..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > BELGÝN ERYAVUZ




24 Aralýk 2003
Engelsiz Yaþamlara Engellilerle Beraber  
BELGÝN ERYAVUZ
Engelliler; yaþamlarýný henüz daha doðarken yada yaþam sýrasýnda çeþitli nedenlerle baþkalarýna ya da birþeylere baðlý olarak yaþamak zorunda olanlar. Onlarda bizim gibi;onlarda bizim yakýnýmýz , canýmýz, bizimle beraber yaþayacak olan varlýklarýmýz. Nasý


:ADFG:
Engelliler; yaþamlarýný henüz daha doðarken yada yaþam sýrasýnda çeþitli nedenlerle baþkalarýna ya da birþeylere baðlý olarak yaþamak zorunda olanlar. Onlarda bizim gibi;onlarda bizim yakýnýmýz ,canýmýz,bizimle beraber yaþayacak olan varlýklarýmýz. Nasýl bir engeli olursa olsun tüm engellileri (hiç ayýrt etmeden) önce kabullenmeli, (onlardan asla utanmamalý) ;sonrada hayatýmýza,yaþantýmýza davet etmeliyiz. Neden mi?
Çünkü onlar varlar,yaþýyorlar; ama yaþarken insanca yaþamak,insanca davranýlmak istiyorlar.Düþünsenize; kendi iç dünyalarýnda zaten hiç de kolay olmayan çok zor bir savaþ veriyorlar, diðer savaþlarý ise biz saðlamlarla; saðlam olduðumuz için onlarý anlamayan ,sadece acýyan, zaman zaman utanan,hatta saklayan,yaþamalarýna izin vermeyen bizlerle.
Halbuki hiç bir saðlam birey unutmamalýdýr ki, yarýn ayný durum kendilerinin ya da canlarýndan çok sevdikleri yakýnlarýnýn baþýna gelebilir, herhangi bir yerde,herhangi bir þekilde.Hasta olmadýðýmýz ,hiç bir yerimiz aðrýmadýðý zamanlarda saðlýðýn ne derece önemli olduðunu hiç düþünmeyiz aslýnda; taa ki bir hastalýk kapýmýzý çalana deðin.Ýþte o zaman saðlýklý günlerimizin,gecelerimizin kýymetini anlarýz.Týpký buna benzer engelli olmakta.Þu anda rahatça yürüyebiliyor,istediðimiz yerlere girip çýkabiliyor,zýplýyor,araçlara ayýrt etmeksizin binebiliyoruz diye engellileri hiç düþünmeyiz aslýnda.Onlar sýrasýnda evlerinden bile dýþarýya çýkamazlar.Nasýl çýksýnlar ki?Önlerinde devasa merdivenler yada kullanamadýklarý asansörler...Hadi bir þekilde dýþarýya çýktýlar diyelim.Tekerlekli sandalyeleri ile yürüyebilecekleri ne doðru dürüst bir kaldýrým,ne bir cadde;ne de binecekleri bir araç bulabilirler.Engelleri kocaman kocaman üstlerine gelir.Neden mi?Çünkü bizler sadece saðlam bireyler için düþünür,onlar için evler,banyolar,yollar,asansörler,merdivenler,sosyal yaþam alanlarý yaparýz.Engelliler gelirse ne yapar,bu mekanlarý nasýl kullanýrlar acaba diye bir an dahi düþünmeyiz. Hatta "otursunlar oturduklarý yerde,bizim aramýzda ne iþleri var ki "diye bile düþünenlerimiz ne yazýk ki var ve sayýlarý azýmsanmayacak ölçüde fazla.Bu ve buna benzer düþünceler nasýl bir anlayýþ,nasýl bir duyarlýlýk,nasýl bir yaklaþým tarzýdýr anlamam mümkün deðil.Neden engellileri gerçekten içimize almayý,sosyalleþtirmeyi,insan gibi yaþatmayý beceremiyoruz?
Bu kadar zor mu? Deðil bence.Önemli olan onlarý (engeli ne olursa olsun) yürek gözümüzle görebilmemizde yatýyor.Bir kez onlarýn gözlerine içten ve samimi olarak bakarsanýz,ne denli sýcak,ne denli iyimser,hayata sýmsýký sarýlmýþ,inanýlmaz güzel bakýþlar sizleri yakalar inanýn buna. Onlardan öyle güzel elektrik alýrsýnýz ki; hayata bu denli baðlý olmadýðýnýz,yaþama bu denli asýlmadýðýnýz ve hemen her þeyi dert ettiðiniz için kendinizden utanýrsýnýz bile.
Kendim güzel bir bahar havasýnda deniz kýyýsýna indiðimde,o muhteþem kokuyu,güneþin sýmsýcak ýþýnlarýný içimde hissettiðimde ,hep aklýma tekerlekli sandalyede olup ,o kýyýlara gelemeyen insanlar gelir.Ýçimden kocaman bir engelli otobüsü ile onlarý da bulunduðum yerlere getirmeyi, güzellikleri paylaþmayý,gözlerindeki yaþam ýþýltýsýný görmeyi dilerim.Ne büyük bir mutluluktur bu Tanrým.(Ama eminim günün birinde böyle bir organizasyonu yapacak kuvvetim olacak.)
Tüm saðlam bireyler! sizlere sesleniyorum; lütfen onlarý unutmayalým,kendi baþýmýza bir þeyler gelmesini beklemeden onlar için bir þeyler yapalým.En azýndan onlarý yürek gözümüzle sevmeyi deneyelim.
Sevgiyle kalýn...

 
 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Durak Huzurevi (Mi?)
Engellere Çarpa Çarpa…
Kadýnsan Hem De...
Kaderini Kendin Çiz!
Kayýp Kimlikler!
Neden Bu Kadar Duyarsýz Olduk?
Bana Yalan Söyleme! Beyaz Olsa Bile…
Bir Serginin Ardýndaki Duygu Seli
Seninde Hayalin Olsun...
Kýskançlýðýn Soðuk Nefesi Ensenizde Mi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi ve Pozitif Enerjinin Gücü
Ýliþkiler Düðüm Olmuþ Çözülmüyor
An"ý Yakala, Çilek Tadýndaysa Býrakma!
Bakýp da Görenlere, Görüp de Sevenlere!
Sýr Dolu Papuçlar
Rengarenk Duygularda Yaþatmak Sevgiyi!
Özlemek!
Uzaklarda Bir Yerlerde...
Ýçimizdeki Unutma Sesi…
Unutmanýn Acýsý, Unutulmanýn Sancýsý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Seviyorum Diyebilmenin Güzelliði [Öykü]


BELGÝN ERYAVUZ kimdir?

Ýçimde yaþadýklarýmýn, hissettiklerimin birebir yansýmasý,týpký denizin mavilikleri gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Okumayý çok seven birisi olduðum için,yazýlarýný okuduðum hemen tüm yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BELGÝN ERYAVUZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.