesi bizi sevindirdi. Yazdýðýmýz mektupla Obama’nýn mesajlarýnýn birbirini tamamlamasý tam bir tevafuk örneðiydi aslýnda. Bu da hiçbir þeyin tesadüfi ve boþ olmadýðýný ispatlýyordu. Üstelik oldukça da barýþçýl mesajlarý var gördüðüm kadarýyla. Bana göre bu mesajlarý iki sebepten dolayý vermiþ olabilirdi Obama. Ya gerçekten Amerika’nýn yörüngesini savaþtan barýþa çevirecekti, ya da birkaç sene içersinde bir Ortadoðu ülkesine gerçekleþtirilecek büyük bir saldýrý öncesinde, bütün dünyaya barýþçýl mesajlar vererek Amerika’yý yalnýzlaþmaktan kurtarmaya çalýþýyordu. Elbette bizim gönlümüz birinci seçeneðin doðru olmasýndan yanaydý. Zaten bu mektubu da bu amaç için yazmýþtýk. Ama taraflar hareketlerine dikkat etmezlerse, yakýn bir gelecekte bizi büyük acýlarýn bekleyeceði de âþikar. Umarýz bu tür acýlar bir daha yaþanmaz.

Þimdi geçen gün yazdýðýmýz ve pek çok yere de gönderdiðimiz mektubumuzdaki önerilerle, Obama’nýn mesajlarýný karþýlaþtýrma iþini size býrakýyor, sizlere barýþ ve sevgi dolu hayýrlý ömürler diliyorum.

Sayýn Amerika Birleþik Devletleri Baþkaný Barack Obama,

Öncelikle, güzel ülkemiz “Türkiye’ye Hoþ geldiniz!” demek istiyorum size. Sizin de bildiðiniz gibi Anadolu topraklarý binlerce yýldan beri sevginin ve barýþýn hakim olduðu topraklardýr. Bu nedenle sizi bir misafir olarak görüyor ve görüþünüz, inancýnýz ne olursa olsun, “hoþ geldiniz” diyerek saygýyla karþýlýyoruz.

Baþkan Obama: -Türk halkýna da gösterdikleri misafirperverlik için teþekkür ediyorum- (Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Abdullah Gül’le birlikte gerçekleþtirdikleri toplantýda)

Önerimiz: Bütün dinler, bütün inançlar binlerce yýldýr huzur ve barýþ içinde bir arada yaþayabiliyor bu topraklarda. Yeter ki dýþarýdan uzanan eller karýþtýrmasýn ülkemizi. Yeter ki, hiçbir ülke gücüne güvenerek ülkemizi bölmeye, parçalamaya çalýþmasýn. Türkiye’nin barýþ içinde yaþamasý demek, Orta Doðunun, Balkanlarýn, Karadeniz’in de barýþ içinde yaþamasý demektir. Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde olmasý demek, Avrupa ve Asya arasýndaki bu koca köprünün saðlam kalmasý demektir. Eðer bu köprü zarar görürse, Deli Dumrullar köprünün baþýný tutarsa, bu ne sizin için ne Avrupa, ne de Asya için bir fayda saðlar. Tahtalarý saðlam ve yol kesicilerden arýndýrýlmýþ bir Anadolu köprüsü ise, bütün insanlýðýn yararý için gereklidir.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: - Siz medeniyetlerin ortasýnda, tarihin dalgalarýndan etkilenen bir ülkesiniz. Medeniyetlerin buluþtuðu pek çok farklý kültürün bir araya geldiði bir coðrafyadasýnýz. Ülkenizi bir yere ya da bir yerlere çekmek isteyenler olabilir. Ama ben inanýyorum ki bu kiþiler þunu anlamýyorlar; Türkiye'nin büyüklüðü her þeyin ortasýnda olmasýndan kaynaklanýyor. Burasý doðu ile batýnýn birleþtiði bir yer. Ülkenizin, kültürünüz güzelliði de buradan geliyor zaten. Kültürünüzün güzelliði, tarihinizin zenginliði ve demokrasinizin gücü, beraberinde geleceðe yönelik ümitleriniz, Türkiye'yi Türkiye yapýyor. Geleceðe de birlikte ulaþmalýyýz. Ben burada bir kez daha Türkiye ile güçlü ve devamlý dostluða yönelik taahhütümüzü dile getirmek istiyorum-

-Obama, Türkiye'nin bölgede normal ve barýþçýl iliþkilere sahip, Güney Kafkasya bölgesinde barýþçýl iliþkiler sürdüren tek ülke olduðunu kaydetti.-

Önerimiz: Avrupa ve Amerika’nýn halen Anadolu kültür ve medeniyet mirasýndan öðreneceði çok þeyler var. Aslýnda birbirimizden öðrenebileceðimiz pek çok þey mevcut. Dünyayý, barýþ ve huzur cennetine dönüþtürmek istiyorsak, birbirimize yardýmcý olmalýyýz.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: -Obama, Türkiye'nin, ABD'nin önemli bir müttefiki olduðuna dikkati çekerek, ''Türkiye, Avrupa'nýn önemli bir parçasýdýr. Türkiye ve ABD, birlikte çalýþarak, zamanýmýzýn güçlüklerini çözümlemelidirler.'' diye konuþtu.-

-Obama, pek çok zorluklarý, son 60 yýl içinde birlikte ele aldýklarýna dikkati çekti. Obama, ''Müttefikliðimizin gücü nedeniyle hem ABD hem de Türkiye, daha güçlendi, dünyada daha güvenli bir yer oldu.'' Dedi-

-ABD ve Türkiye, bu kapsamda dünya refahý, halklarýmýzýn refahý için birlikte pek çok çalýþma alanlarý bulabilir.-

Önerimiz: Kavgayý, kini, savaþý ve bölünmeyi körükleyerek deðil de, barýþý, sevgiyi yaymaya çalýþarak geleceðimizi kurtarabiliriz.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: ''Özellikle Müslüman dünyasýnda ortak hedeflere ve ortak duyarlýlýklara yönelik neler yapýlabileceðini ele aldým. Biz ABD olarak dostluk elini herkese uzattýk. Eski bir Türk atasözü var; 'Yangýna körükle gidemezsiniz'... ABD de bunu gayet iyi biliyor. Türkiye de bunu gayet iyi biliyor. Tabii ki bazýlarýna güçle karþýlýk verilmesi lazým. Ama güç tek baþýna sorunlarý çözemez ve aþýrý uçlara karþý tek baþýna alternatif teþkil etmez. Gelecek, güç kullananlarýn deðil, tahrip edenlerin deðil, yaratanlarýn elinde olmalýdýr. Biz de bu geleceðe yönelik birlikte çalýþmalýyýz

Önerimiz: Sevgi ve hoþgörü mimarlarý olan Mevlanalarýmýzý, Yunuslarýmýzý, Hacý Bektaþ-ý Velilerimizi bir an önce öðrenmenizi öneriyoruz. Dünyadaki sevgisizliðin ortadan kalkmasý için bu rehberlere muhtacýz. Biz bu deðerlerimizi sizlerle paylaþmaktan asla çekinmiyoruz. Çünkü onlar sadece bizim deðil, bütün insanlýðýn ortak deðerleridir. Artýk þunu da anlamamýz gerekiyor, dünyada hiçbir sorun, savaþla, kavgayla, kinle kalýcý olarak çözülmüyor. Artýk birbirimizi anlamaya çalýþmamýzýn, manevi zenginliklerimizden istifade etmemizin tam da zamanýdýr. Yoksa birkaç kiþinin hýrsý yüzünden daha binlerce insan ölebilir. Oysa Kutsal Kitabýmýz Kur’an-ý Kerim gibi bütün Kutsal Kitaplar, “bir insaný öldürmenin bütün insanlarý öldürmek” olduðunda hemfikirdirler. Buna raðmen çocuklarýmýzýn gözü önünde, aslýnda sevgi ve barýþ içinde yaþanmasý gereken bu güzel dünyayý, bir kan küresi haline getiriyoruz.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: ''Dünyanýn en öldürücü silahlarýnýn artmasý ve beraberinde süre giden çatýþmalar var. Bu bahsedilenler, bizim daha yeni yaþamaya baþladýðýmýz yüzyýlýmýzýn önemli sorunlarý. Bunlara nasýl cevap vereceðimiz, geleceðin özgürlükle mi yoksa korkuyla mý, yoksullukla mý yoksa refahla mý þekilleneceðini belirleyecek. Güçle mi yoksa adil ve devam eden bir barýþla mý? Þu kadarýndan emin olduðumu söyleyebilirim; hiçbir ulus bahsettiðim zorluklara tek baþýna karþý gelemez. Bu kapsamda, bunun baþarýlabilmesi için tüm uluslarýn birlikte çalýþmasý gerekiyor. O nedenle birbirimizi dinlemeli ve ortak hedeflere yönelik çalýþmalýyýz. Bu nedenle müþterek menfaatlerimiz üzerinde çalýþmalýyýz ve farklýlýklarýmýzýn ötesine geçebilmeliyiz. Bizler bunu yaptýðýmýzda, bir arada çalýþtýðýmýzda daha da güçleniriz.''

''Burada savaþa girme konusunda, sizin tarafýnýzda da benim ülkemde de farklý görüþler mevcuttu. Ama artýk bu savaþý, sorumlu bir þekilde sonlandýrma görevine sahibiz.'' diyen Obama, ''Çünkü, Irak'ýn güvenliði, bölgenin güvenliði açýsýndan da önemli. ABD, gelecek aðustos ayý itibariyle oradaki güçlerini çekecek. Irak hükümeti de güvenlik adýna almasý gereken sorumluluklarý alacak.'' diye konuþtu

Önerimiz: Keþke bütün ülke liderleri Hz. Muhammed gibi, kibir yoluna girmeden hatýrlayabilseydiler insanlýklarýný! “Ben kral deðilim. Kureyþli, kurutulmuþ et yiyen bir kadýnýn oðluyum” dediði gibi cesurca haykýrabilseydiler insan olduklarýný. Umarým siz böyle olursunuz. “Ben siyahi bir annenin oðluyum” diye haykýrabilirsiniz cesurca. Umarým diðer bir adýnýz olan ve size aslýnýzý fýsýldayan “Hüseyin” isminden utanmaz, Müslüman köklerinizle de gurur duymayý baþarýrsýnýz.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: Yüzyýllar boyunca Ýslam dünyasýnýn, dünyanýn þekillenmesine katkýda bulunduðunu kaydeden Obama, bu çabalarýn kendi ülkesinde de yansýmasýný gösterdiðini vurguladý. ABD'nin de Müslüman Amerikalýlarla birlikte zenginleþtiðini kaydeden Obama, ''Birçok Amerikan ailesinde Müslüman üyeler var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.'' dedi.

Önerimiz: Umarým Amerika’daki ve Avrupa’daki Zenci toplumunun geçmiþte yaþadýklarý acýlarý da devamlý hatýrlarsýnýz. Bu acýlarla yüzleþmeniz, diðer dünya insanlarýnýn acýlarýna duyarlý olmanýzý saðlayacaktýr.

Baþkan Obama: Ýnanç özgürlüðü sayesinde, sivil toplum canlanarak devleti güçlendirir. Ýþte biz de bu nedenle Heybeliada Ruhban Okulunun açýlmasý gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceðini düþünüyoruz. Ayrýca hukukun üstünlüðüne olan taahhüt, adaletin insanlara ulaþtýrýlmasý anlamýnda atýlabilecek en önemli bir adýmdýr. Azýnlýk haklarý sayesinde halk, her tür katkýdan, her bireyiyle yararlanma fýrsatý bulacaktýr. Bunu, ben geldiðim ülkenin baþkaný sýfatýyla söylüyorum. Benim gibi, benim ten rengime sahip birinin oy hakkýna bile sahip olmadýðý ülkeden bahsediyorum. Nerede kalmýþtý baþkan olmasý? Ama bu kapasiteyi özellikle vurguluyorum ki deðiþim hepimizin yapabileceði bir þey. Önümüzdeki her zorluk bizim açýmýzdan, eðer demokrasiye sadýk kalýrsak daha kolay aþýlabilir. Bu iþ tabii ki kolay deðil. ABD'de bu amaçla Guantanamo cezaevlerinin kapanmasýný istedik. Ýþkencenin önüne geçtik. Hepimizin deðiþmesi gerekiyor. Bazen deðiþmek hiç de kolay deðil.'' Obama, demokrasilerin önünde güçlük olarak ortaya çýkan, ''geçmiþle nasýl baþa çýkýlacaðýnýn'' bilinmesi gerektiðine iþaret etti.

''ABD halen, kendi bazý karanlýk dönemlerini ele alma sonucuyla yüz yüze'' diyen Obama, Washington Anýtýnýn karþýsýnda, Abraham Lincoln Anýtýnýn da bulunduðunu söyledi. Obama, sözlerini þöyle sürdürdü:

''Kendisi, Washington'un baþkanlýðý sonrasýnda, köleleri kurtaran kiþidir. Ülkemizde kölelik ve ayrýmcýlýk geçmiþi var. Tarih, her zaman psikolojik gerçeklerle dolu. Ama geçmiþ, eðer çözümlenemezse omuzumuzda büyük bir aðýrlýk oluþturur. Her ülkenin bu anlamda geçmiþiyle barýþmasý ve daha iyi bir geleceðe yönelmesi gerekmektedir.

Önerimiz: Bu acýlarý hatýrladýktan sonra, 1400 yýl önce yaþamýþ olan Hz. Muhammed’in Zenciler’e nasýl davrandýðýný öðrenerek, “Hüseyin” isminizin kaynaðý olan Hz. Muhammed’in ne kadar sevgi dolu bir insan olduðunu anlayabilirsiniz.

“Bir gün Hz. Peygamber Hz. Aiþe ile otururken zenci bir kadýn içeri girdi. Resul-i Ekrem (SAV) bu kadýna çok iltifat etti. Onun bu kadýna gösterdiði büyük itibara hayret eden Hz. Aiþe, bunun sebebini sorunca Hz. Peygamber: -Bu haným Hatice’yi ziyaret ederdi. Dostluða vefa imandandý , diye cevap verdi.” Görüldüðü gibi Hz. Muhammed zenci-beyaz, kadýn-erkek ayrýmý yapmadan, bütün insanlara sadece insan olduklarý için saygý göstermiþti. Ýnanýyorum ki, siz de Yahudi-Arap, Hýristiyan-Müslüman ayrýmý yapmadan bütün dünya insanlarýna karþý adil davranacaksýnýz. Yanlýþ uygulamalar nedeniyle ülkenize küsen dünya halklarýný yeniden kucaklayacaksýnýz umarým.

Baþkan Obama’nýn Cevabý: ''ABD; iki devleti, Ýsrail ve Filistin devleti hedefini desteklemektedir, yan yana ve barýþ içerisinde. Bu, Filistinlilerin de hedefidir, Ýsraillilerin de hedefidir, dünya genelindeki diðer uluslarýn da hedefidir. Bu hedef, herkesin üzerinde uyum saðladýðý hedeftir. Ben, bunu ABD Baþkaný sýfatýyla yakýn bir þekilde izleyeceðim. Hem Ýsrailliler hem de Filistinliler, ileri adýmlar atmalý ve güveni saðlayacak adýmlardan çekinmemelidirler. Her ikisi de taahhütlerine uymalýdýrlar. Her iki taraf da uzun dönemdir süren sorunlarý çözmelidirler ve daha çok, devam eden barýþa yönelik çabalar göstermelidirler.

Son yýllarda bazý zorluklar yaþandýðýný belirten Obama, ''Birbirimizi bir araya getiren güvenin zorlandýðýný biliyorum. Bu zorluðun tabii ki pek çok alanda yaþandýðýný da biliyorum. Özellikle Müslüman inancýn gündemde olduðu ülkelerde yaþandýðýný biliyorum'' dedi. Konuþmasýnda ''ABD hiçbir zaman Ýslam ile savaþta deðildir, olmamýþtýr, olmayacaktýr'' ifadelerine yer veren ABD Baþkaný sözlerini þöyle sürdürdü:

''Esasen Müslüman dünyasý ile olan ortaklýðýmýz kritik öneme sahiptir. Bu, sadece ideolojileri dýþlamak adýna deðil, fýrsatlarý güçlendirmek adýna da yapýlmalýdýr. Ayný zamanda þu konuda da net olmak istiyorum. ABD'nin Müslüman toplumlarla, Müslüman dünya ile olan iliþkisi sadece terörist karþýtlýðýyla sýnýrlanamaz. Biz, bu sürece daha kapsamlý dahil olmak istiyoruz. Dikkatli bir þekilde dinlemeliyiz, anlaþmazlýklarýn ötesine geçmeli, ortak zeminler yaratmalýyýz. Ayný fikirde olmadýðýmýz zamanlarda bile saygý duymalý ve bu konuda Ýslam inancýna olan saygýmýzý göstermeliyiz.''

Mektubuma son verirken, tekrar güzel ülkemiz Türkiye’ye hoþ geldiniz diyor, ruhunuzu ve aklýnýzý Mevlanalarýmýzla, Yunuslarýmýzla doldurarak ülkemizden ayrýlmanýzý temenni ediyorum..

En içten saygýlarýmla….

Oðuz DÜZGÜN






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yurtdýþýna Kitap Gönderin
Kur'an-ý Kerim ve Arsenik'te Yaþayan Bakteriler
Wikileaks: What I Know It Leaks...
Ab'nin Yeni Dil Arayýþý ve Türkçe
Mevlânâ Ýranlý mý?
Almanya'da Barýþ ve Türkçe Rüzgârý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.