..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Anýl Gökpek




8 Aralýk 2003
Satýcýlarýn Sakallarý ile Satýþýn Hedef Kitlesi Arasýndaki D  
Anýl Gökpek
Zira satýcýnýn alýcýya ihtiyacý sona ermiþtir ve bundan sonra alýcýnýn satýcýya ihtiyaç duyduðu süreç baþlar: Teknik Servis ve Müþteri Hizmetleri Süreci.


:BJHJ:
Tuhaf bir baþlýk oldu deðil mi? Ama saçma deðil. Zira bu iliþkinin gerçekliði su götürmez temellere dayanýyor: Satýcýnýn müþteriyi ciddiye alýp almamasý ve bu ciddiyetin boyutlarý.
Öncelikle kimin kimi ciddiye aldýðýna, daha doðrusu kimin kime ihtiyacý olduðuna bakmakta fayda var. Bilindiði üzere tüm alýþveriþlerde iki unsur bulunur: Alýcý ve satýcý. (Bunlarýn dýþýnda kalan unsurlara yerine ve/veya zamanýna göre yalaka, yanaþma, deðnekçi, Dünya Bankasý, Ayemef, vb. de denebilir.) Þimdi inceleyeceðimiz nokta, yukarýda da bahsedildiði üzere bu ikisinden kimin kime muhtaç olduðu ve bu ihtiyacýn insan yüzünde çýkan kýllara yönelik etkisidir.
Satýcýnýn alýcýya muhtaç olduðu tüm sektörler globalleþme kisvesi altýnda ortaya çýkan görece yeni sektörlerdir. Bunlar arasýnda finans sektörü ve sigortacýlýk sektörünü sayabiliriz. Aslýnda bu kurumlarýn doðurduðu ihtiyacýn (satýcýdan alýcýya doðru yönelen ihtiyaç) tek sorumlusu vardýr: Prim. Normalde ev kirasýný dahi ödeyemeyecek denli az aylýk alan bir pazarlama uzmanýnýn müþteri karþýsýnda 41 takla atabilecek denli jölemsi bir kývama gelmesini saðlamak amacýyla dizayn edilen dahiyane ‘maaþ+prim’ projesinin mimarlarý ise baþarýlý iþverenlerdir. Aslýnda ‘prim’ numarasý ile küreselleþmenin en ufak bir baðlantýsý dahi yoktur. Bunun müsebbibi kendi iþini baþkasýna gördürmeye tutkun olan bir kýsým puro tüketicisidir.
‘x = Maaþ+prim’ denkleminde primin maaþ karþýsýnda göz alýcý bir eþitsizlik yaratmasýný temenni eden bir sigortacýnýn müþteriye bir hayli muhtaç olmasý ve onun karþýsýnda þekilden þekle girmesi ise doðal olarak karþýlanmalýdýr. Bahsi geçen sigortacýya “karþýlýksýz ihtiyacýn yarattýðý bu dengesizliklerin ilk görüntüyü oldukça önemli kýldýðý” palavrasýný ise iþverenin görevlendirdiði bir takým kiþiler aþýlar. (Bunlara mesleki jargonda supervisor, günlük dilde ise lafebesi, aklý evvel veya kendini beðenmiþ denir.) Süpervizörün bu önerisini ciddiye alan satýcý ise görüþmeye gideceði güne, yüzünü -bu iþ için özellikle dizayn edilmiþ- bir takým metaller vasýtasýyla kazýyarak baþlar, zira ilk görüntü önemlidir. Yapýlan araþtýrmalara göre potansiyel alýcýlarýn % 91,32’si karþýlaþtýðý malý alýp almayacaðýna onu gördüðü ilk 13 saniye içerisinde karar vermektedir. Satýcý ilk 13 saniyedeki büyüyü yüzündeki kýllarla bozmanýn prim þansýný kötüye kullanmak anlamýna geleceðini düþünmektedir.
Satýþ gerçekleþtikten sonra asýl mal ‘ürün’ adýný alýrken alýcýnýn ‘alýcý’lýðý devam eder. Zira satýcýnýn alýcýya ihtiyacý sona ermiþtir ve bundan sonra alýcýnýn satýcýya ihtiyaç duyduðu süreç baþlar: Teknik Servis ve Müþteri Hizmetleri Süreci.
 
***
 
Madalyonun diðer tarafýnda ise zirvedekilerin aþaðýlarcasýna kendilerine yakýþtýrdýklarý ad ile KOBÝ’ler, yani Küçük ve Orta-malý Bazý Ýþletmeciler gelir (Dikkat edilirse dilimizde ayný sesle [-obi,] kurulmuþ bir çok aþaðýlama sýfatý vardýr; Bobi, Dobi, Lobi, Moby, Robbie gibi.) KOBÝ’lerde çalýþan amcalar, (ki çoðu gerçekten de ‘Amca’dýr) genelde kitlesi ve satýþý -tamahkar birisine göre- garantili olan iþleri idame ettirdiklerinden dolayý müþteriye karþý bir ihtiyac hissetmez ve böylelikle onlara yaltaklanmak durumunda kalmazlar. Bu Amcalarýn yüzlerini kazýmak, ütülü takým elbise giymek, ayna bulunmayan yerlerde zor durumda kalmamak maksadýyla önceden ayakkabýlarýný parlatmak, vb. zorunluluklarý yoktur. Bunlara iliþkin en bilinen örnek manifaturacýlýktýr; bu sektörün hedef kitlesi dükkan Kaf Daðý’nýn ardýnda da olsa alýþveriþini gerçekleþtirebilecek biçimde ‘arama-tarama-yok etme’ yetenekleriyle donatýlmýþlardýr. Satýþýn garanti oluþu satýcý amcanýn müþteri karþýsýnda  günden güne samimileþmesine, ve hatta kendini kaybetmesine sebep olur. Dükkan dakika baþý kapanýr ve ‘Cumaya gittim gelicem’ moduna girilir, konuþmadaki yardýmsever ton yok olmaya baþlar ve elbette sakallar da uzar. Ýþte bu noktada önce baþlýðý tekrar hatýrlamanýzý, sonra da ‘80’lerde her mahallede bulunan Hacý Bakkal modeli esnaflarý hatýrlamanýzý öneririm.
            Zaman deðiþti tabii.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mini Sosyal Bilimler Ansiklopedisi - Cilt III
Dinin Açtýðý Yaralarý, (Hastayý Daha da Kötüleþtirmemek Adýna) Dini Görünen Ancak Ýlmi Merhemlerle Tedavi Etmeye Çalýþýrken, Sunulan Yeni Merhemin Yanlýþ Yorumlanýp Yeni Bir Dini Akým Oluþturmasý ve Bu Akýmýn Önünün Alýnamamasý Üzerine Bir Tarih Dersi
Mini Sosyal Bilimler Ansiklopedisi - Cilt I
Mini Sosyal Bilimler Ansiklopedisi - Cilt II

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nasýl Zengin Oldum [Öykü]
Metin Þentürk'e Açýk Mektup [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý - II [Öykü]
Belli Olmaz [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý [Öykü]
Her Þey Güllük Gülistanlýk [Öykü]
Müptela [Öykü]
Kapý - 2 - [Öykü]
Kapý - 1 - [Öykü]
Þehrin Ýstenmeyen Tüyleri [Öykü]


Anýl Gökpek kimdir?

Kayýp kuþak gerçek mi? Yoksa sadece bir efsaneden mi ibaret?

Etkilendiði Yazarlar:
Oðuz Atay, James Joyce, Sabahattin Ali


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl Gökpek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.