..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Okan Boncuk




29 Temmuz 2016
Çatý Katý  
Okan Boncuk
Hani þu öldürme meraký içinde olan, insanoðlunu anlatan karakter vardý ya, evet raskolnikov, ondan tutun da denizlerin korkulu rüyasý gürgen balýðýna kadar, hepsi burada yaþamakta. Birde, bana yalnýz derler. Küçük diye alay ettikleri bu çatý katý, bir çok hayat barýndýrýyor içinde.


:ABEJ:
ÇATI KATI

Ýnsanlýk kaçýncý yüzyýldaymýþ bana ne. Benim dünyam, þuan bulunduðum çatý katýndan ibaret. Neymiþ efendim, uzay çaðýymýþ eðer dünyada uzaylýlar varsa, onlarýnda tadýný kaçýracaklar. Sizin modern çaðýnýzý bilirim ben. Ýnsanlarýn, birbirlerinin yüzüne bakmadýðý, ellerindeki aletlere bakarken, dört tekerli canavarlarýn altýnda kaldýklarý modern yüzyýl. Neyse, hiçbiri buraya ulaþamaz. Ýnsanlarý rahatsýz etmek için icat edilmiþ, iç gýdýklayan, korna denilen aletin sesiyle rahatsýz olsam da, güvendeyim.
Çatý katýna kendini hapsetmiþ bir yabaniymiþim. Sen, kendini boyutunun, on da biri olmayan aletlerin içine hapsediyorsun, ben bir þey diyor muyum. Bu çatý katýyla, benim aramdaki münasebeti, nereden bileceksiniz. Birbirine çapraz duran, tekli koltuklarým bile, sizden daha yakýnlar bana. Koltuklarýmdan birinin, kolumu yasladýðým kenarý kýrýk. Diðer koltuðun, bu koltuða nispet yaptýðýna hiç þahit olmadým. Kýrýk koluna raðmen, hiç yarý yolda býrakmadý beni. Vicdansýz eski sahiplerinin, kýrdýðý kolunun cezasýný bana çektirtmedi. Kitaplarým var hem benim. Camý kýrýk dolabýmýn, içini dolduran kitaplarým. Bu sarý dolabý bulduðumda, bitap bir haldeydi. Biraz para görmüþ, emektar dolabýný yüz üstü býrakýp, kendine, yeni, parlak camlarý olan, gürgen aðacýndan yapýlmýþ, yapmacýk dolaplardan alan biri sokaða fýrlatmýþtý onu. Eskilerin atýldýðý bir araziden buldum. Sýrt üstü atýlmýþtý sokaða. Hýnç alýr gibi fýrlatmýþlar. Üst camýnýn kenarlarý kýrýlmýþtý. O günden beri,      çatý katýmýn baþ misafiri. Kitaplarýmýn koruyucusu. Ýçinde, bin bir dünya saklý.
Hani þu öldürme meraký içinde olan, insanoðlunu anlatan karakter vardý ya, evet raskolnikov, ondan tutun da denizlerin korkulu rüyasý gürgen balýðýna kadar, hepsi burada yaþamakta. Birde, bana yalnýz derler. Küçük diye alay ettikleri bu çatý katý, bir çok hayat barýndýrýyor içinde. Ondan bahsetmezsem olmaz tabi. Çatý katýmdaki, en sinirli misafir. Tepesinden çýkardýðý dumanla, korkutucu bir görüntü sergileyen, içi sýcacýk, bir dost. Daha da merak içinde býrakmayayým sizi. Semaverden bahsediyorum. Çýkardýðý ilginç ses ve tepesinden çýkan dumanlarla, eski bir fabrikayý hatýrlatan bu alet, çatý katýmýn neþesi haline geldi. Soðuk günlerde, sýcacýk çayýyla iç ýsýtan bir neþe. Göründüðü kadar asabide deðil hem. Sabahýn ilk ýþýklarýnda çýkardýðý düdük sesleri, çatý katýma sabah geldiðini ifade eder.
Çatý katýmýn en marifetlisinden bahsetmedim size. Odun sobasý. Kombi denen sevimsiz aletleri soktular hayatlarýna. Bu emektarlar, ya çatý katlarýna atýldý, ya da boþ bir araziye. Ekmek ýsýtmayan sobaya, sobamý derim ben. Þöminesinde türlü yemeklerin piþtiði, þöminesine gömülen patates kokusunun, çatý katýmýn her yanýna daðýlmasý, çatý katým ile oluþan bir dünya.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Severim çatý katýný...
Gönderen: Gülgün Baltacý / , Türkiye
27 Aðustos 2016
Yazdýðýnýz yorumu gördükten sonra, merak ettim sizi... Yazýlarýnýza bakarken tabi ki ilk okuyacaðým yazýnýz "ÇATI KATI" olacaktý. Yaþam alanýnýza girdim sessizce... Kitaplarýnýzý koruyan dolabýnýzla göz göze geldik. Kýrýk camý yaþanmýþlýðýn, anýlarýn gizemin görüntüsüydü sanki. Dikkatlice koltuðunuza oturdum. Etrafa göz attým sessizce... Mutlu bir çatý katýydý gördüðüm. Semavere "kýþýn görüþürüz" dedim ve size sevgilerimi iletmesini rica ettim (Gülgün)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonsuzluða Mektup
Zaman ve Ýnsan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geçmiþin Ýzleri [Öykü]
Karýnca Ýstilasý [Öykü]
Aþka Ýhanet [Öykü]


Okan Boncuk kimdir?

1991 Bursa doðumluyum. Uludað Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatý, bölümü öðrencisiyim. Hikaye ve deneme yazýlarý kaleme alýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Sabahattin ali,Sait Faik,Ömer Seyfettin


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Okan Boncuk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.