..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Hülya




5 Nisan 2005
Bir Konserden Kalanlar  
Hülya
Kar taneleri esrikliðinde dökülen notalar eriyip kanýmýza karýþýyor ve sonra arka sokakta soylu Tuna’yla birleþip çaðlýyor.


:BAJJ:
Yerden yüksekte, tavana yakýn geniþ pencerenin özenle katlanmýþ bol fýrfýrlý, yüreði hafifleten somon rengi perdelerinin arasýndan bir Temmuz gecesine ait henüz tam kararmamýþ gökyüzünün grimsi ýþýklarýnýn içeri girmesini salonun ortasýnda kemancýlarýn üzerlerine inen devasa kristal avizelerin güçlü parýltýlarý engelliyor. Her gece tarihi barok binanýn somon renkli alçý kabartma süslemeli duvarlarýný kimi okþayan kimi inleten, bedenlere sýðmayan Strauss valsýnýn yumuþak ve hýzlý notalarý, bu gece de bizim bedenlerimizi týpký bir ipek kozalaðý gibi sarýp sarmalýyor. Kar taneleri esrikliðinde dökülen notalar eriyip kanýmýza karýþýyor ve sonra arka sokakta soylu Tuna’yla birleþip çaðlýyor.

Maestronun ilk hareketiyle baþlayan, Amati ailesinden kim bilir kaçýncý kuþaktan kalan stradivarius kemana ait tedirgin arþenin ürkek tellerle buluþtuðu an, tutulan nefesler ve valsýn kuþ tüyü hafifliðindeki naðmeleri arasýnda uçuþan kelebekler gibi zarifçe el ele tutuþmuþ mutlu bir çift salonun ortasýnda oradan oraya savruluyor. Ýkinci kemancý arada bir baktýðý notalar dýþýnda kapalý gözleri, müziðin ritmine yetiþmek ister gibi hareketli kaþlarý, kývrak dudaklarý ve tuse üzerindeki uzun, ince parmaklarý ile sahnedeki çiftin dansýna eþlik ediyor. Kalýn camlý gözlükleriyle miyop kemancý Ýstanbullu sevgiliyi andýrýyor.

Ýpek kozalaklar içerisinde yerlerinde sessizce oturan dinleyiciler birazdan kristal avizeden yayýlan ýþýltýlarýn altýnda dans etme sýrasýnýn kendilerine geleceði anýn heyecanýyla yürekleri kýpýr kýpýr. Arkada Tuna Nehri, nasýlda bir telaþ, Karadeniz’e ulaþmak için hýzlý hýzlý akýyor.

Yüksek pencerelerin ötesinde artýk iyice yerleþen karanlýðýn içinde yüzlerce göz kýrpar gibi yanýp sönen parýltýlardan biri ikinci kemancýya kayýyor. Kayan yýldýz kutsal parlak bir taç olup þimdi de maðrur, duygulu kemancýnýn üzerinden parýltýlarýný saçmaya devam ediyor. Þýp sevdi gönülden gözle görülmeyen duygu halatlarý, bir peri masalýndaymýþ gibi yýldýz taçlý kralý sarýp sarmalýyor. Biraz önce içilen bir kadeh þampanyanýn fitillediði ateþ, pervasýz düþünceler, havada ahenkle dolaþan sihirli allegretto notalarýn arasýnda dans eden ikilinin bedenlerinin içine yerleþerek dönmeye baþlýyor.

Somon rengi perdeler, kabartmalý duvarlar, devasa avizenin çakmak çakmak ýþýldayan kristal su damlalarý, kozalaklar içerisinde uçmak için bekleyen sabýrsýz ipek böcekleri, baþýndaki halesiyle ikinci kemancý ve alkýþlar havada uçuþuyor. Arka sokakta ise çaðýl çaðýl serin sularýyla Tuna, hiç durmadan ayný yöne doðru akýyor.

Gecenin sihrini bir parça daha uzatabilmek için gökyüzüne asýlý sayýsýz yýldýzýn parýltýlý koridorunda nehir boyu yürüyüþü nafile, mavi Tuna’nýn soðuk sularý, yüreði acýmasýzca yakýp kavuran Temmuz gecesinin ateþini bir kez daha söndürüyor.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiç mi Deðerleri Yok?..
Arka Bahçeli Ev…
Karafatmaya Karþý Gelin Böcekleri
Batýdan Doðuya Ilýk Esintiler
Küçük Dostum
Serin Sýcak Bir Aðustos Gecesi
Haremden Boðaz Manzarasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bacon, Montaigne, Russel ve
Marguerite Duras ve Karasineðin Ölümü
Charles Köprüsünden Notlar
Gerard Tepesinden Budapeþte

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karlovy Vary'de Bir Gün... [Öykü]
Beyaz Sessizlik [Öykü]
Salih Ustanýn Düþü [Öykü]
Zor Yýllar [Öykü]
Benimle Uðraþma Kýzým! [Eleþtiri]
Türkçe Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Türkülerle Kimlikler [Eleþtiri]
Katar; "Doha Tartýþmalarý", Hamas [Eleþtiri]
Aðaçlar Konuþur Mu? [Eleþtiri]
21. Yy'da Savaþlar Nasýl Deðerlendirilir Ki? [Eleþtiri]


Hülya kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.