..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > BELGÝN ERYAVUZ




14 Ocak 2004
D - A - Y - A - K  
BELGÝN ERYAVUZ
Bu nasýl bir duygu, nasýl bir düþünce tarzýdýr ki, bir insan bir baþka insana hem de kendinden daha güçsüz, savunmasýz bir varlýða el kaldýrabiliyor, etlerini çürütene kadar dövüp ertesi gün de hiçbir þey olmamýþ gibi yüzüne bakabiliyor...


:ADEE:
Dayak...Acýmasýzca birbiri ardýna indirilen darbeler...Her bir vuruþta kadýna ezilmiþliðini yeniden hatýrlatan, saygýnlýðýný ayaklar altýna alan, kadýn olduðuna bin kere piþman ettiren darbeler...Her dayak olayýnda; kadýnýn gözyaþlarý ezilmiþ etlerine, kanamýþ dudaklarýna, morarmýþ kollarýna düþerken yüreðini her defasýnda bin bir parçaya böler. Çýkmayan  sesiyle haykýrýr sessizce, yataklarýnda uyuyan çocuklarýný uyandýrmamak, eþine saygýsýzlýk yapmamak adýnadýr tüm haykýrýþlarý...Ne saygýda kusur etmiþtir eþine yýllarca, ne de onu utandýracak bir hareketi olmuþtur. Peki ama bu dayaklar niye? Haftada bir, bazen gün aþýrý, bazen de her gün  her gece tekrarlanan bu kahredici eziyetler ne içindir? Sorular hep kendi içinde, kendi dünyasýnda kalmýþtýr bunca yýl; aynen sessiz haykýrýþlarý gibi. Ama öyle anlarý olur ki, tek baþýna dayak yediði zamanlarý ister yürekten. Çünkü kendini ancak attýðý dayaklarla, ezdiði yüreklerle, akýttýðý gözyaþlarý ile büyük ve güçlü hisseden eþi hýrsýný alamayýp çocuklarýný da dövmektedir kendisiyle birlikte. Ýþte o zaman, tüm dayaklarý, tüm eziyet ve hakaretleri kendisi duysun, görsün ister çocuklarýný korumak adýna. Yeter ki canýndan çok sevdiði masum yavrularý üzülmesin, minicik yürekleri acýlarla tanýþmasýn diye.
Ayaklarýnýn altýna cennet serilesi kadýnlarýmýz, analarýmýz, kardeþlerimiz, yakýnlarýmýz, tanýdýklarýmýz, tanýmadýklarýmýz...Ne yazýk ki büyük bir çoðunluðu bu eziyetle ve  dayak þiddeti ile karþý karþýyadýr.  Aralarýnda yüksek öðrenim görmüþ, okumuþ yazmýþ insanlarýn da olduðu, hatta sayýlarýnýn azýmsanmayacak kadar fazla olduðunu düþünecek olursak; vay bizim halimize!
Bu nasýl bir duygu, nasýl bir düþünce tarzýdýr ki, bir insan bir baþka insana hem de kendinden daha güçsüz, savunmasýz bir varlýða el kaldýrabiliyor, etlerini çürütene kadar dövüp ertesi gün de hiçbir þey olmamýþ gibi yüzüne bakabiliyor. Bu nasýl bir ruh halidir ki, güçsüzlere uyguladýðý þiddetle güç kazandýðýný, büyük daha büyük olduðunu hissedebiliyor.
Nedeni ne olursa olsun, dayak asla savunulamaz, þiddete arka çýkýlamaz. Dayak ve þiddet uygulayanlar insan olamaz. Gün geçmiyor ki, haberlerde bir aile bunalýmýndan, bir dayak olayýndan bahsedilmesin. Nedir bu? Biz Türk toplumu olarak neden bu kadar önyargýsýz, bu kadar acýmasýz, bu kadar güç sergiler bir kimliðe büründük? Nerede hata yaptýk? Çocuklarýmýza ilk yaþlarýndan itibaren verdiðimiz eðitimlerde önce insan olmayý, önce insan ve tüm canlýlarý sevmeyi, sevgimizi cesaretle gösterip sergilemeyi, paylaþmayý, kýsacasý “adam gibi adam” olmayý gösterebilseydik tüm bunlar olur muydu dersiniz? Bence hayýr.
Dayaðýn, ezilmiþliðin, savunmasýzlýðýn, çaresizliðin olmadýðý bir dünyaya merhaba demek üzere...
Sevgiyle kalýn.
Belgin Eryavuz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Durak Huzurevi (Mi?)
Engellere Çarpa Çarpa…
Kadýnsan Hem De...
Kaderini Kendin Çiz!
Kayýp Kimlikler!
Neden Bu Kadar Duyarsýz Olduk?
Bana Yalan Söyleme! Beyaz Olsa Bile…
Bir Serginin Ardýndaki Duygu Seli
Seninde Hayalin Olsun...
Kýskançlýðýn Soðuk Nefesi Ensenizde Mi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi ve Pozitif Enerjinin Gücü
Ýliþkiler Düðüm Olmuþ Çözülmüyor
An"ý Yakala, Çilek Tadýndaysa Býrakma!
Bakýp da Görenlere, Görüp de Sevenlere!
Sýr Dolu Papuçlar
Rengarenk Duygularda Yaþatmak Sevgiyi!
Özlemek!
Uzaklarda Bir Yerlerde...
Ýçimizdeki Unutma Sesi…
Unutmanýn Acýsý, Unutulmanýn Sancýsý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Seviyorum Diyebilmenin Güzelliði [Öykü]


BELGÝN ERYAVUZ kimdir?

Ýçimde yaþadýklarýmýn, hissettiklerimin birebir yansýmasý,týpký denizin mavilikleri gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Okumayý çok seven birisi olduðum için,yazýlarýný okuduðum hemen tüm yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BELGÝN ERYAVUZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.