..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Muhammed CAN




14 Haziran 2008
Olmasý Gereken Ýttifak!  
Muhammed CAN
Ben, sen, o. Biz, siz, onlar ve...!


:AEEB:

Olmasý gereken ittifak!


Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Özellikle dýþ siyasilerin odaðý olmuþ bir sürec bu. Takriben yirmi ay önce baþlayan ve gizli bir þekilde yürütülmek istenen Ýsrail ile Suriye arasýndaki sözde barýþ görüþmeleri için arabuluculuk görevini üstlendi. Bu da Türkiye’nin kendi açýsýndan önemli bir geliþme ve siyasi kariyer olarak deðerlendirildi. Ancak Ortadoðu için dýþtan üretilen senaryolar neticesindeki krizler kolay çözülecek türden görünmüyor. Türkiye’nin jeo-politik açýdan bulunduðu coðrafya önemsenmeyecek bir konumda da deðil. Özellikle ABD ve Ýsrail Türkiye’yi kendi siyasi platformuna dahil etmeden Ortadoðu’daki arzularýna ulaþamayacaðýný iyi biliyor. Çünkü Türkiye bölgedeki komþularý Rusya, Suriye ve özellikle Ýran ile iliþkilerine önem vererek olumlu geliþmelere sahne oldu ve güven verdi.

Buraya kadar Türkiye’nin takdir edilecek siyasi bir strateji izlediði itiraf edilmeli. Ancak bundan sonra zorlu bir dönemi göðüslemesi gerekiyor! Ýzlenimlerden anlaþýldýðý kadarý ile Bush’un iþgalci Ýsrail kabinesindeki konuþmasýnda Ýsrail’e, Ýran için karþý harekete geçeceðine dair güvence verdi. Roma Ýmparatorluðu’nun zulmünden payýna düþeni fazlasý ile alan günümüz Yahudilere ayný akýbeti bir daha yaþatmayacaðýna dair ant içti. Bunun için gerekirse bütün Amerika’lýlarý seferber edeceðinin altýný çizdi. Adeta Ýran’ý geçmiþin Roma’sý ile özdeþleþtirerek bu duruma asla müsaade etmeyeceðini belirtti.

Ancak ilginç bir benzetmedir bu. Þöyle ki; geçmiþteki Roma kültürü ile ABD’nin halihazýrdaki kültürünün örtüþtüðünü görmezlikten gelerek bugünkü Ýslami Ýran’ýn, geçmiþin Romas’ý ile örtüþtüðünü anlatmaya çalýþmak bir tezattýr.

Biz konunun Türkiye’yi ilgilendiren bölümüne dönelim. Ýran’a karþý olasý harekatýn gerçekleþmesi durumunda, Türkiye’nin geçmiþteki yanlýþ politikalarýnýn da etkisi ile Irak Kürdistaný’nýn ABD ve Ýsrail için saðlam bir karargah konumuna geldiðini bir an hesaba katmadan bakalým soruna.

Türkiye’nin kendi içindeki gündemlerinden kurtulmasý gerekiyor. Bush, Olmert ve Kissinger’ýn katýldýðý toplantýda Ýran’a karþý olasý saldýrý senaryolarýnýn ele alýndýðý biliniyor. Batýlý ülkelerden bazýlarýnýn da kendi içindeki Yahudi lobilerinin etkisiyle plana sýcak yaklaþtýðý anlaþýlýyor.

Hizbullah’ýn Lübnan’da geçtiðimiz günlerde Ýsrail ve ABD destekli planý çökertmesi ile Suriye’yi Ýran’ýn yanýndan karþý safa çekebilme senaryolarý devreye sokularak Ýran’ýn yalnýzlaþtýrýlmasý hesaplanýyor olmalý. Buna ilave olarak Suriye’nin Hizbullah’la olan iliþkilerini sekteye uðratma amacý güden Suriye-Ýsrail barýþý efsanesi ile Türkiye’ye biçilen önemli role ve bu rolün arka planýna dikkat edilmelidir.

Gerçekten Türkiye Suriye ve Ýsrail’i masaya oturtmasýný becerebilecek mi?

Böyle bir barýþ imkansýzdýr. Zira Suriye sýradan politika güden diðer Arap ülkelerinden çok farklý bir siyasi etiðe sahiptir. Asýl soru þudur: Türkiye olasý Ýran saldýrýsýnda gerçekten ABD ve Ýsrail çýkarlý senaryoya dahil olacak mý?

Böylesi bir tutum adeta barut fýçýsýna dönmüþ Ortadoðu için tarifi imkansýz bir savaþýn baþlangýcý olacaktýr.

Ama en önemlisi Türkiye, bu süreçte rol almakla üniter yapýsýnda deðiþiklik meydana gelmesini göze almýþ olacaðýný mutlaka deðerlendirmelidir.

Þu ana kadar Ankara yetkilileri böyle bir sorumluluðu üstlenmeye istekli görünmediler. Ancak bundan sonrasý meçhuldür. Zira ABD ve Ýsrail’in arzularýnýn sýnýrý yok gibidir.

Gönüllerdeki teveccüh Türkiye’nin kendi komþularý ile uzun bir aradan sonra yeniden yakaladýðý istikrarý birilerinin siyasi arzusunun gerçekleþmesi iþin gözden çýkartmamasý ve macera denizinde yolculuk yapmaya aday olmamasýdýr.

Olmasý gereken ittifak, özellikle bölgenin saygýn ülkesi olan Ýran’ýn, yanýsýra Suriye ve diðer ülkelerle kurulmalýdýr. Ancak bu tür bir ittifakýn Türkiye’nin saygýnlýðýný daha da arttýracaðý bir kez daha düþünülmeye deðer. Eflatun’un ’’Hekimlerin yaptýðý en büyük hata ruhu düþünmeden yalnýz bedeni tedaviye teþebbüs etmeleridir.’’ sözüne karþýlýk, diyelim ki; siyasilerin yaptýðý en büyük hata ilahi tedbirleri hesaba katmadan yalnýz akýlla yönetme teþebbüsleridir.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muaviye Ýktidarý: El - Ambar ve Küresel Emperyalizm Taþeronluðu
Yeni Ýttifak ve Türkiye'nin Yalnýzlýðý!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz - 5
Gündem Özel - 4 Baþkanlýk Sistemi ve Avrupa Krizi
Rebeze Röportajý - 2
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz! —2
Algý Sapmasýnda Türk Ýslamcýlarý
Size Ne Oldu?
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz - 3
Emperyalist Ýslamcý Olunabiliyormuþ Demek!
Türk Aydýnlarýnda Takvimler 1789 Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam [Ýnceleme]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.